Zimski sportovi

Kosteliću ostala samo teorija

Antonija Pavlić • četvrtak, 12.03.2009.
Kosteliću ostala samo teorija
Foto: Dejan Popek

Snovi se čini se, ipak neće ostvariti ove sezone Ivici Kosteliću. Njegovi su se nastupi u brzim disciplinama ipak pokazali nedovoljno dobrim za sam vrh, a najveći se Globus u ovakvoj konkurenciji jednostavno ne može pridobiti osvajanjem bodova u samo tri discipline. Niti u današnjem superveleslalomu Ivica nije uspio doći do bodova, a njegovi su najveći konkurenti, Aksel Lund Svindal i Benjamin Raich, dan prije njihove najbolje discipline (veleslalom) sakupili 172 odnosno 70 bodova prednosti...

Nakon odvožene dvije brze discipline u Areu postalo je kristalno jasno kako će odluku o najsvestranijem skijašu sezone 2008./09 dati sutrašnji ispit veleslaloma. Težak će to sigurno biti dan za našeg najboljeg skijaša, Ivicu Kostelića, budući da se njegovi snovi o osvajanju Velikog globusa svakim danim sve više raspršuju.

Jesu li ga spriječila bolna leđa, ili jednostavno njegova konstantna slabost u brzim disciplinama? O tome bi se svakako moglo polemizirati. No, jedna stvar je sigurna - nije sve još gotovo i nećemo prijevremeno otpisati jednoga člana obitelji Kostelić, jer znamo što su i Ivica i Janica u stanju učiniti. Unatoč tome, činjenica je da je poneki "brzinski" bod ipak morao osvojiti, ako ne u Areu, onda u Kvitfjellu ili na bilo kojoj drugoj postaji Svjetskoga kupa koja je u programu imala brze discipline.

Vezane vijesti

Mršava 52 boda osvojio je Ivica u svim brzim utrkama ove sezoni, a to je za skijaša koji se bori za Veliki globus puno premalo. Javit će se sada sigurno neki koji će reći da ni Svindal nije osvojio više u slalomu (nijedan bod), no Svindal je puno više bodova akumulirao u svojim najboljim disciplinama nego Ivica u svojim. I to je prevagnulo.

Norvežanin tako s velikim osmijehom na licu može krenuti u sutrašnju utrku veleslaloma, budući da je pred prvim pratiteljem, Benjaminom Raichom, sakupio 102 boda prednosti. I Raich, danas četvrti, i Svindal, su odlični veleslalomaši i valja očekivati sutra veliku bitku prvenstveno između njih dvojice. Ukoliko Svindal naime u plasmanu bude ispred Raicha priča o borbi za Veliki Globus bit će završena, a ukoliko Austrijanac odradi bolju vožnju bit će to velika borba u nedjeljnom slalomu, no tada između njega, staze i štoperice.

Ivici pak preostaje vrlo malo šansi za obrat i ponovno maksimalno približavanje vrhu, priželjkivat ćemo svakako sutra barem jednu veleslalomsku vožnju iz Alta Badije ranije ove sezone, pa što bude - bit će. Osim velikog globusa, ne smijemo zaboraviti, Ivici se nudi i prilika za podizanje Malog slalomskog globusa, budući da za Jean Baptiste-Grangeom zaostaje samo 48 bodova.

U utrci je slavio Werner Heel, drugi je bio Svindal, a treći Christoff Innerhhofer, dok je Švicarac Didier Cuche završio na 15. mjestu i osvojio 16 bodova. Mali superveleslalomski Globus drugim je mjestom i neosvajanjem bodova do ove utrke prvoplasiranog Hermana Maiera, osvojio Svindal, te taj trofej dodao tako jednom superveleslalomskom, jednom veleslalomskom i jednom kombinacijskom Globusu iz prošlih sezona.

Are, superveleslalom:
1. Werner Heel (Italija) 1:13.41
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) +0.07
3. Christof Innerhofer (Italija) +0.20
4. Benjamin Raich (Austrija) +0.21
5. Peter Fill (Italija) +0.74
6. Carlo Janka (Švicarska) +0.79
7. Michael Walchhofer (Austrija) +0.85
8. Didier Defago (Švicarska) +0.86
9. Erik Guay (Kanada) +0.92
10. Tobias Gruenenfelder (Švicarska) +0.96
...
18. Ivica Kostelić (Hrvatska) +1.30

Ukupni poredak Svjetskoga kupa:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) 1009
2. Benjamin Raich (Austrija) 907
3. Didier Cuche (Švicarska) 859
4. Ivica Kostelić (Hrvatska) 837
5. Jean-Baptiste Grange (Francuska) 777
6. Didier Defago (Švicarska) 716
7. Carlo Janka (Švicarska) 699
8. Michael Walchhofer (Austrija) 647
9. Peter Fill (Italija) 581
10.Christof Innerhofer (Italija) 577
...
57. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) 134
...
129. Dalibor Šamšal (Hrvatska) 9

Ukupni poredak superveleslaloma:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) 292
2. Werner Heel (Italija) 256
3. Didier Defago (Švicarska) 242
4. Hermann Maier (Austrija) 231
5. Christof Innerhofer (Italija) 168
6. Michael walchhofer (Austrija) 162
7. Didier Cuche (Švicarska) 152
8. Klaus Kroell (Austrija) 142
9. John Kučera (Kanada) 138
10. Peter Fill (Italija) 130
...
26. Ivica Kostelić (Hrvatska) 43

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!