Košarka

Duke i Memphis bez Elite 8

Igor Maračić • petak, 27.03.2009.
Duke i Memphis bez Elite 8

Zanimljivo je bilo jučer na NCAA terenima, s kojih smo doznali prva dva para, odnosno četiri momčadi, od osam koje ćemo znati danas. Duke je iznenađujuće velikom razlikom ispraćen s turnira, a mini iznenađenje priredio je i Missouri...

Čak 24 poena razlike u jednom trenutku bilo je za Missouri, koji je pomalo iznenađujuće pobijedio u borbi "Tigrova". Prošlogodišnji finalisti iz Memphisa prekinuli su tako i svoju seriju od 27 pobjeda. "Nokautirali su nas odmah na početku utakmice", priznao je Calipari, kojem je ovo prvi put da je ova momčad pod njegovim vodstvom primila 100 koševa. Kao prvo ime susreta nameće se J.T. Tiller, s 23 koša, odličnom realizacijom (10-16) i tri ukradene lopte.

"Njegova energija bila je zarazna", oduševljeno je izjavio trener Mike Anderson. U momčadi Memphisa odlično je odigrao Tyreke Evans, s 33 koša, pet skokova i četiri asistencije, a ništa lošije se nije nadovezao Dozier (19 poena, 16 skokova). Utakmicu je svakako obilježio i buzzer-beater Marcusa Denmona, sa svoje polovice.

Šut noći

Hasheem Thabeet, junior iz Tanzanije bio je prvo ime u pobjedi favoriziranih Huskiesa, koji su među najboljih osam došli preko Purdue Boilermakersa. Thabeet je imao impresivan učinak od 15 koševa, isto toliko skokova, uz četiri blokade, a ovo mu je bio osamnaesti double-double učinak ove sezone. "Hasheem je jednostavno preuzeo utakmicu", rekao je trener Connecticuta, Jim Calhoun. Connecticut će u subotu igrati protiv "Tigrova" iz Missourija, koji su bili bolji od "Tigrova" iz Memphisa.

"Postigli smo puno ove sezone. Sljedeće godine htjet ćemo ići još dalje", riječi su prvog strijelca poražene momčadi, Robbiea Hummela (17 koševa). Purdue nije nimao niti jedno vodstvo tijekom utakmice. Prvo poluvrijeme završeno je s pet razlike i ulijevalo je kakvu-takvu nadu Purdueu, no u drugom se djelu Conneticut više trguno i pokazao zašto je favorit. U većini statističkih kategorija "Haskiji" su dominirali, a loš postotak šuta (36 posto) i puno manje skokova Boilermakersa bili su presudni.

Odlično drugo poluvrijeme Pittsburgha, u kojem su ograničili "Mušketire" na samo 24 posto šuta, odvelo ih je u Top 8. Prilično izjednačena utakmica jako puno znači Panthersima, pošto im je to prvi ulazak među elitnu osmorku nakon 35 godina. "To je definitivno velika stvar, za igrače, trenere i grad. Ovo smo čekali jako, jako dugo", bile su riječi Sama Younga, koji je predvodio svoju ekipu sa 19 poena. DeJuan Blair dodao je deset koševa i 17 skokova, a Lawrence Fields 14 koševa.

Razočaran je bio ponajbolji igrač Xaviera, Derrick Brown (14 koševa, devet skokova): "Tužno je što moramo ovako otići. Ove sezone smo mogli dalje, samo je trebalo dovršiti posao, što mi nismo napravili." B.J. Raymond završio je s 15 koševa i uz Browna jedini odskače od ostatka ekipe. Nije ovo bio njihov dan, iako su bili blizu. Pittsburgh će u subotu igrati protiv Villanove, koja je uspjela dobrano nadvisiti Duke.

20 poena razlike u drugom poluvremenu, i mizeran šut Blue Devilsa (16-60) dovoljno govore za sebe. Dukeu je ovo drugi najteži poraz dosada, i prva pobjeda Villanove nad njima u 50 godina. "Nadam se da je to neka magija koja će nam pomoći da pobijedimo Pittsburgh", rekao je Scottie Reynolds (16 koševa). S poražene strane, Jon Scheyer (13 koševa) misli kako su Devilsi imali otvorene šuteve, jednostavno ih nisu pogađali. Mike Krzyzewski, trener s najviše pobjeda u povijesti turnira, postao je i trener s najviše vođenih utakmica (93), jednom više od Deana Smitha.

Reggie Redding (11 koševa, devet skokova) i Dante Cunningham (14 koševa, 11 skokova) su uz Reynoldsa bili najbolji u redovima Wildcatsa, a uz Scheyera, najbolji je bio Kyle Singler, sa 15 poena i šest uhvaćenih lopti.

NCAA turnir, Sweet 16: Conneticut Huskies (1) - Purdue Boilermakers (5) 72:60, Memphis Tigers (2) - Missouri Tigers (3) 91:102, Pittsburgh Panthers (1) - Xavier Musketeers (4) 60:55, Duke Blue Devils (2) - Villanova Wildcats (3) 54:77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!