Zimski sportovi

Završni rulet u Areu

Antonija Pavlić • nedjelja, 08.03.2009.
Završni rulet u Areu
Foto: Nikola Movrić

U posljednji tjedan Svjetskoga kupa s vodeće će pozicije, suprotno svim očekivanjima, ipak dvojac Ivica Kostelić - Benjamin Raich. Otkazana utrka superveleslaloma u norveškom Kvitfjellu donijela je na lica oba spomenuta skijaša široki osmijeh, te im rapidno povećala šanse da na koncu sezone podignu Veliki kristalni globus. Aspiranata na tu poziciju je, međutim, čak šest, a šanse su potpuno ujednačene - u Areu će se, naime, voziti po jedan spust, super-G, slalom i veleslalom, te je, shodno tome, konačnog pobjednika - gotovo nemoguće prognozirati...

Prošle je sezone najuspješniji američki skijaš, Bode Miller, Veliki kristalni globus ponio sa 111 bodova prednosti pred Benjaminom Raichom, te 146 pred Didiereom Cucheom. Naš je najistaknutiji predstavnik, Ivica Kostelić, i tada kotirao vrlo visoko, smjestio se na šestu poziciju s osvojenih 829 bodova, no čak 580 manje od Millera! Godinu je prije završnica ipak bila puno neizvjesnija; titulu je pobjednika osvojio Aksel Lund Svindal, a za njim su redom zaostajali Benjamin Raich (13) i Didier Cuche (170), te Bode Miller (386) i Mario Matt (524).

Ove će sezone pak borba biti neizmjerno teža i s neusporedivo više legitimnih kandidata; tu su prije svega Kostelić i Raich koji sa 837 bodova predvode malu karavanu, slijede ih Svindal, sa samo osam bodova zaostatka, Jean Baptiste-Grange sa 60, Didier Cuche sa 74 te Carlo Janka sa 178. Teoretske, ali i samo takve šanse imaju i Didier Defago sa 179 bodova zaostatka, Michael Walchhofer s 226, Klaus Kroell s okruglih 300, Peter Fill s 323, Christof Innerhofer s 338, Ted Ligety s 339, Julien Lizeroux s 359 te Marcel Hirscher s 398, premda od svih navedenih i brze i tehničke discipline vozi jedino Talijan Inerhhofer.

Vezane vijesti

U ovome ćemo se tekstu stoga pozabaviti jedinim realnim pokazateljem snaga i mogućnosti na predstojećem skijaškom vikendu u Areu - opservacijom svih osvojenih bodova šestorice "mušketira", koji će se u Švedskoj zasigurno "mačevati" do posljednje kapi krvi.

Raspored disciplina skijaša

11.3.2009 - spust - 9:30 sati
12.3.2009 - superG - 9:30 sati
13.3.2009 - veleslalom - 10:00 i 12:30
14.3.2009 - slalom - 9:00 i 11:30
15.3.2009 - Team - 9:00 i 12:00

Hijerarhijskim ćemo redom pregled početi s hrvatskim predstavnikom, Ivicom Kostelićom. Profesor je ove sezone najviše bodova prikupio u slalomu, njih 432, zatim u veleslalomu (187), kombinaciji (166), superveleslalomu (43) te spustu (9). Osim borbe u ukupnom poretku Ivici ostaje i ona za Mali slalomski globus, budući da mu Jean Baptiste-Grange prije posljednje utrke bježi "tek" 49 bodova. Valja očekivati da će Ivica nešto bodova sigurno "upecati" u veleslalomu i slalomu, dok se u brzim disciplinama nemamo podlogu ičemu nadati, pogotovo jer se na završnici bodovi pribrojavaju samo 15-orici najboljih.

Benjamin Raich je glavninu svojih bodova sakupio pak u veleslalomu (362), zatim slijedi slalom sa 239 osvojenih bodova, kombinacija sa 165, superveleslalom sa 47 i spust sa 24 osvojena boda. Statistika Aksela Lunda Svindala kaže da je najviše bodova uknjižio na svoj konto u veleslalomu (206), zatim spustu (256), superveleslalomu (212) te kombinaciji (101), dok u slalomu niti jednom nije završio unutar kruga osvajača bodova.

Jedini Francuz u konkurenciji za Veliki globus najviše je bodova akumulirao u slalomu (481), kombinaciji (154) te veleslalomu (142), dok u brzim disciplinama tokom sezone nije ubilježio niti nastup. Krug potencijalnih osvajača Velikog globusa zatvaraju pak dva Švicarca, Didiere Cuche i mladi Carlo Janka; Cuche je daleko najviše poena prikupio veleslalomskim vožnjama (414), zatim spustaškim (195), superveleslalomskim (136) te kombinacijskim (18), dok u slalomskim utrkama nije participirao. Mladi Švicarac, koji se u svojoj prvoj pravoj sezoni u Svjetskom kupu već etablirao kao ozbiljni kandidat za najboljeg skijaša svijeta, nastupio nije tek u slalomu, dok je uz 242 kombinacijska boda i pripadajući Mali kristalni globus, najviše bodova prikupio u veleslalomu (209) i spustu (174) te superveleslaomu (34).

Iz svega navedenoga može se lako zaključiti kako će u spustu najviše pažnje biti usmjereno na Svindala, Cuchea i Janku; u superveleslalomu Svindala i Cuchea, veleslalomu svu šestoricu, iako prednost imaju Cuche, Raich i Svindal, dok će u slalomu uz Grangea i Kostelića biti dobro pripaziti i na sveprisutnog Raicha.

Odluku o Malim globusima donijet će Are u čak četiri pojedinačne discipline, budući da je jedini podijeljen Globus u kombinaciji, koja je i - završila. Vidjet ćemo tako u Švedskoj tko će se pridružiti mladom Carlu Janki; Walchhofer ili Kroell u spustu, Maier, Svindal, Defago, Heel ili Kroell u super-G-ju, Cuche, Raich ili Ligety u veleslalomu te Grange, Kostelić ili Pranger u slalomu.

Jedino što je sigurno u svemu tome je ipak - da ništa nije sigurno. Odlučiti mogu loši vremenski uvjeti, slaba forma u datom trenutku, jedna pogreška, jedna stotinka, jedno odustajanje. Ovoga vikenda se u Areu rulet neće voziti samo u slalomu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!