Košarka

Spahija pred ruskim izazovom

Borna Rupnik • petak, 03.04.2009.
Spahija pred ruskim izazovom
Foto: Sebastian Govorčin

Prije hrvatskoj javnosti najzanimljivijeg četvrtfinala Eurokupa, onog između Iurbentije iz Bilbaa i Zadra, na parket torinske dvorane istrčat će Pamesa iz Valencije i ruski Himki. Hrvati će i tom susretu imati predstavnika - na klupi Pamese sjedi Neven Spahija...

Pamesa se za nastup na Final Eightu izborila besprijekornim učinkom u prvome krugu natjecanja (šest pobjeda iz šest utakmica), a u nastavku su osvojili prvo mjesto u skupini K u konkurenciji Hemofarma, Azovmaša i Crvene Zvezde. S druge strane, Himki je već u drugoj utakmici Eurokupa ubilježio poraz u Trevisu, a završnice se domogao na račun grčkih predstavnika (Panelliniosa i Maroussija), uz dva neuspjeha protiv moskovskog Dinama.

Iz te perspektive lagana je prednost na strani Španjolaca, no hrvatski trener Neven Spahija objašnjava da u redovima košarkaša iz Valencije ipak nije sve tako bajno: "Kao trener smatram da u želji za pobjedom ovoj utakmici moramo pristupati korak po korak. Ligaški poraz od Cajasola možda i nije dobar pokazatelj, ali probat ću ga iskoristiti kako bih motivirao svoje igrače. Moja je momčad spremna za ovo natjecanje, a nakon višemjesečne borbe s ozljedama konačno smo zdravi. Kvalitetno smo trenirali i vidjet ćemo kakav će biti rasplet".

U momčad Pamese nakon stanki vraćaju se Victor Claver i Ermal Kuqo, a njihovi suigrači vjeruju da će njihov doprinos biti značajan.

S druge strane, Rusi su u Torino doputovali s jednom ozbiljnom namjerom - osigurati nastup u Euroligi. "To možemo ostvariti kroz rusko prvenstvo ili Eurokup", objašnjava Jorge Garbajosa, "zato se moramo usredotočiti samo na utakmicu protiv Pamese i odigrati čvrsto kako nam to ne bi bio i posljednji nastup ovdje". A recept za pobjedu ponudio je Mike Wilkinson: "Ne smijemo gubiti lopte, moramo odigrati čvrstu obranu te tražiti što više prostora za šut. Budemo li držali rezultatski priključak, imamo šanse".

Bogat proračun ruske momčadi omogućio je da u njihovoj svlačionici danas stanuju igrači poput Carlosa Delfina, Jorgea Garbajose ili Milta Palacia, a s klupe igrom ravna talijanski stručnjak Sergio Scariolo. Najbolji strijelac u Eurokupu im je Amerikanac Kelly McCarty, koji redovito počinje u prvoj petorci i ubacuje preko 16 koševa po utakmici.

Pamesa svoj napadački učinak dijeli nešto ravnomjernije i tu leži jedan od najvećih Scariolovih problema - teško će biti izabrati na koga usmjeriti obranu. Spahija može računati na dobre partije Rafaela Martineza, Matta Nielsena, Koste Perovića ili Shammonda Williamsa, a nije nemoguće da iskoči i neki drugi pojedinac. Važna će biti i kontrola skoka jer je sastav Himkija prepun vrsnih skakača.

Osim toga, jučerašnji su ogledi pokazali da favorita u Torinu zapravo i nema te sve to garantira još jedan uzbudljiv košarkaški doživljaj.

Eurokup, četvrtfinale:
Pamesa Valencia - Himki 18:00

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Dinamo Moskva85:93Vršac
Benetton Basket79:85Lietuvos Rytas
Valencia73:76Himki
Dominion Bilbao Basket76:67Zadar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!