Košarka

Lietuvos prvi finalist

Ante Jukić • subota, 04.04.2009.
Lietuvos prvi finalist

Teško izborenom 73:68 pobjedom protiv Hemofarma, košarkaši Lietuvos Rytasa izborili su nastup u finalu ovogodišnjeg izdanja Eurokupa. Litavska momčad za naslov pobjednika u nedjelju će se boriti s boljim iz dvoboja Himki-Bilbao...

Košarkaše Hemofarma malo je dijelilo od još jednog velikog "sklapa" na Final Eightu Eurokupa. Nakon što su u četvrtfinalu šokirali moskovski Dinamo, Vrščani su danas u Torinu ozbiljno namučili još jednog favoriziranog protivnika. Iako je Lietuvos Rytas vodio praktički cijelu utakmicu, pobjedu su osigurali tek u samoj završnici.

Početak utakmice ponudio je igru "koš za koš", a onda su Litavci, u samo pet minuta furiozne košarke, odjurili na dvoznamenkastu razliku. Nakon što je Marković u četvrtoj minuti pogodio za 10:9 Hemofarma, Chuck Edison je ubacio dva slobodna bacanja koja su označila početak odličnog razdoblja Lietuvosa. U preostalih pet minuta prve četvrtine Litavci su ubacili čak 13 poena, dok je Hemofarm na drugoj strani uknjižio samo četiri ubačaja, tako da se na kratki odmor otišlo s +10 (24:14) Lietuvosa.

Druga četvrtina i prva polovica treće nisu upućivale na dramatičnu završnicu, no košarkaši Hemofarma tada su odlučili pokazati da nisu slučajno izbacili snažni Dinamo u četvrtfinalu. U 26. minuti Litavci su imali naizgled sigurnih 45:35, ali trica Joksimovića pokrenula je Vrščane, koji se do ulaska u posljednju četvrtinu spuštaju na samo dva poena zaostatka (47:49).

Kada je Babrauskas pogodio tricu za 58:50 Lietuvosa šest minuta prije kraja, izgledalo je da je otpor srpske momčadi konačno slomljen. No, borbeni Vrščani odbijaju potpisati kapitulaciju, a nagrada za trud stiže u 38. minuti, ubačajem Marjanovića za 63:63 i potpuno neizvjesnu završnicu. Ista je na kraju pripala favoriziranim Litavcima, koji su slavili rezultatom 73:68.

Najefikasniji pojedinac u pobjedničkoj momčadi bio je Marijonas Petravicius, koji je ubacio 23 poena, a vrlo dobru partiju pružili su i Lukauskis (15), te Edison (13). Hemofarm je, pak, predvodio sjajni Nebojša Joksimović, čija 24 poena ipak nisu bila dovoljna. Interesantno, Joksimović je bio jedini "dvoznamenkasti" u srpskoj momčadi.

Eurokup, završnica

polufinale

Vršac68:73Lietuvos Rytas
Himki79:73Dominion Bilbao Basket

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!