Vodeni sportovi

Poraz i prolaz

Luka Margan • nedjelja, 22.03.2009.
Poraz i prolaz
Foto: Kristijan Komarica

Jug je u posljednjem kolu natjecanja po skupinama izgubio u Genoi od vječnog rivala Pro Recca rezultatom 9:8. Vaterpolisti Juga su i prije ove utakmice osigurali četvrtfinale, a ovim su porazom sebi "osigurali" težeg protivnika u daljnjem dijelu natjecanja. Ždrijeb četvrtfinala vaterpolske Eurolige održat će se u srijedu 25. ožujka, a mogući protivnici Dubrovčana su Olympiakos, Partizan i Jadran HN....

PRO RECCO - JUG CO 9:8 (1:1, 2:3, 3:2, 3:2)

Genoa, Euroliga, 6. kolo

Pro Recco: Tempesti (6 obrana), Giorgetti, Jokić 2, Madaras, Mangiante, Kasas 1, Felugo, Marcz, Angelini, Benedek 4, Calcaterra 2, Udovičić, Bencivenga. Trener: Porzio.

Jug CO: Vićan (7 obrana), Vranješ, Bošković 3, Azevedo, Smodlaka 1, Marković, Bušlje, Seman, Dobud 2, Drobac, Obradović 1, Sandro Sukno 1. Trener: Fatović.

Suci: Moliner (Španjolska), Stavridis (Grčka)

Rezultat utakmice nije promijenio baš ništa. Dubrovčani su ostali drugi s bodom prednosti ispred Spartaka te sada mirno očekuju ždrijeb četvrtine finala vaterpolske Eurolige. No, gostovanje u Genoi kod uvijek opasnog protivnika nije prošlo u revijalnom tonu, već se vodila bitka za prvo mjesto na ljestvici. Iako nisu uspjeli u namjeri, Gospari su izvrsno započeli utakmicu.

Apsolutno čvrsta prva dionica ponudila je lavovsku borbu u bazenu te nije obilovala brojnim pogocima, a ni velemajstorskim potezima. Istaknuo se Sandro Sukno svojim, ujedno i izjednačujućim, pogotkom. Njegovim stopama determinirano su krenuli Miho Bošković, inače najbolji europski vaterpolist 2007. godine, i dvadesetdvogodišnji kršni momak te jedan od glavnih aktera popularne Divlje lige Paulo Obradović.

Bošković i Obradović vodili su glavnu riječ u redovima gostiju te su Jugaši zahvaljujući njima otišli na poluvrijeme s golom prednosti (3:4). Unatoč rezultatskom suficitu, gosti u nastavku vrlo brzo gube tu prednost. Europski prvak se budi i kao da kaže: "Momci, ipak se igra u Italiji." U tim trenucima najbolji domaći igrač jest napadač Tibor Benedek.

No, Dubrovčani ne posustaju te stvar u svoje ruke uzimaju Nikša Dobud, koji izjednačuje rezultat, i vaterpolski mag Mile Smodlaka, koji svojim jedinim pogotkom na utakmici mijenja rezultat na semaforu u korist hrvatske momčadi. Već u idućem napadu Alessandro Calcaterra pogađa za 6:6 i tim rezultatom se odlazi u posljednju dionicu ove izuzetno napete utakmice.

Momčad Pro Recca imala je dodatni motiv prije početka posljednje četvrtine – uzvratiti za poraz u prvom kolu. I tako su se i postavili. Benedek i Calcaterra povisuju rezultat na 8:6, a Bošković uvraća još jednim svojim pogotkom. Konačni pečat pobjedi talijanske momčadi udara Crnogorac Predrag Jokić, dok Bošković uspijeva samo smanjiti rezultat te upisati i treći pogodak.

Unatoč porazu, Gospari su odigrali odličnu utakmicu u Genoi te opravdali status vrhunske europske vaterpolske momčadi. Takva igra jamči miran ulazak u završnicu Eurolige bez obzira na to koja vaterpolska momčad pliva s druge strane centra.

Euroliga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Šturm 2002 Čehov7:9Spartak Volgograd
Pro Recco9:8Jug AO
1Pro Recco 667:48+1912
2Jug AO 664:43+2110
3Spartak Volgograd 643:62-199
4Šturm 2002 Čehov 642:63-214

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!