Nogomet

Bilić: "Nije bilo zabrinjavajuće"

Tomislav Pacak • četvrtak, 02.04.2009.
Bilić: "Nije bilo zabrinjavajuće"
Foto: Kristijan Komarica

Nakon što su prespavali u Andori, hrvatski reprezentativci su se poput "rakove djece" razbježali po Europi iz Barcelone, dok se stručni stožer na čelu s izbornikom Bilićem vratio u Zagreb gdje su sa sedmom silom još jednom analizirali sinoćnju utakmicu...

Hrvatska je upisala prilježkivana i očekivana tri boda, iako u pobjedi od 2:0 protiv jedne od najslabijih selekcija svijeta nije nikoga posebno impresionirala. Andora, na kraju, tomu i ne služi, bitna su bila samo tri boda i izbjegavanje ozljeda i kartona (što nije uspjelo Eduardu), ali drugih 45 minuta uspavalo je hrvatsku nogometnu naciju i pomalo zabrinulo izbornika jer je svjestan da je Hrvatska igrala ispod ozbiljne razine.

Poslije relativno dugačke reprezentativne akcije i prospavane noći nakon utakmice, stručni stožer u punom sastavu sažeo je dojmove u Sheratonu neposredno nakon slijetanja u Zagreb. Aljoša Asanović, Nikola Jurčević i Robert Prosinečki nisu, međutim, ni morali dolaziti jer su sva pitanja bila usmjerena prema izborniku.

Ne čudi što je prvo pitanje bilo - što se dogodilo u drugom dijelu: "Drugi dio bio je slab. O tome smo pričali s igračima, ali ne mislim da je to zabrinjavajuće. Mi smo htjeli odigrati drugi dio na razini prvog, čak i bolje jer smo riješili susret, ali eto.. No zabrinjavajuće nije u bilo kojem slučaju."

Bilić je u Andori prihvatio i ulogu mirotvorca iako mu smirivanje huligana vjerojatno nije u opisu posla: "Nije bila to ugodna situacija. Bilo nas je malo strah kada je sudac rekao da razmišlja o prekidu utakmice. Kroz glavu vam prođe ta mogućnost koja bi za nas imala katastrofalne posljedice. Nisam ja mogao ništa govoriti navijačima, više sam gestikulirao 'nemojte bacati baklje, prekinut će utakmicu'"

Utakmica u Andori bila je prilika za nekoliko svježijih lica u reprezentaciji. Hrvoje Čale nije se posebno istaknuo, slaže se i Bilić: "Čale kao pojedinac nije odskakao ni pozitivno ni negativno. Na ovakvoj utakmici možete vidjeti neke stvari, iako ona nije nekakvo veliko mjerilo. Čale je bio dio ekipe, i on je radio neke stvari slabo, pričali smo o tome s njim kao i s drugim. Ostaje jasno u konkurenciji za reprezentaciju, ako zadrži konstantu kao do sada."

I Bilić se složio da se osjetio izostanak Luke Modrića: "Luka bi nam sigurno pomogao. Mi ovisimo o Luki Modriću, kao što sve velike ekipe ovise o nekoliko pojedinaca koji su izuzetno bitni. No, naša ekipa je tako koncipirana da nije samo Modrić taj s imaginacijom. Na temelju drugog dijela se to možda moglo zaključiti, ali mi smo već sinoć rekli - naše prvo poluvrijeme je bilo najbolje koje smo odigrali protiv Andore, a i to smo igrali bez Modrića."

Sveukupno, dvoboj u Andori nije bio posebno koristan iz perspektive traženja sastava za Ukrajinu: "Ne može se na temelju Andore tražiti sastav za Ukrajinu jer je to drugačija utakmica. Vejić je igrao dobro, napadači su nam se vratili s golovima..."

Pobjeda Engleske u principu gura Hrvatsku u borbu za drugo mjesto jer Capellova momčad djeluje nedohvatljivo. Dojam je da se s time slaže i Bilić, iako se još ne želi odreći prvog mjesta:

"Mi nismo u situaciji da nas drugi rezultati uopće ne interesiraju, jer naš učinak nije stopostotan. No, nismo ni u situaciji kao primjerice 1997. da ovisimo o drugima. Engleska - Ukrajina je završila rezultatom s kojim smo zadovoljni ako idemo na drugo mjesto, iako ni prvo nije neuhvatljivo. Ako smo se htjeli približiti Englezima, onda je bolje da je bilo neriješeno."

Izbornik još nije spreman otkriti tko je prvi izbor od trojice kandidata za poziciju zadnjeg veznog, iako je jasno da je Ivan Jurić u određenoj prednosti nakon posljednje dvije utakmice:

"To su pitanja za dan dana prije utakmice ili za nekakav intervju. Sva trojica su dobra, a koliko su slični, toliko su i različiti. Uostalom, tko kaže da može igrati samo jedan. Oni su polivalentni, tako da mogu na terenu biti i sva trojica."

Slijedi Ukrajina, 6. lipnja. Bilić, dakako, još nije imao vremena gledati susret na Wembleyju, niti se čuo s Goranom Vučevićem, ali kao što i sam kaže - imamo dovoljno vremena da se pripremimo za taj ogled.

Glavni tajnik Zorislav Srebrić opet će imati pune ruke posla zbog šačice huligana:

"Prije svega čestitamo igračima i stožeru na još jednom uspjehu. Preostaje nam vidjeti kako izolirati one koji narušavaju ugled hrvatskog sporta i hrvatske države. Moramo se pripremiti za moguću kaznu, nismo nikada bili neaktivni u objašnjavanju ovakvih stvari. Učinit ćemo sve da kazna bude što manja. Kakva god bila, ona je velika, jer jasno da taj novac ne treba ići u svjetsku organizaciju, već bi se trebao iskoristiti za humanitarne svrhe."

Slijedi nova reprezentativna stanka u kojoj će, nadamo se, naši reprezentativci izbjeći ozljede i uloviti optimalnu formu kako bi svladali Ukrajinu i tako zacementirali drugo mjesto u skupini koje donosi dodatne kvalifikacije za SP 2010. Englezi su, ipak, napravili ogroman korak prema JAR-u i neće ih biti lako dohvatiti, čak ni s novom pobjedom u Londonu...

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!