Ostali sportovi

Pravilnik o izgradnji objekata - nužnost

HINA • petak, 27.03.2009.
Pravilnik o izgradnji objekata - nužnost
Foto: Davor Sajko

Nadamo se kako će naši zaključci potaknuti donošenje podzakonskih akata, odnosno pravilnika o izgradnji sportskih objekata, kazao je danas na završetku 2. Međunarodnog seminara "Održive sportske dvorane i stadioni" predsjednik Komisije za sportsko graditeljstvo i okoliš Hrvatskog olimpijskog odbora Krešimir Ivaniš...

Po njegovim riječima, takva rješenja propisuje i Zakon o sportu, a podržali su ih brojni ugledni planeri, arhitekti, projektanti i programeri iz Hrvatske i europskih zemalja koji su se složili da "prilikom izgradnje nekog sportskog objekta mora postojati strategija koja obuhvaća svaku fazu stvaranja objekta, od ideje do realizacije".

Naime, održivost neke sportske dvorane ili stadiona moguća je ako projekt zadovoljava ekološke, socijalne i ekonomske parametre, a izrada takvih projekta je kompleksan posao jer se mora voditi računa o lokaciji, dizajnu, izgledu i namjeni objekta.

Na seminaru je istaknuto da svi ti principi nisu poštovani prilikom izgradnje šest rukometnih dvorana za SP u Hrvatskoj pa se sada upravitelji dvorana suočavaju s problemima. Ali, i projektantski timovi koji su radili na izradi projekata rukometnih dvorana u Hrvatskoj susreli su se s istim problemom jer nije bilo pisane strategije niti pravilnika koji bi im dali smjernice kako bi dvorane zadovoljile multifunkcionalnost, ali bile i održive.

Zato treba što prije donijeti podzakonske akte o izgradnji sportskih objekata kako se iste greške ne bi ponavljale u budućnosti, zaključeno je na seminaru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!