Košarka

Lietuvos izbacio jedine domaćine

Borna Rupnik • četvrtak, 02.04.2009.
Lietuvos izbacio jedine domaćine
Foto: Davor Sajko

Završni turnir Eurokupa u Torinu već je u četvrtfinalu ostao bez jedine talijanske momčadi. Benetton je poražen od Lietuvos Rytasa usprkos silnom trudu koji su Talijani uložili ne bi li se vratili iz praktično izgubljene utakmice...

Lietuvos Rytas drugi je polufinalist Eurokupa. U prvom su nastupu na Final Eightu ipak svladali Benetton iz Trevisa u uzbudljivoj završnici, nakon što su prvo preokrenuli rezultat, a zatim prokockali desetak koševa prednosti.

Prva je četvrtina pripala talijanskom predstavniku. Litavci su polaganjem Arturasa Jomantasa u šestoj minuti poveli rezultatom 11:10 i potom stali. Benetton tada postiže deset uzastopnih koševa, od čega su tri bila djelo našeg Sandra Nicevića, a za rezultatski se priključak Lietuvos Rytasa brinuo tek Chuck Edison, najkorisniji igrač ovosezonskog izdanja Eurokupa.

Vezane vijesti

Košarkaši iz Trevisa u desetoj su minuti dosegnuli i dvoznamenkastu prednost - branič Gary Neal je ubacio tricu za 27:16 - ali Donatas Zavackas na drugoj strani popravlja promašaj Martinasa Gecevičiusa. Što je Rimas Kurtinaitis u predahu rekao svojim igračima ostaje tajna, ali djelovalo je.

Naime, Lietuvos Rytas do 14. minute radi seriju 12:0 i potpuno preokreće tijek susreta. Nezaustavljiv je bio Chuck Edison, a dobre je pomagače imao u visokim centrima Zavackasu i Marijonasu Petravičiusu. Benetton se probudio tek košem Radoslava Rančika koji je pritom izborio dodatno slobodno bacanje i poništio tricu Mindaugasa Lukauskisa te poravnao na 30:30.

Litavcima nije bilo dosta. Lukauskis i Arturas Jomatas rade nered u Benettonovoj obrani i odvode svoju momčad na 41:32, a tu je prednost mirnom rukom s linije slobodnih bacanja pri kraju poluvremena održavao Zavackas, premda je dalekometni ubačaj Massima Bullerija malo uljepšao talijansku perspektivu.

Činilo se da će treća dionica Lietuvos Rytasu poslužiti samo za održavanje stečenog vodstva, ali u posljednje dvije minute Rančik, Neal i Domen Lorbek postižu sedam vezanih koševa uz tek jedan odgovor Lukauskisa te se u posljednji dio susreta ušlo s neizvjesnih 65:62 za Litavce.

Šest minuta prije kraja veteran Matteo Soragna nakon dugo vremena donosi novo izjednačenje (67:67), ali to je samo razljutilo litavskog playmakera Chucka Edisona koji ulazi u mini-seriju i vraća prednost svojoj momčadi, s kojom se pak ne slažu Rančik i Bulleri te Benetton preuzima vodstvo (72:71).

Ključnim potezima ipak su se pokazale trice Lukauskisa i Edisona u samoj završnici, između kojih je Bulleri neoprezno izgubio loptu. Lietuvos Rytas rutinski je priveo dvoboj kraju i može se početi spremati za polufinalni ogled s Hemofarmom iz Vršca.

Najraspoloženiji igrač na parketu, Chuck Edison, postigao je 23 koša uz osam skokova, dok je Zavackas dodao 16, od čega čak devet iz slobodnih bacanja. Istaknuo se i svestrani Jomantas s 11 poena bez promašaja, šest skokova i tri asistencije.

Benetton je s 18 koševa predvodio Gary Neal, a Judson Wallace je ubacio 16. Sandro Nicević utakmicu je započeo u prvoj petorci, a za 23 minute provedene na terenu postigao je 11 koševa uz pet skokova i dva dodavanja, ali djelomično i na njegovu dušu ide podatak da su Litavci uvjerljivo nadskakali Talijane (38-28).

U sutrašnjim će četvrtfinalima snage odmjeriti Pamesa i Himki te Iurbentia Bilbao i hrvatski adut u ovome natjecanju, Zadar.

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Dinamo Moskva85:93Vršac
Benetton Basket79:85Lietuvos Rytas
Valencia73:76Himki
Dominion Bilbao Basket76:67Zadar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!