Nogomet

Utakmica koja se morala dobiti

Mihaela Bradovski • utorak, 10.03.2009.
Utakmica koja se morala dobiti
Foto: FaH

Gledajući ambicije, pa i plasman na tablici, sve su Pjesnici na svojoj strani imali u nedjeljnom susretu s Cibalijom. Na stranu priča o "prokletstvu Kranjčevićeve", momci u bijelom tu su utakmicu morali dobiti. Momčad koja sanja mjesto u vrhu HNL-a s igračem više svojim navijačima mora priuštiti pobjedu, pobjedu uz nekoliko pogodaka...

A Pjesnicima je ovoga proljeća pojam "nekoliko pogodaka" prilično stran, izuzev susreta sa sesvetskom Croatijom. Inter i Cibalia Kranjčevićevu su napustili sa bodom, odnosno sva tri, dok domaći igrači u borbu za njih nisu ugradili niti pogodak. Pogodak "bijeli" nisu postigli niti u Kup susret s Dinamom, mreže Zagrebovih suparnika uglavnom miruju. Pa čak i kada oni posljednjih pola sata igraju sa desetoricom na terenu, bez svog najopasnijeg i najboljeg igrača. Pa čak i kada je taj protivnik u gostima upisao tek jednu pobjedu uz gol razliku 4:23.

Ponovno je Ulica pjesnika na djelu vidjela jednog debitanta. Juniorski reprezentativac Hrvatske, desni bočni Vedran Celjak bio je možda i najbolji pojedinac u redovima domaće momčadi. Osim što u obrambenim zadacima nije imao većih pogrešaka, Celjak se natrčao prema naprijed, a prednost mu je zasigurno i dobar pregled igre. Ipak, koliko god debitantni poput Abdurahimija, Pavlovića, Šovšića, Štigleca i Celjaka odigrali dobro i kvalitetno, oni još uvijek ne mogu i ne smiju biti oslonci momčadi.

Vezane vijesti

Upravo je susret sa Vinkovčanima pokazao kako "bijeli" nisu momčad koja može igrati bez igrača kakve su imali u Nadareviću, Stojkiću, Lovreku ili Čuturi. Iskustvo poput njihovog itekako je potrebno Pavlovićevoj mladoj momčadi, momčadi koja mora uz aktivnog trenera pored terena imati i vođu na njemu. Vođu koji će momčad povesti u borbu, a potom i do pobjede. Igor Jugović još uvijek nije taj igrač, ovoga proljeća muči se i Oršulić, a posebno je teško u toj ulozi zamisliti braniča Ivankovića. No problem ovdje nije kapetanska traka, problem je što svi imalo iskusniji igrači, izuzev vratara Škorića, Kartela i Vugrinca nisu iskočili ove sezone.

U Kranjčevićevoj se jesenas pričalo o Abdurahimiju, Pavloviću, Špičiću, ovoga proljeća o Šovšiću i Celjaku, no gdje su u cijeloj priči igrači poput Mujdže ili Piškora? Parlov nakon prošle, vrlo dobre, sezone luta između lošeg i prosječnosti, Pejić teško spaja dva kvalitetna poluvremena, Mujdža se sporo vraća nakon duge pauze, Grgić je potpuno izvan forme, dok Piškor uglavnom ne pokazuje ništa više od onoga što jedna "zamjena" može. A sve su to igrači koji bi, Zadru, Interu, Croatiji i Cibaliji, momčadima koje su se "osladile" bodovima u centru metropole, itekako dobro došli.

Vođa na terenu i moć pred suparničkim vratima nije jedino što nedostaje Pjesnicima. Sastav koji čini nekoliko bivših, ali i sadašnjih reprezentativaca mlađih kategorija, sastav čiji su igrači bili juniorski prvaci Hrvatske ima premalo samopouzdanja u odnosu na svoje mogućnosti i vrijednosti. Autoritet je nešto što se kod "bijelih" ove sezone rijetko viđalo, posebno u susretima na domaćem terenu. Žele li Zagrebaši izbjeći scene poput one na kraju nedjeljnog susreta, kada su pognutih glava i uz zvižduke napustili borilište, nešto se mora promijeniti.

Prva prilika za to gostovanje je kod posljednjeplasiranog Zadra. Zadarski Stanovi ove sezone nisu toliko "vruć" teren, a dobra je vijest da nitko od "bijelih" neće morati pauzirati zbog javnih opomena. Uspjeh je potreban i zbog boljeg plasmana pred treći krug. Ukoliko ga Pjesnici dočekaju na sadašnjem sedmom mjestu, nakon Stanova i Maksimira u Kupu, putovat će na noge lideru prvenstva. S druge strane, pobijede li u Zadru, posao će im u 23. kolu biti znatno lakši. Nije teško pogoditi prema čemu će ovoga tjedna biti usmjerene želje u Kranjčevićevoj...

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!