Košarka

Hrvatski trolist zaustavljen

Vedran Babić • subota, 04.04.2009.
Hrvatski trolist zaustavljen
Foto: Nikola Movrić

U finalu sedmog izdanja Eurokupa u Torinu snage će odmjeriti Lietuvos Rytas i Himki. Nakon što su Litavci ranije večeras bili bolji od Hemofarma, Rusi su sa 79:73 bili bolji od Bilbaa u utakmici koju su kontrolirali od prve do zadnje minute...

Pobjeda ruskog Himkija u ni jednom trenutku nije dolazila u pitanje, a u prilog tome ide podatak da je Bilbao vodio samo jednom i to 2:0, košem kojeg je postigao njihov najbolji strijelac u prvom poluvremenu, Marko Banić.

Nakon samo tri minute igre na semaforu je već svijetlilo visokih 13:2 za Himki, no Bilbao se oporavio i serijom 9:3 u završnici prve četvrtine smanjio zaostatak na 26:21. U cijeloj drugoj četvrtini Španjolci se nisu uspjeli približiti na manje od pet koševa, a rezultat na poluvremenu bio je 40:35. Marko Banić je u prvih 20 minuta postigao 11 koševa.

Dominacija Himkija nastavila se i u drugom dijelu, iako je Bilbao u dva navrata prišao na samo dva koša minusa. Upravo od 43:41 Himki je serijom 8:0 ponovno stvorio komforniju razliku. Svi pokušaji španjolskog sastava da zakomplicira utakmicu i vrati neizvjesnost pali su u vodu u posljednjoj četvrtini, kada je Himki napravio novu veliku seriju 13:5 i postavio rekordno vodstvo - 71:58, nedostižno za nemoćne suparnike.

Jedan od najbolje plaćenih košarkaša u Europi, Carlos Delfino, opravdao je svoju NBA reputaciju s 18 koševa (4/6 za tri) za Himki, dok je njegov suigrač Vitalij Fridzon odigrao jednako kvalitetno (14 koševa, 8 skokova). Kod Španjolaca najefikasniji je bio Luke Recker s 21 poenom, a naš Marko Banić za 28 minuta igre postigao je samo četiri koša u nastavku, dakle 15 ukupno (7/10 za dva) uz tri skoka.

Ostala dva Hrvata u Bilbau nisu ostavila duboki trag. Drago Pašalić je zabio šest koševa i uhvatio tri skoka za deset minuta igre, dok je Damir Markota za minutu igre više promašio jednu tricu i upisao skok.

Zastor na uzbudljivu sezonu Eurokupa spustit će sutra u Torinu s početkom u 18 sati Lietuvos Rytas i Himki, koji će se boriti za jednu ulaznicu u natjecanje Eurolige dogodine.

Eurokup, završnica

polufinale

Vršac68:73Lietuvos Rytas
Himki79:73Dominion Bilbao Basket

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, završnica

polufinale

Vršac68:73Lietuvos Rytas
Himki79:73Dominion Bilbao Basket

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!