Nogomet

"Ukrajina razočarala, Englezi ništa bolji"

Antonija Pavlić • četvrtak, 02.04.2009.
"Ukrajina razočarala, Englezi ništa bolji"
Foto: Davor Sajko

Premda su Ukrajinci u hramu nogometa na Wembleyu bili veoma blizu otkidanju boda Gordom Albionu, izabranici su Fabija Capella ipak u zadnji čas uspjeli spasiti situaciju i nastaviti obitavati na čelu skupine 6 s maksimalnim brojem osvojenih bodova. Bilićev "stručnjak za Ukrajinu", Goran Vučević, secirao je do u najsitnije detalje i taj ogled te nije propustio primijetiti i spočitnuti izuzeto destruktivnu igru ukrajinske momčadi...

Petu pobjedu u kvalifikacijama za SP ubilježili su Englezi ipak puno teže nego što su to očekivali; Ukrajina se suprotno najavama potpuno zgusnula u svom šesnaestercu, gotovo da je nalikovala prenapučenoj kineskoj četvrti, a prilike pred vratima Davida Jamesa ne da se ne mogu nabrojati na prste jedne ruke, nego se uopće - ne mogu nabrojati. Jedina situacija koju donekle možemo okarakterizirati prilikom zbila se upravo kod izjednačujućeg pogotka u 74. minuti, kada je zbunjenost engleske zadnje linije i pogrešku Johnsona u pogodak pretvorio vižljasti Andrij Ševčenko.

"Razočarao sam se u Ukrajini, svih su se 90 minuta orijentirali isključivo na obranu i destrukciju igre.", rekao je Vučević Večernjem listu. "Krajnji ishod susreta je stoga potpuno realan, nije lako igrati kada ti se protivnik brani s 10 igrača.", napomenuo je.

No ipak, unatoč tome što bi tenk koji su parkirali ukrajinski nogometaši u svom šesnaestercu teško "probila" bilo koja reprezentacija, još jedna konstatacija koja drži vodu je da niti Englezi nisu odigrali posebno spektakularno. Zabili su ono što su morali, odigrali koliko je trebalo i osvojili ono što im je nametnuto kao imperativ.

"Englezi su imali dominaciju tokom cijelog susreta, no mora se reći da unatoč zatvorenoj formaciji Ukrajinaca niti oni nisu imali svoj dan. Osim golova su imali i neke poluprilike, ali nisu bili agresivni i tjerali suparnika na pogrešku.", zaključio je za negdašnji strateg Hajduka.

Pozitivnije od same igre na terenu mogu se tako primiti ogromne ovacije Davidu Beckhamu i Fabiju Capellu, jer nakon svih peripetija i loših prezentacija "miša" u prošlim kvalifikacijama, engleski Lav se konačno razbudio i publika je to prepoznala i nagradila.

Sigurno je zbog svega toga da se engleska igra svakim danom sve više diže, samopouzdanje im je iz utakmice u utakmicu - i pobjede u pobjedu sve veće i podrška koju dobivaju od javnosti i navijača hrani ih prijeko potrebnim optimizmom.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!