Košarka

Četvrtfinale ipak maksimum

Branimir Korać • petak, 03.04.2009.
Četvrtfinale ipak maksimum
Foto: Nikola Movrić

Zadrani nisu uspjeli izboriti polufinale Eurokupa. U četvrtfinalu su za protivnika imali jaku momčad Iurbentije koja je vodila tijekom cijelog susreta i na kraju slavila iako nije nešto posebno briljirala...

Zadar je u Torino doputovao daleko od statusa favorita, ali opet odlučan da skine jakog ACB ligaša iz Bilbaoa. Najviše su se naši predstavnici bojali Marka Banića, međutim hrvatski reprezentativac loše je ušao u utakmicu iako je Bilbao otvorio velikom serijom 12:0.

Španjolci su iskoristili početnu dekoncentraciju Zadra i zadržali ih gotovo pet minuta bez poena te došli do velike prednosti. Preko Farmera i Gečevskog Zadrani su uspjeli smanjiti na 12:6, međutim nisu uspjeli i uhvatiti Španjolce koji su održavali prednost.

Vezane vijesti

Hendikep za Iurbentiju bila su tri brza prekršaja Marka Banića, ali to ih nije usporilo. Krajem prve četvrtine prednost Iurbentije otišla je na visokih plus 13.

U drugih deset minuta Zadar se sredinom četvrtine približio ponovno na šest poena zaostatka, no ponovno nije bilo mirnoće za kvalitetnu obranu i realizaciju napada za potpuno hvatanje Španjolaca koji na odmor odlaze s vodstvom 39:31.

Ponovno su Zadrani loše otvorili poluvrijeme, Iurbentia je tricama Blumsa i Guardije pobjegla na plus 15 i Zadar je ponovno morao hvatati veliki zaostatak. to je četvrtina više odmicala, Zadrani su igrali sve bolje i na manje od dvije minute prije kraja treće četvrtine preko Perića i Ružića smanjili su na 50:46, a Perićevom tricom minutu prije kraja četvrtine smanjili su na 51:49. Zadrani su imali posljednji napad u četvrtini koji je tricom u padu iz teške pozicije sa sirenom završio Damir Rančić za 53:53 uoči posljednje dionice.

Na početku posljednje četvrtine Pašalić i Guardia odvode Bilbao na 60:55, Gečevski zarađuje petu osobnu pogrešku u napadu, Blums sprema još jednu tricu i Zadar odlazi u zaostatak 63:55 u svega tri minute posljednje četvrtine.

Loša serija se nastavila, Rančić promašuje tricu i zarađuje tehničku i Blums vodi Iurbentiju na plus deset.

Zadrani se konačno bude i tricom Stipčevića i ubačajem Johnsona lagano se vraćaju na minus pet. Četiri minute prije kraja Perić zakucava uz prekršaj i Zadar smanjuje na 67:64 te nagovješćuje neizvjesnu završnicu.

Precizna ruka Javija Salgada s linije slobodnih bacanja uz polaganje Lewisa ponovno su vratili Zadar u veći minus i minutu i 22 sekunde prije kraja Bilbao je imao velikih 75:67. Do kraja susreta više nije bilo šanse i Zadrani gube četvrtfinalni dvoboj 76:67.

Kod Zadra bolji od ostalih bili su Hrvoje Perić sa 17 poena i Tomislav Ružić s devet poena i devet skokova. Kod Španjolaca Janis Blums ubacio je 21 poen, a Drago Pašalić 12 poena.

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Dinamo Moskva85:93Vršac
Benetton Basket79:85Lietuvos Rytas
Valencia73:76Himki
Dominion Bilbao Basket76:67Zadar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!