Košarka

UNC i Michigan State za naslov

Igor Maračić • nedjelja, 05.04.2009.
UNC i Michigan State za naslov

Sinoć smo u ultrazanimljivim susretima Final Foura NCAA lige dobili dva finalista. Tar Heelsi bili su bolji od Villanove, dok su Spartansi nadigrali Thabeeta i Connecticut pred 72.456 (!) gledatelja...

Michigan State posljednji put u utakmici za naslov bili su 2000. godine i tad su ga osvojili. Ovo drugo finale, koje su jučer izborili, nakon devet godina jednostavno je velika stvar za svih: "To znači tako puno", riječi su jednog gledatelja od rekordnih 72.456, Magica Johnsona, koji je učinio isto te osvojio sveučilišni naslov protiv Indiane i Birda davne 1979.

Atmosfera na utakmici bila je nevjerojatna. "Razgovarali smo o tome kako ćemo usrećiti ove ljude, naše navijače, bar da ovaj vikend zaborave na sve brige i probleme", riječi su Travisa Waltona (osam asistencija). Emocije su očito nadvladavale, a sličnih riječi je bio i trener Tom Izzo: "Nadam se da smo bili sunčeva zraka za njih, da smo im odvukli pažnju od svega drugog."

MSU su u popunosti nadigrali Connecticut i zasluženo slavili. Kalin Lucas predvodio ih je s 21 poenom i pet asistencija, a odličan je bio i Raymar Morgan s 18 koševa i devet uhvaćenih lopti. Kod poraženih su Thabeet (17 koševa, 6 skokova) i Stanley Robinson (15 koševa, 13 skokova) bili ponajbolji pojedinci, a nevjerojatno zvuči da je klupa Huskiesa nadigrana u potpunosti, 33:7.

North Carolina je drugi finalist, koji je bez većih problema izbacio Villanovu. Tar Heelse ova pobjeda, rekordna 101., vodi u deveto finale. Zapravo, malo tko je sumnjao da tako neće biti, ali trener Roy Williams dobro se sjeća prošle godine kad su u ovoj fazi ispali od Kansasa. Tada su jedno vrijeme gubili čak 38 razlike. "Bio sam tamo. Bio sam tamo prije godinu dana. To je kao da vam netko isčupa srce i protrese ga."

Ty Lawson (22 koša, sedam skokova i osam asistencija), Tyler Hansbrough (18 poena, 11 skokova, četiri uk. lopte) i Wayne Ellington (20 koševa, 9 uhvaćenih lopti), sve talentirani momci, bili su nezaustavljivi. Kod Wildcatsa Scottie Reynolds je imao 17 poena, Reggie Redding 15, a Dante Cunningham 12 uz isto toliko skokova. Villanova je imala izrazito loš šut, 32.9 posto ukupno, a samo 18.5 posto za tri poena.

"Odigrali su odličnu utakmicu", izjavio je trener "divljih mačaka", Jay Wright. "Imaju sve odlično posloženo i imamo veliko poštovanje prema njima. Mi smo svaku utakmicu bili sve bolji, ali ovu jednostavno nismo." Ovo im je prvi put nakon daleke 1985. godine da su igrali među četiri najbolje momčadi, a tada su i bili najbolji.

Rezultati:
Conneticut Huskies (1) - Michigan St. Spartans (2) 73:82, North Carolina Tar Heels (1) - Villanova Wildcats (3) 83:69

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!