Košarka

Pehar putuje na istok, ali kome?

Borna Rupnik • nedjelja, 05.04.2009.
Pehar putuje na istok, ali kome?
Foto: Nikola Movrić

U finalu Eurokupa kojim će danas biti zaključen Final Eight u Torinu snage će odmjeriti Lietuvos Rytas i Himki. Osim za slavu i naslov, rusko-litavski okršaj odlučit će o još jednoj prestižnoj nagradi, a to je sudjelovanje u sljedećem izdanju Eurolige...

Istok Europe u Torinu se pokazao najspremnijim i premda je moskovski Dinamo slovio za jednog od favorita turnira, ruski će predstavnik u finalu biti momčad Himkija, dok će im s druge strane terena stajati ekipa Lietuvos Rytasa.

Himki se za finale izborio četvrtfinalnom pobjedom nad Spahijinom Pamesom, iako su Španjolci gađali tricu za produžetak, dok su nešto lakši posao imali u polufinalu, svladavši još jednog španjolskog predstavnika, Iurbentiu Bilbao, pri čemu su nešto sigurnije kontrolirali rezultat.

Prvi s drugim naslovom?

Vezane vijesti

Osvoje li danas košarkaši Lietuvos Rytasa naslov Eurokupa, postat će prvi klub kojemu je to pošlo za rukom učiniti dva puta. 2005. godine u finalu su svladali grčki Makedonikos.

Prva prepreka Lietuvos Rytasa bio je talijanski Benetton iz Trevisa, a Litavci su pobjedu upisali nakon 40 minuta obostrano propuštenih prilika za rano vađenje vize za polufinale. Tamo su se namjerili na najveće iznenađenje turnira, srpski Hemofarm, ali novu senzaciju nisu dopustili, mada su borbu za titulu izborili tek u neizvjesnoj završnici.

Treća utakmica u tri dana velik naglasak stavlja na tjelesnu spremu finalista. Oba su kluba odigrala zahtjevnih 80 minuta i značajnu će prednost imati onaj tko se brže odmori i osvježi, a nezanemarivu ulogu mogao bi igrati i podatak da je Himki svoje polufinale igrao tri sata nakon Lietuvosa.

Litavski su košarkaši na torinskome turniru pružili neke vrlo dojmljive predstave, poput Marijonasa Petravičiusa koji je Hemofarmu utrpao 23 koša uz zavidan postotak šuta, ili najkorisnijeg igrača cijelog Eurokupa, Chucka Edisona, koji je predvodio slavlje nad Benettonom. No, kako u dresu Himkija nastupaju imena poput Carlosa Delfina i Josea Garbajose uz učinkovitog Kellyja McCartyja, pitanje pobjednika apsolutno je otvoreno.

Da motiva ne nedostaje, potvrđuje krilo Lietuvosa, Arturas Jomantas: "Ponovno smo u europskome finalu i jedva čekamo utakmicu kako bismo dali sve od sebe da vratimo trofej u Vilnius. Usredotočit ćemo se na našu igru i pokazati čvrstu košarku".

Carlos Delfino još uvijek nije u potpunosti zaliječio svoju ozljedu, ali pomoći će svojim suigračima podići pobjednički pehar. "Najvažnije je što smo dogurali do finala. Dajemo ono najbolje na parketu i naš cilj - osvajanje Eurokupa - drži nas na okupu", rekao je Argentinac, a njegov suigrač Milt Palacio dodaje: "Poznam momčad Lietuvosa i s njima moramo igrati strpljivo želimo li doći u priliku za pobjedu".

Eurokup, finale:
Lietuvos Rytas - Himki, 18:00

Eurokup, završnica

finale

Lietuvos Rytas80:74Himki

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!