Nogomet

Nula koja to nije

Ante Jukić • ponedjeljak, 09.03.2009.
Nula koja to nije
Foto: Bruno Karadža

Niti jedan pogodak, tek pokoja poluprilika i naznaka uzbuđenja - najkraći je to opis teško gledljivog nedjeljnog dvoboja Zagreba i Cibalije. No, kad na gostovanjima imate učinak poput vinkovačkih nebesko-plavih, onda se i u nuli može naći puno toga pozitivnog, bez obzira koliko se matematičarima dizala kosa na glavi od ovakvih konstatacija...

Nema sumnje, nogometaši Cibalije na stadionu u Kranjčevićevoj osjećaju se kao kod kuće. Do prvog ovosezonskog gostujućeg ulova nebesko-plavi su došli upravo u ulici "pjesnika" (1:1 protiv Croatije iz Sesveta u šestom kolu), da bi u nedjelju dva boda otkinuli i onom pravom domaćinu na velodromu.

Naravno, moguće je da je ova ljubav Cibalije i Kranjčevićeve tek zanimljiv splet okolnosti, no dojma smo da se ovdje ipak ne radi o slučajnosti. Činjenica je da Vinkovčani u gostima puno lakše igraju s momčadima koje ne gaje agresivan stil igre, a Croatia i Zagreb su dvije upravo takve. Sesvećani su, uostalom, na Trešnjevci domaćini samo na "papiru", dok zagrebaši definitivno nisu družina koja će ići "100 na sat" i lomiti svoje goste trkom i agresijom. "Pjesnici" igraju baš u skladu sa svojim nadimkom, i to je ono na čemu je Stanko Mršić temeljio optimizam uoči puta u metropolu. Uz to, na odmet nije ni činjenica da je Zagrebov stadion jedan od onih na kojem nema prave domaćinske atmosfere, pa je i gostima lakše igrati.

"Zagreb nije momčad koja ubija nogomet, protiv njih se da igrati. Ako naše greške svedemo na minimum, možemo se u Vinkovce vratiti neporaženi", zborio je vinkovački strateg uoči utakmice. I bio je u pravu.

Iako su nedjeljnih 90 minuta neutralni promatrači istisnuli iz sjećanja odmah po posljednjem zvižduku Iva Krečaka, dozivajući vjerojatno "mali milijun" načina na koji se moglo provesti to prekrasno nedjeljno poslijepodne, u nebesko-plavom taboru sigurno ne razmišljaju tako. Ono što je za većinu mršavih "ništa-ništa", na Bosutu smatraju dokazom da bodove mogu osvajati i na strani, čak i kad nastupe s potpuno ispremiješanom momčadi. Od prve minute startali su debitanti Duvnjak i Lukačević, u drugom poluvremenu na terenu im se priključio još jedan anonimac, Mario Kiš, i nije to izgledalo ništa lošije nego kad je na djelu, 'ajmo reći, udarna jedanaestorica. Nema što, lijepa spoznaja za Stanka Mršića, pogotovo u situaciji kad neki igrači misle da su predodređeni za prvu postavu.

Za jedinu "mrlju" ovog, po svemu ugodnog izleta Vinkovčana u glavni grad, pobrinuo se Željko Malčić. Da najbolji strijelac Cibalije ove sezone ne igra onako kako se od njega očekuje, svima je već jasno, no protiv Zagreba je Želja otišao i korak dalje. Kad već ne može konkretnije pomoći svojim suigračima, zadnje što mu je trebalo je neozbiljno zarađen crveni karton i ostavljanje momčadi na "cjedilu" u zadnjih pola sata. Na sreću nebesko-plavih, sterilnim "pjesnicima" u nedjelju bi teško pomogla i tri igrača više, tako da bodovni učinak gostiju nije patio zbog nepromišljenosti njihove najveće "zvijezde".

Patit će, u konačnosti, najviše Malčić, koji će zbog ovog crvenog kartona propustiti dvoboj s Hajdukom i priliku da se u izravnom TV prijenosu pokaže široj hrvatskoj javnosti. Iako do gostovanja Splićana ima još dosta, u Vinkovcima se već od ponedjeljka osjeća miris velike utakmice. S četiri boda u posljednja dva kola nebesko-plavi su uplovili u sigur(nij)e vode, tako da će lidera prvenstva ugostiti praktički bez ikakvog rezultatskog imperativa. Teško je, naravno, očekivati da će Mišin stroj u Vinkovcima "prosuti mlijeko" i ispustiti pole position uoči posljednje trećine prvenstva, no i najfiniji mehanizam ponekad zakaže. Tako se, bar, nadaju u slavonskoj ravnici..

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!