Ostali sportovi

Kličko i dalje prvak

Maja Giljanović • nedjelja, 22.03.2009.
Kličko i dalje prvak
Foto: EPA

Vitalij Kličko je u Stuttgartu prekidom u devetoj rundi protiv Juana Carlosa Gomeza obranio naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po WBC verziji...

37-godišnji stariji od braće Kličko je protiv kubanskog prebjega Gomeza prvi put branio titulu nakon pobjede protiv Samuela Petera prošlog listopada, a pet mjeseci koliko je prošlo nije usporilo Ukrajinca.

Gomez je bivši Kličkov sparing-partner i prve je tri-četiri runde frustrirao dvije godine starijeg šampiona. Visoko podignutog garda 35-godišnjak se branio dok Kličkova desnica nije pronašla prolaz pokraj. U petoj rundi nakon što je na tom mjestu odsjelo nekoliko krošea poviše desne obrve otvorila porezotina.

8 centimetara viši, 9 kilograma teži i šireg raspona ruku Kličko je izmorio Gomeza i ovaj je u sedmoj rundi pokleknuo (podigao se nakon osam sekundi). U osmoj je rundi ponovno završio na koljenima, a kraj je nakon baraže udaraca Klička uslijedio 1:11 minute prije isteka devete runde.

Gomez koji je pokušavao postati prvi kubanski teškaški prvak u povijesti poslije je izjavio: "Ne smijem biti nezadovoljan. Toliko je visok i masivan da je čudo da sam i ovoliko izdržao". Kličko mu je, pak, komplimentirao: "Rekao sam da je borac svjetske klase i potvrdio je moje riječi. Bio sam malo nervozniji nego obično jer sam ga čim prije želio primiriti, ali prošla je i polovica meča dok nisam uspio pronaći najefikasniji način".

Kličku je ovo 37. pobjeda u 39. meču (36 nokauta), a neporažen je još od 2003. (Lennox Lewis), dok je Gomez koji je svojih pet minuta slave protiv Klička zaslužio pobjedom protiv Vladimira Virchisa prošlog rujna pokvario svoj skor na 44-2.

Sljedeći protivnik - ne presudi li Sportski arbitracijski sud u Lausannei drugačije - Ukrajincu će biti bivši prvak Oleg Maskajev koji želi njegovu WBO titulu. Uvaže li, međutim, Švicarci Kličkovu žalbu, doktor filozofije i sportske medicine će izazvati Nikolaja Valujeva i njegov WBA pojas.

Dio je to "master-plana" braće Kličko koji žele objediniti sve pojaseve u svom dvorištu budući je Vladimir najbolji u IBF i WBO verzijama (mlađi Kličko je u poodmaklim pregovorima za lipanjsku obranu pojasa protiv Engleza Davida Hayea).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!