Košarka

Respekt Splitu i hrvatskoj ligi

Ivor Krapac • ponedjeljak, 23.03.2009.
Respekt Splitu i hrvatskoj ligi
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone su, barem privremeno, zatvorili stranicu nastupa u NLB ligi, a od sutra je u prvom planu posljednje od brojnih ovosezonskih natjecanja. U prvom kolu hrvatske Lige za prvaka u Draženov dom dolazi Split CO, a u najavi te utakmice, trener Velimir Perasović pozabavio se i nizom drugih tema...

U utorak u 18 sati čeka nas treći ovosezonski susret Cibone i Splita CO. Dosadašnja dva, u regionalnoj ligi, otišla su na stranu Cibosa, a uloga favorita će, naravno, i ovog puta biti njihova.

"Nalazimo se pred natjecanjem koje ima svoju težinu, puno je kvalitetnije nego je možda bilo posljednjih godina", kazao je Velimir Perasović najavljujući izazove u hrvatskoj Ligi za prvaka u koju, kako je jednom već i ustvrdio, svi ne kreću s istih pozicija.

Vezane vijesti

"Karakteristika prvenstva je da Cibona i Zadar potroše puno energije u NLB ligi, dok se ostale momčadi pripremaju za natjecanje koje smatraju najvažnijim. Naravno, pokušat ćemo našu koncentraciju maksimalno usmjeriti na prvenstvo Hrvatske koje je i nama važno, no velika je razlika u pristupu i organizaciji posla nas i Zadrana u odnosu na ostale ekipe."

NLB liga je dosad bila u prvom planu zbog bodova za euroligaški ugovor, a sredinom travnja će ponovno biti aktualna zbog nastupa na Final Fouru u Beogradu, no Cibonini ciljevi u domaćoj Ligi za prvaka zbog toga ne bi trebali patiti. Kako je kazao trener Cibosa, prvenstvo države je uvijek važno i njegova momčad pokušat će napraviti najviše što može: "Već prošlog tjedna počeli smo pripremu za novo natjecanje, a s tim ujedno i pripremu za Final Four NLB lige, ne odvajamo te dvije stvari."

U međuvremenu se dogodio poraz od Heliosa u Domžalama u posljednjem kolu regularnog dijela NLB lige koji na koncu nije imao većeg značaja. Bilo je to iznenađenje na koje su možda utjecali jači Cibonini treninzi u ranijem dijelu tjedna iako se Peras na to nije želio izvlačiti: "U Domžalama smo evidentno fizički pali u zadnjoj četvrtini, mislim da je jedan od razloga bila rotacija - nije jednostavno kad, primjerice, Robert Troha, koji nije ulazio protiv Partizana, odigra 30 minuta, u jednom trenutku osjetio se zamor."

"Nedostajalo je rotacija i na poziciji centara, pogotovo na 'četvorki', to se sve osjetilo, no rekao bih da je zamor bio više u glavama. Nismo došli na utakmicu nakon dva nevjerojatno jaka treninga, trenirali smo i lakše da bismo bili svježi, a to smo 25 minuta i pokazivali za parketu", dodao je trener Cibosa, kojem su u Sloveniji rotaciju skratile ozljede. Alan Anderson muči se s preponama, Vedran Vukušić je van stroja zbog meniskusa, dok Nikša Prkačin, koji je ipak zaigrao, ima problema s bolnim ramenom.

"U Domžalama nas je koštao pad koncentracije, imali smo šest-sedam izgubljenih lopti u tri ili četiri minute što je dovelo do toga da se 15 razlike vrlo brzo pretvori u neriješen i negativan skor za nas. Bilo je i drugih faktora, i protivnička momčad igra, oni su, bez obzira na poziciju na ljestvici, u posljednjih mjesec dana napravili velik pomak u igri. To ne opravdava naš poraz, a pogotovo način na koji se dogodio, mora se zadržati 15 razlike 11 minuta prije kraja - no, kao što smo ovu izgubili, na takav način smo neke ranije utakmice i dobili", zaključio je Peras slovensku priču.

Od ozlijeđenih Cibosa, protiv Splita neće biti Vukušića, koji je operirao koljeno i pauzirat će dva do četiri tjedna, zbog čega je pod upitnikom i za Final Four NLB lige. Andersonovo stanje je nešto bolje nego proteklog tjedna i vikenda, a hoće li moći na parket vidjet će se nakon što ga se testira na popodnevnom treningu, dok će Prkačin vjerojatno ponovno zaigrati s injekcijom protiv bolova. Kako je kazao Perasović, glavni problem Ciboninog kapetana je što ne trenira redovito.

S tim problemima u sastavu, pogotovo stoga što su Vukušić i Prkačin u "hrvatskoj kvoti", Perasoviću dodatnu brigu predstavlja pravilo o maksimalno dva stranca na parketu. Trener Cibosa nije baš najsretniji što će biti u ovoj poziciji: "Evidentno je da je to najveći hendikep za momčadi koje imaju najviše stranaca, nas i Zadar, ostalima je ipak lakše kombinirati. Nama neće biti lako igrati s četiri stranca i tu nema nikakve dileme, ali pravila su se znala prije početka sezone, nitko nama ili nekom drugom nije kriv, no ponavljam, cilj nam je bila NLB liga i zbog tog cilja smo išli na taj način."

Cibosi, podsjetimo, u sastavu imaju Andersona, Callowaya, Homana i Wrighta, a neki od njih mogli bi se sudariti s neuobičajenim situacijama tijekom utakmice - primjerice, da ih trener povuče na klupu i kad igraju dobro: "Oni to znaju, ali igraču to nije jednostavno prihvatiti. Vidio sam na završnici Kupa da ima igrača koji to shvaćaju, ali ne shvaćaju, tako to ide."

"Ovo je ustvari, za mene, apsurdno pravilo, ali treba ga poštovati. Malo je nezgodno razmišljati koga možeš staviti u igru, s tim pravilom se ne slažem i mislim da bi bilo bolje da su odredili da ne smiju biti više od dva stranca u sastavu. Tada bismo znali na čemu smo i imali samo dvojicu, ovako ih imamo tri ili četiri jer želimo biti kompetitivniji u NLB ligi, a onda dođemo na ovo."

Kako to izgleda Perasović je osjetio prilikom osvajanja Kupa Krešimira Ćosića na završnici u Zadru, a novi ispit, ovog puta i s Brentom Wrightom kao novim strancem, imat će protiv Splićana, za koje je "rezervirao" niz komplimenata: "Split je momčad koja se strašno puno promijenila u odnosu na našu prvu utakmicu, u Splitu - u posljednje vrijeme igraju košarku na visokom nivou, dolaskom Gordona i Grgurevića jako su podignuli igru. Sada su doveli još jednog igrača i to je praktički nova momčad, susrećemo se sa suparnicima koji su potpuno promijenili filozofiju igre u odnosu na stanje prije dva mjeseca, njihov glavni cilj je upravo hrvatsko prvenstvo."

Novi adut Splićana bit će Amerikanac Dalron Lamar Johnson koji će debitirati u sutrašnjoj utakmici, a Peras ga pamti po odličnom nastupu iz pripremnog susreta s Cibonom uoči sezone, tada u dresu turskog Banvita. Iako igra na poziciji krilnog centra, Johnson se u toj utakmici predstavio kao sjajan šuter, uz 5/5 za tricu.

"To je odličan igrač, ne mogu previše govoriti jer sam ga gledao samo u jednoj utakmici, ali protiv nas u pripremama odigrao je sjajno", istaknuo je trener Cibosa, dodajući da sutra ne očekuje lak posao: "Ovdje su vodili protiv nas s 15 razlike, igrači su svjesni težine utakmice."

Uz nedavno pristigla pojačanja, Peras je među glavnim snagama Splićana istaknuo i Eddieja Shannona i zonsku obranu kao dosta čest adut trenera Tea Čizmića, a kako će Cibona izaći na kraj s tim izazovom, vidjet ćemo u utorak navečer.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!