Zimski sportovi

Kostelić: "Bilo mi je dosta svega"

Antonija Pavlić • utorak, 17.03.2009.
Kostelić: "Bilo mi je dosta svega"
Foto: Nikola Movrić

Kristalno je jasno onima upućenima da je veliki danak lošijem rezultatu Ivice Kostelića na koncu sezone plaćen zbog ozljede leđa pristigle u najgorem mogućem trenutku. Ilustrirano je to kao da vozite bitnu spustašku utrku olimpijskih igara, u najboljoj ste formi i u gornjem ste dijelu staze akumulirali pristojnu prednost dostatnu za zlatno odličje. Odjednom na ravnom dijelu radite kardinalnu pogrešku, rubite da ostanete na stazi i izgubite svu brzinu. Ravni je dio staze, ne možete ju povratiti i svakim narednim prođenim metrom gubite i gubite...

Otprilike se to dogodilo i Ivici Kosteliću, kada ga je u jeku utrka u siječnju zatekla ozljeda leđa i svakom novom utrkom sve više usporavala. "Prva stvar koja je odlučila sezonu su, naravno, bolna leđa; dobar dio najvažnijeg, krucijalnog siječanjskog perioda sam proležao u krevetu dok je ostatak konkurencije vozio utrke i trenirao na najtežim stazama. Moram priznati da mi je u jednom trenutku bilo dosta svega, ali sam se ipak vratio i to s bolovima koji su držali sve do Area. U ključnim trenucima, opet, nisam imao sreće, izračunao sam da sam u 49 stotinki ove sezone prosuo 129 bodova i to se pokazalo preskupim", rekao je Profesor po povratku u Zagreb.

Aktualizirano je tako ponovno i pitanje opravdanosti kalkulacije u kitzbuehelškoj kombinaciji, kada je (pre)opreznom drugom vožnjom slaloma direktno izgubio 20 bodova. "Za tu si utrku ništa ne mogu predbaciti, tada sam namjerno vozio opreznije. Boli me onih nekoliko stotinki na Sljemenu, Wengenu...", demantirao nas je Ivica.

Vezane vijesti

Malo je nedostajalo da se nađe na pobjedničkom postolju u ukupnom poretku, Didier Cuche je prevladao s 28 bodova. Sezonu je unatoč tome, okončao kao najbolju u karijeri. "Prošle godine su mi spočitavali što nisam pobijedio, a sada imam i pobjedu i drugo mjesto u ukupnom poretku slaloma. U kombinaciji sam četvrti, lani sam bio šesti, pa je prema tome i ova sezona puno bolja od prethodne., izjasnio se Kostelić te potvrdio strepnje kako niti u sljedećoj sezoni ne namjerava napraviti neki ozbiljni iskorak u brzim disciplinama, navodeći pritom nemoguće uvjete treniranja i težinu prelaska sa spustaških na slalomske skije, budući da je slalom našem skijašu ipak paradna disciplina.

Odlučen je i prioritet za sljedeću, olimpijsku godinu: "Najvažnija će mi biti medalja na olimpijskim igrama, a loviti uz to i dobar plasman u ukupnom poretku će biti jako teško. Važno je samo da izbjegnemo ovakve situacije i nove ozljede bilo koje prirode."

Otkrio je Ivica u nastavku i što je bio glavni uzrok ozljede leđa u Innsbrucku. "Problem s leđima je došao zbog prenaprezanja: skokovi, treninzi spusteva, veliki fizički napori... Na kraju se sve to moralo negdje osjetiti. Prije dvije godine sam doživio sličnu stvar, ali u travnju kada je sezona Svjetskog kupa srećom bila okončana. Takve se ozljede, međutim, teško mogu izbjeći ako voziš svih pet disciplina. Propuštanjem utrka možda, ali gdje bismo onda sada bili? Jedina pogreška je po napravljena kada se nismo odmah prvoga dana sa SP-a vratili kući, tu smo prilično zakasnili.", priznao je.

Premda je napomenuo kako neće raditi na novim pomacima u spustu, ipak je između redaka otkrio kako su testiranja već određena. "Testirat ćemo nove pancerice za spust jer na ravnim dijelovima gubim previše vremena. Ne znam jesu li pancerice ili skije, a i problem je što Fischer nema jaku spustašku ekipu i informacije pa ćemo se morati svojski potruditi da nešto popravimo. Puno mi znače informacije o skokovima i stazi, a budući da startam prije Natka jedino što mogu dobiti je ono od Slovenca Jermana, koji je odličan dečko i izvanredan spustaš."

Za kraj je koju riječ rekao i o planovima za naredno razdoblje. "Sada mi predstoji nekoliko dana prijeko potrebnog odmora i rehabilitacije, a onda odlazak na Platak i participacija na Jadranskom slalomu. U ulozi sam favorita, ali mi neće biti lako; tu su i Natko i Dalibor koji su vrlo opasni slalomaši i samo vrebaju kada će mi skinuti skalp."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!