Ostali sportovi

Irska nakon 61 godinu ostvarila Grand Slam

Matej Milanović • subota, 21.03.2009.
Irska nakon 61 godinu ostvarila Grand Slam

U zadnjem susretu posljednjeg kola Six Nationsa Irska je u najuzbudljivijoj utakmici sezone porazila Wales, uzela naslov i prvi put poslije 1948. ostvarila Grand Slam...

Najvažniji dvoboj zadnjeg kola Six Nationsa igrao se na Millenium Stadiumu u Cardiffu. Posljednji dvoboj dana odlučivao je o ovogodišnjem prvaku natjecanja. Walesu je za naslov trebala pobjeda od najmanje 13 razlike, a Irci su htjeli pobjedu da uz naslov ostvare i Grand Slam, sve pobjede u jednoj sezoni.

Već u drugoj minuti Ronan O'Gara, čovjek s najviše realiziranih poena u povijesti natjecanja, imao je veliku priliku dovesti u vodstvo Irsku. No, njegov kazneni udarac otišao je pored vratnice.

Susret se nastavio s čvrstom igrom i veoma koncentriranim obranama koje nisu dopuštale nikakve prolaze. Nekoliko manjih prilika bilo je na obje strane, no bez realizacija. Prvi poeni došli su u 33.minuti. Stephen Jones realizirao je kazneni udarac za 3:0 Walesa.

Irci zatim u obećavajućem napadu bivaju kažnjeni i u nastavku akcije Wales zarađuje novi kazneni udarac. Jones je ponovno bio precizan i u 37. minuti, reprezentacija Walesa povećala je vodstvo na 6:0. Tim se rezultatom otišlo na odmor.

Domaći gledatelji počeli su se polako nadati čudu, no prvih nekoliko minuta drugog poluvremena bilo je za njih poput hladnog tuša. U 44. minuti Brian O'Driscoll realizira try (tko prati football može to poistovjetiti sa touchdownom, samo što ovdje sam try vrijedi pet poena, a dodatna realizacija dva). Suci su neko vrijeme pregledavali snimku da bi naposljetku priznali try.

O'Gara nije promašio realizaciju i Irska je povela 7:6. Svega dvije minute kasnije, obrana Walesa zaspala je i Tommy Bowe realizira novi try. O'Gara opet realizira i Irska odlazi na 14:6. Wales više nije imao što čekati i krenuo je agresivnije u napad. U 51. i 56. minuti Stephen Jones realizirao je dva nova kaznena udarca i smanjio na 14:12.

Irska zatim preuzima konce igre u svoje ruke i stvara nekoliko prilika za povećanje prednosti. U 68.minuti novi kazneni udarac za Wales ne iskorištava Gavin Henson čime se šanse domaćih za osvajanje titule bitno smanjuju.

Ipak, utakmica nije izgubila na intenzitetu, budući da se Irska još uvijek borila za Grand Slam. Strašan napad Walesa koji je trajao nekoliko minuta okončan je u 75. drop kickom Stephena Jonesa za 15:14 (drop kick je kao i kazneni udarac, udarac nogom kojim treba loptu poslati između dvije vratnice, jedina je razlika što se kazneni udarac izvodi dok igra stoji, a drop kick se može izvesti u bilo kojem trenutku u tijeku igre).

Millenium Stadium eksplodirao je od oduševljenja i vjerojatno nije očekivao da ga u narednih nekoliko minuta očekuje još uzbuđenja. U 78. minuti O'Gara odgovara Jonesu vlastitim drop kickom za novo vodstvo Irske od 17:15. U posljednjoj akciji susreta, kada je vrijeme već isteklo, Wales je imao novi kazneni udarac. Stephen Jones imao je priliku oduzeti gostima Grand Slam, no njegov je udarac bio prekratak.

Nakon 24 godine Irska je ponovno na vrhu ovog natjecanja, a trebala im je čak 61 godina da po drugi puta poraze sve momčadi i uz titulu osvoje i Grand Slam. Iako su svi igrači doprinijeli ovom velikom uspjehu, posebne zasluge idu velikom Ronanu O'Gari, koji je, uz odlučujući drop kick, cijelu sezonu bio sjajan u izvođenju kaznenih udaraca. Također, vrijedi napomenuti, da za Irsku u ragbiju nastupaju i igrači iz Sjeverne Irske, te zbog toga imaju posebnu ragbijašku himnu koja se izvodi prije utakmica.

Što se ostalih susreta tiče, Italija je protiv Francuske pokušavala izbjeći drvenu žlicu. Prvih dvadeset minuta domaćin se držao i gubio samo 6:3. Međutim, tada na scenu stupa Italija kakvu smo naviknuli gledati ove sezone. Bez ideja u napadu i sklona velikim pogreškama u obrambenoj fazi. Francuzi su to iskoristili i slavili sa velikih 50:8., uz čak sedam tryjeva.

Treći susret bio je između Engleske i Škotske. Derbi vječitih rivala protekao je uz solidnu igre obje momčadi. Škoti su odigrali dobru utakmicu i pružili onoliko koliko u ovom trenutku i mogu. Nedovoljno međutim, da bi se ozbiljnije priprijetilo Engleskoj, koja je na koncu slavila 26:12.

Six Nations, peto kolo:
Italija - Francuska 8:50, Engleska - Škotska 26:12, Wales - Irska 15:17

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!