Košarka

Spahija bez polufinala

Vedran Babić • petak, 03.04.2009.
Spahija bez polufinala
Foto: EPA

Treći polufinalist Eurokupa je ruski Khimki, koji je sa 76:73 u krajnje izjednačenoj utakmici nadvisio Pamesu našeg Nevena Spahije.

Sada se zna, ako Zadar želi ući u finale Eurokupa, nakon Bilbaa morat će izbaciti i Khimki. Treća momčad Rusije je poslije neizvjesnih 40 minuta borbe s Pamesom ipak iščupala pobjedu i plasman u polufinale.

U izjednačenoj prvoj četvrtini Pamesa je u tri navrata imala četiri koša prednosti, da bi u prvoj minuti druge četvrtine košem Kennyja Gregoryja upisala najveće vodstvo - 25:20. Međutim, u narednih pet minuta Španjolci su ostali bez koša, dok je Khimki postigao 13 i poveo 33:25, što je bila i najveća razlika između dvaju momčadi u prvih 20 minuta. U samoj završnici poluvremena Pamesa je prepolovila zaostatak na minus četiri (37:33).

Vezane vijesti

Momčad iz Valencije u trećem je periodu igre malo pomalo hvatala priključak i u 27. minuti Kosta Perović je pogodio za novo vodstvo 50:49, no u posljednju četvrtinu ipak se ušlo s poravnatim rezultatom - 54:54.

Dalekometnim ubačajem Vule Avdalovića Pamesa je u 33. minuti povela sa 65:58, ali Mike Wilkinson i Carlos Delfino uzvraćaju s ukupno šest koševa i vraćaju neizvjesnost na parket. Najraspoloženiji Španjolac, Albert Oliver, potom je vratio na plus pet (70:65), a uporni Rusi, prije svega Vitalij Fridzon i Delfino, ovoga puta preokreću rezultat u korist svoje momčadi - 72:70 na manje od dvije minute do kraja.

Maciej Lampe pogodio je za 74:70, a u posljednjoj minuti utakmice Oliver je tricom ostavio Pamesu na životu. Wilkinson je zatim ubacio oba slobodna bacanja i Khimki je došao na korak do pobjede, dok je Avdalović u sljedećem napadu promašio tricu za izjednačenje i tu je priči bio kraj.

Najbolji igrač ruske momčadi bio je Mike Wilkinson s 15 koševa i šest skokova, dok su sa po 12 sudjelovali Carlos Delfino i Jorge Garbajosa. Vrijedi izdvojiti i bivšeg košarkaša Partizana, Milta Palacija, koji je ubacio samo tri koša, ali je zato uhvatio čak sedam skokova i isto toliko asistencija.

Kod sedmoplasirane momčad španjolske lige najefikasniji je bio Albert Oliver s 18 poena. Rafa Martinez je ubacio 11, a Matt Nielsen devet uz četiri skoka.

Nakon što su sinoć Hemofarm i Lietuvos Rytas postali prvi polufinalni par, drugi će činiti Khimki te bolji iz dvoboja Bilbao - Zadar.

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Dinamo Moskva85:93Vršac
Benetton Basket79:85Lietuvos Rytas
Valencia73:76Himki
Dominion Bilbao Basket76:67Zadar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!