Rukomet

"Više nas cijene u Europi nego kod kuće"

Ivan Ambroš • petak, 20.03.2009.
"Više nas cijene u Europi nego kod kuće"
Foto: Kristijan Komarica

Uoči posljednje utakmice Lige prvakinja za Podravku Vegetu ove sezone, Sportnet.hr donosi razgovor s direktorom koprivničkog kluba - Marijanom Domovićem...

Nakon deset godina Podravka Vegeta ponovo ima svoje mjesto u rukometnoj eliti – među osam najboljih ekipa Europe. Direktor kluba Marijan Domović je bio na čelu kluba i nezaboravne 1996. godine kada je osvojena Liga prvakinja. Koprivničanke su ponovo na dobrom putu da sljedećih godina ponove najveći uspjeh u povijesti hrvatskog klupskog rukometa. Međutim, ništa od toga ne dolazi preko noći: "U protekle četiri sezone, može se reći da je Podravka Vegeta u cijelosti promijenila igrački kadar. Klupske legende su završile karijeru, veći broj igračica je otišao u druge klubove, samo su Miranda Tatari i Kristina Franić još uvijek s nama. Smišljeno smo svake sezone dovodili po nekoliko novih igračica da bi danas imali ekipu koja nakon deset godina igra četvrtfinale Lige prvakinja. Velike zasluge za plasman među osam najboljih europskih ekipa ima stručni stožer, na čelu s jednim od najboljih i sasvim sigurno najuspješnijih europskih trenera, Zdravkom Zovkom."

Nakon ulaska među osam najboljih ekipa Europe, Koprivničanke su dospjele u grupu s vjerojatno dvije najbolje ekipe Europe. Iako je polufinale ostalo nedostižno, zadovoljstvo uspješnom sezonom postoji, a i prostora za napredak ima … "Dakako da smo u klubu zadovoljni postignutim u ovoj sezoni. Evidentno je da su Hypo i Viborg u ovom trenutku kvalitetnije ekipe od Podravke Vegete i zasluženo su se plasirale u polufinale Lige prvakinja. No, ne možemo biti posve zadovoljni zbog nekoliko previsokih poraza. U igri nam se prečesto pojavi razdoblje pada koncentracije, gdje nam suparnik napravi preveliku razliku koju je poslije teško stići. Nadam se da ćemo u idućoj sezoni otkloniti uočene nedostatke te da ćemo dobrim igrama pokušati ponoviti ovu sezonu i ostati dio europske elite."

S obzirom na Svjetsko rukometno prvenstvo za muškarce koje se ove godine odigralo u Hrvatskoj i na rukometaše Croatia osiguranja Zagreb, Podravka Vegeta se s pravom osjeća zapostavljenom. Naime, koprivnički klub je (za sada) najuspješniji hrvatski rukometni klub u europskim natjecanjima ove sezone: "Uz dužno poštovanje i uvažavanje velikih uspjeha muške rukometne reprezentacije Hrvatske, moram istaći da ženski rukomet u Hrvatskoj, niti u medijima, a niti u sportskim krugovima nema tretman koji prema rezultatima zaslužuje. RK Podravka Vegeta je 1996 osvojila Ligu prvakinja. U proteklih nekoliko sezona također je postigla zapažene rezultate u europskim kupovima: 2005. godine finale Kupa pobjednica kupova, 2006. finale Kupa EHF-a, 2008. polufinale Kupa pobjednica kupova a ove sezone igramo u četvrtfinalu Lige Prvakinja, dakle među osam najboljih ekipa Europe."

Sramotna činjenica je da Podravka Vegeta uživa puno veći ugled u Europi nego kod kuće. Jedan od razloga takvog lošeg tretmana prema Domoviću "leži u činjenici što Podravka Vegeta dolazi iz malog grada Koprivnice. Stoga nije miljenik medija koji protežiraju zagrebačke klubove. Isto tako hrvatskim rukometom rukovode ljudi iz muškog rukometa koji baš i nemaju previše vremena a niti interesa za ženski rukomet."

"Zanimljivo je da RK Podravka Vegeta ima zavidan tretman u Europi gdje nas daleko više cijene i uvažavaju nego kod kuće. Štoviše, uvjeren sam da će ovogodišnji dobri rezultati doprinijeti još boljem statusu kluba u Europi, a ne treba zanemariti ni činjenicu da ćemo osjetno poboljšati bodovni saldo hrvatskom rukometu i time još više podići naš rejting na tablici EHF-a."

Dobri rezultati privlače sve više gledatelja, koji dolaze i s prostora izvan Koprivnice, ali i izvan Hrvatske: "Raduje nas što navijači i ljubitelji rukometa u sve većem broju dolaze na utakmice i što je dvorana na svakoj međunarodnoj utakmici ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Na daleki put u danski Ikast išao je autobus sa pedesetak navijača, a u Beč dva autobusa s osamdesetak navijača koji su svojim gromoglasnim navijanjem u obje dvorane stvorili prekrasnu atmosferu i pružili ogromnu podršku našim igračicama. Moram napomenuti da na naše utakmice dolazi i sve veći broj ljubitelja rukometa iz susjedne Mađarske te znatan broj iz drugih hrvatskih gradova."

Za kraj uspješne sezone Podravka Vegeta će u subotu u 14:30 u Koprivnici ugostiti danski Ikast. Susret protiv ekipe prepune norveških i danskih rukometnih zvijezda, višestrukih europskih i svjetskih prvakinja, prava je nagrada koprivničkoj publici za podršku koju su iskazali svom klubu. Bez obzira na snagu protivnika, Domović želi pobjedom zaključiti uspješnu sezonu: "Ikast je iznimno kvalitetna ekipa koju predvode iskusne rukometne veličine Katja Nyberg i Gro Hammerseng. Bez obzira što smo ih pobijedili u Danskoj neće nam biti nimalo lako u Koprivnici. Očekujem kvalitetnu utakmicu ali i vrlo tešku borbu do samog kraja. No, naša je želja, a i obveza, da pred svojim navijačima, pobjedom završimo ovogodišnje uspješno natjecanje u Ligi prvakinja. A pobjedom ćemo ostvariti i bodove koji će nam puno značiti za rejting kluba u idućoj sezoni."

Liga prvakinja, četvrtfinalna grupa 1, 6. kolo:
Podravka Vegeta – Ikast
Viborg – Hypo Niederösterreich

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!