Nogomet

Teško mimo Hajduka i Dinama

Bernard Jurišić • srijeda, 25.03.2009.
Teško mimo Hajduka i Dinama
Foto: Bruno Karadža

Probiti se do nacionalne momčadi iz HNL-a sve je teže i trnovitije. A to učiniti bez da igrate za Hajduk ili Dinamo u proteklih je nekoliko godina bilo gotovo neostvarivo. Bojan Vručina, prvi reprezentativni kandidat iz Slaven Belupa, dokazao je da je ipak moguće...

Naknadni poziv Bojanu Vručini da se priključi reprezentaciji na pripremama za utakmicu protiv Andore, razveselio je sve ljubitelje HNL-a. Stalna želja da proširimo kvalitativnu bazu u našem prvenstvu "zalivena" je reprezentativnim pozivom prvom igraču Slaven Belupa u povijesti.

Koprivnički klub tako se po prvi put našao na listi reprezentativnih kandidata, ali pravi ulazak u povijesne knjige hrvatske reprezentacije dogodit će se tek kad njihov igrač ubilježi nastup.

HNL-reprezentativci izvan Hajduka i Dinama

Zagrebovi reprezentativci: Miroslav Bićanić, Dražen Biškup, Nino Bule, Niko Čeko, Damir Kalapač, Fabijan Komljenović, Ivica Olić, Željko Pavlović, Joško Popović, Robert Špehar, Vladimir Vasilj, Darko Vukić, Miroslav Žitnjak i Željko Župetić.

Varteksovi reprezentativci: Andrija Balajić, Leon Benko, Danijel Hrman, Veldin Karić, Marijan Mrmić, Miljenko Mumlek, Srebrenko Posavec, Ivan Režić, Silvestar Sabolčki, Nikola Šafarić, Samir Toplak, Davor Vugrinec i Neven Vukman.

Rijekini reprezentativci: Jasmin Agić, Elvis Brajković, Goran Brajković, Tonči Gabrić, Dario Knežević, Siniša Linić, Damir Milinović, Dubravko Pavličić, Mladen Romić, Robert Rubčić, Davor Vugrinec i Kažimir Vulić.

Osijekovi reprezentativci: Josip Balatinac, Miroslav Bićanić, Stanko Bubalo, Ivo Ergović, Mario Galinović, Petar Krpan, Mato Neretljak, Igor Pamić, Robert Špehar, Jurica Vranješ.

Interovi reprezentativci: Vedran Ješe, Zvonimir Soldo i Zoran Živković.

Reprezentativac Hrvatskog dragovoljca: Robert Prosinečki.

Andora je, čini se, prva i posljednja prigoda, barem što se Vručine tiče. Ovoliko napadača izvan stroja teško će se ubrzo ponoviti, a prvo ime Koprivničana na ljeto će krenuti u potragu za novom sredinom. Zanimljivo je da Slaven danas u svojoj svlačionici ima dvojicu igrača koji su igrali za A reprezentaciju, no obojica su to ostvarila u dresu Varteksa - Nikola Šafarić i Srebrenko Posavec.

Treba se nadati da ambicije koprivničkog kluba neće prestati ni kad dođe trenutak neminovnog rastanka sa svojim jedinim reprezentativnim kandidatom. Koprivnička nogometna škola radi dobro, Mato Jajalo i Elvis Kokalović su standardni U-21 reprezentativci, a blizu Ladićeve momčadi su i Gregurina, Delić i Tepurić. Iako je pitanje koliko će svoje mlade bisere moći zadržati u naletu kako Hajduka i Dinama, tako i inozemnih skauta, Koprivničani se imaju čemu nadati i nakon Vručine.

Približiti se A reprezentaciji iz HNL-a nije lagan posao, a učiniti to bez da egzistirate u poljudskoj ili maksimirskoj svlačionici. Posljednji izdanak HNL-a kojemu je to uspjelo prije Vručine je riječki "playmaker" Anas Sharbini. No, ni on još nije ubilježio službeni nastup za najjaču momčad, iako je bio nekoliko puta na pripremama, uključujući i prvi dio priprema za EP 2008.

Stoga je prikladnije za posljednji HNL-ov reprezentativni izdanak mimo Hajduka i Dinama držati još jednog Riječanina - Darija Kneževića. "Knez" je kvalitetnim zapovijedanjem riječkom obranom došao na reprezentativnu listu još kod Zlatka Kranjčara i već u prvom nastupu na Carlsberg kupu u Hong Kongu zabio gol domaćinima.

Bio je igrač kojemu je trebalo najmanje odigranih minuta u reprezentativnom dresu za postizanje prvog pogotka (samo 15), no u listopadu 2007. tak mu je rekord "oteo" Ognjen Vukojević, koji je zabio pogodak u trećoj minuti svog debija protiv Slovačke u Rijeci (3:0).

Međutim, iako logika možda sugerira da je Rijeka dala najviše hrvatskih reprezentativaca nakon nedodirljivih Dinama (44) i Hajduka (38), ispred kvarnerskog kluba su Zagreb (14) i Varteks (13). Rijeka je u svojim redovima imala 12 reprezentativaca, u što se ne ubraja Sharbini koji još nije nastupio. Osijek je dosad imao 10 aktivnih reprezentativaca, zaprešićki Inter tri, a reprezentativca je imao čak i Hrvatski dragovoljac.

Riječ je, naravno, isključivo o igračima koji su igrajući za te klubove istovremeno igrali i za reprezentaciju, a ne o izdancima omladinskih škola ili igračima koji su u dijelu svoje karijere igrali za neki od tih klubova, a prije ili poslije toga igrali za nacionalnu momčad.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!