Košarka

Nikad bolji u Eurokupu

Branimir Korać • petak, 03.04.2009.
Nikad bolji u Eurokupu
Foto: Davor Sajko

Ne računajući ranije nastupe u Saporta kupu, od utemeljenja Uleb kupa Zadar nije nikada ostvario bolji rezultat nego što je to učinio ove sezone. U sezoni kada je Uleb kup promijenio ime u Eurokup Zadar se po prvi put plasirao među osam najboljih momčadi ovog natjecanja...

Zadrov put u Eurokupu započet je u sezoni 02/03 kada su u Uleb kupu uspjeli doći do četvrtfinala. U skupini su završili kao četvrti iza Varesea, Lleide i Charleroija i u osmini finala išli su na francuski Gravelines. Protiv Francuza ključna je bila prva utakmica u kojoj su slavili 94:71 na krilima Tvrdića, Popovića i Longina te su visoku prednost sačuvali na uzvratu u Francuskoj.

Četvrtfinale donijelo im je ipak prejakog protivnika. Već u prvoj utakmici u Valenciji Pamesa ih je visoko svladala i to 105:81 predvođena fantastičnim Pedrom Roblesom koji im je ubacio čak osam trica iz deset pokušaja. U uzvratu su Zadrani slavili 93:80, ali nisu uspjeli dostići previsok zaostatak.

Sljedeće sezone ostali su tri poena prekratki. Odlučujući susret igrali su u posljednjem kolu u Kölnu, za prolaz im je bila potrebna bilo kakva pobjeda, međutim, upisan je poraz 78:75. Vladimir Bogojević, Terrence Rencher i Geirt Hammink bili su kobni za Zadrane kod kojih je bio očit problem manjka igrača u rotaciji.

Sezona 04/05 nije donijela neki pomak. Zadrani su ponovno ostali korak prekratki. Ovaj put ispred njih smjestilo se ugledno društvo Maroussi, Cholet i Gran Canaria kojima je Zadar pružao odličan otpor, ali nije uspio izbaciti nikog iz prva tri. Ponovno je za ispadanje bio kriv kiks u posljednjem kolu i to na gostovanju kod posljednjeplasiranog Oostendea koji ih je svladao 87:83. Kiksu u Oostendeu priključio se i kiks u Groningenu kod slabih Nizozemaca i s takva dva poraza Zadar nije mogao dalje.

U naredne dvije sezone nismo imali predstavnika u Uleb kupu i Zadar je čekao na sezonu 07/08 kada se ponovno priključio "Euroligi 2". U skupini su odlično odradili posao i zauzeli drugo mjesto iza poljskog Turowa, a iza sebe ostavili između ostalih i Uniks iz Kazana i Hapoel iz Jeruzalema.

Među 32 ždrijeb im je donio ukrajinski Azovmaš kod kojeg su poraženi u prvom susretu tijesno 82:80 da bi u Jazinama to s lakoćom premašili slavivši 77:60. U osmini finala ipak su dobili neprolaznog protivnika. Izvukli su još jednom jaku Pamesu, uspjeli su u Jazinama slaviti 74:69, međutim u Valenciji nisu imali nikakve šanse. Ponovno je bio koban jedan raspoloženi tricaš, ovaj put on se nije zvao Pedro Robles već Ruben Douglas.

Uslijedila je najbolja sezona Zadrana u ovom natjecanju. Ove sezone uspjeli su ući među osam najboljih momčadi Eurokupa pritom ostvarivši nekoliko impresivnih uspjeha. Kroz prvu fazu natjecanja prošli su kao drugoplasirani iza Maroussija, a ispred Rige i Roannea. Puno teži zadatak uslijedio je u Topu 16. Tamo ih je čekalo vrlo neugodno društvo, talijanski Benetton, ruski Uniks i turski Turk Telekom.

Krenulo je loše porazima u prva dva kola da bi se situacija promijenila s dvije uzastopne tijesne pobjede protiv Uniksa. Do kraja im je trebala tek jedna pobjeda za osiguranje mjesta u četvrtfinalu i ona je ostvarena u petom kolu protiv Turk Telekoma.

Nastup u skupini Zadar je završio na drugoj poziciji iza Benettona i izborio plasman na Final Eight. Svaka pobjeda u Torinu bit će bonus, a prva prilika je već večeras protiv Iurbentije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!