Košarka

Lietuvos preokretom do naslova

Branimir Korać • nedjelja, 05.04.2009.
Lietuvos preokretom do naslova
Foto: EPA

Pobjednik ovosezonskog izdanja Eurokupa je momčad Lietuvos Rytasa. U finalnom dvoboju u Torinu Litavci su svladali ruski Himki 80:74 napravivši veliki preokret na ulasku u posljednju četvrtinu...

Veliko razočaranje s pravom će zavladati u redovima Himkija. Na kraju treće četvrtine imali su sve. Igrali su dobro, vodili s plus devet, posve kontrolirali rezultat, ali jedino nisu računali na to da igraju protiv upornog protivnika koji će učiniti sve da ih dostigne. Mlak ulazak u posljednju dionicu dionicu susreta i velika serija 17:0 Lietuvosa stajala ih je naslova pobjednika Eurokupa, drugog nakon što su 2005. godine osvojili Uleb kup.

Rusi su do prednosti došli u drugoj četvrtini. Krenuli su serijom 10:2 za 32:24 i do kraja poluvremena s lakoćom su čuvali prednost i na poluvrijeme otišli s vodstvom 44:35.

Lietuvos je u trećoj četvrtini činio sve kako bi dostigao zaostatak i to mu se isplaćuje kada u 27. minuti polaganjem Petravičiusa smanjuje na malih četiri poena zaostatka i utakmicu čini zanimljivom. No to je kratko trajalo, Himki je uzvratio s 11:2 i došao do najviših 62:49, a uoči posljednje četvrtine imao je vodstvo 62:53.

Ta mini serija 4:0 s kraja treće četvrtine nastavila se i na ulasku u posljednju četvrtinu kada Himki ostaje gotovo šest minuta bez ijednog poena, a Lietuvos to kažnjava i s 13:0 serijom na startu posljednje dionice preuzima vodstvo 66:62.

Veliki preokret dao je psihološku prednost Lietuvosu, no Himki na minutu i 55 do kraja nakon polaganja i dodatnog bacanja Delfina poravnava na 71:71.

U sljedećem napadu Petravičius ubacuje samo jedno bacanje i Rusi imaju priliku vratiti se u vodstvo, no McCarthy promašuje tricu, Wilkinson skače u napadu, ali ne polaže i Lietuvos ima napad. 59 sekundi prije kraja Eidson pogađa za 74:71.

Tada slijedi rješenje pitanja pobjednika. Mozgov u čistoj situaciji radi korake i Lietuvos ponovno ima posjed lopte, a 27 sekundi prije kraja Babrauskas ubacuje otvorenu tricu za 77:71. Nakon što je Garbajosa promašio polaganje na drugoj strani, postalo je posve jasno kako naslov pobjednika Eurokupa odlazi u Litvu.

Kod Lietuvosa najistaknutiji bili su Petravičius s 20 poena i sedam skokova te Babrauskas s 18 poena i pet skokova. U sastavu Himkija Kelly McCarthy ubacio je 20 poena, a Carlos Delfino 16.

Eurokup, završnica

finale

Lietuvos Rytas80:74Himki

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!