Košarka

Uskladimo mjerila

Branimir Korać • ponedjeljak, 23.03.2009.
Uskladimo mjerila
Foto: Ivan Lacković

Krajem ožujka napokon dolazi vrijeme za hrvatsku košarku. Sa startom Lige za prvaka košarkaša, raste zanimanje za našu klupsku ligu koja je doživjela drastične promjene u odnosu na dosadašnja izdanja...

Željno iščekivana Liga za prvaka košarkaša kreće sutra. Sa završetkom regularnog dijela NLB lige, dolazi vrijeme za našu domaću ligu u koju se uključuju i NLB ligaši u jednu od najneizvjesnijih borbi za mjesta u NLB ligi sljedeće sezone. Međutim, ove sezone igrat će se po nešto drugačijim pravilima.

Pravilo koje je izazvalo najviše polemike i koje bi moglo dosta utjecati na konačni poredak na kraju sezone je pravilo o broju stranaca na parketu. Umjesto dosadašnja četiri stranca na parketu, naši klubovi moći će od ove sezone imati tek dva stranca na parketu i još dva u rosteru.

Zbog čega je uvedeno to pravilo? Glavni razlog je davanje prilike što većem broju hrvatskih košarkaša te samim time pospješiti razvoj mladih igrača. Svaka ideja o razvoju mladih igrača i guranju domaćih igrača je dobrodošla, međutim, onim klubovima koji se bore za visok plasman ovo je samo velik uteg i treneri će biti na sto muka tijekom susreta.

Naši klubovi su većinom slagali rostere s 3-4 stranca kako bi dobili na kvaliteti i ne bi igrali sporednu ulogu u NLB ligi te Europi. Ti stranci su uredno među skupljim igračima u momčadi i sada će im biti "ograničeno pravo na rad". Budžeti klubova su u europskim okvirima vrlo mali i ograničavanje minutaže skupim i važnim igračima za klubove je više pogubno nego dobro. Koliko god je teško priznati, na tržištu je ipak lakše naći kvalitetnog Amerikanca nego našeg igrača voljnog za povratak. Uostalom,činjenica je kako se za npr. 200 tisuća dolara može naći puno kvalitetniji Amerikanac nego europski igrač.

Najbolji primjeri su Cibona, Zadar, Split i Cedevita koji svaki u svom rosteru imaju barem tri vrlo kvalitetna stranca koji bi našli mjesto u svakom trenutku u petorci. Cibona trenutno pod ugovorom ima Andersona, Homana, Wrighta i Callowaya i teško da bi bez barem trojice od ove četvorice stigla do ovakvog rezultata u Euroligi i NLB ligi. Split pak ima trojicu igrača (Shannon, Jamon Lucas Gordon, Johnson) koji su visoke kvalitete i ponajbolji igrači momčadi. Zadar također u Gečevskom, Boisi i Farmeru ima važne igrače, Cedevita ništa manje u Cummingsu, Garnettu i Bradleyu.

S druge strane jedini klub koji je sposoban boriti se za vrh, a nema stranaca je Zagreb. Zagreb se odlučio za domaće igrače, no izuzev Tomića, ne možemo reći kako mladi igrači posebno profitiraju. Veliki dio vremena na terenu provode veterani i ako ćemo banalno gledati, nema baš prevelike razlike za neku dobrobit hrvatske košarke ako su na parketu trojica-četvorica stranaca ili domaća igrača u kasnim godinama karijere.

Misao vodilja čelnih ljudi naše košarke bila je otvoriti prostor mladim igračima. Svaka takva ideja treba naići na podršku, ali pritisak rezultata koji je stalno nad trenerima baš i ne otvara veliku priliku za to. Ovom restrikcijom neće puno veću minutažu dobiti niti Zubčić, niti Prostran, niti Delaš, a niti Drezga. Bit će otprilike na onom broju minuta na kojem bi bili i da mogu igrati četvorica stranaca.

Košarkaški savezi diljem Europe razmišljaju o uvođenju restrikcije broja stranaca na parketu ili u rosteru, a nama su najbliži Rusi koji imaju pravilo od tri stranca maksimalno na parketu. Najekstremniji primjer poigravanja s brojem stranaca je Njemačka gdje se nerijetko događalo da cijeli roster bude sastavljen od američkih igrača. Njemački izbornik Dirk Bauermann poveo je žestoku kampanju u kojoj traži uvođenje pravila od najmanje šest njemačkih igrača po klubu i susretu što bi zamijenilo sadašnje pravilo od tri njemačka igrača.

Naravno, ne treba pretjerivati i uvoziti pune autobuse stranaca, ali valja uskladiti pravila. Pravila prvenstveno s NLB ligom koja oduzima najviše vremena našim vodećim klubovima jer nema smisla skupo plaćati igrače pa im na kraju ograničavati igranje ili ih otpuštati.

Jedino je sigurno kako će treneri biti na sto muka. Kako raspodijeliti minutažu, koga vaditi u kojem trenutku i kako izvršiti istu zamjenu. Stranci koji igraju u našim klubovima, igraju na različitim pozicijama i nerijetko će treneri morati povlačiti dvostruke izmjene kako bi mogli bez nekog velikog mijenjanja taktike ukoliko sve ide po planu, održati momčad u utakmici.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!