Košarka

Litavci spremaju burnu proslavu

Borna Rupnik • ponedjeljak, 06.04.2009.
Litavci spremaju burnu proslavu
Foto: EPA

Novi stanovnik Eurolige je momčad Lietuvos Rytasa, koja je ulaznicu za najviši razred europske košarke zaslužila slavljem u Eurokupu. U uzbudljivom su finalu bili bolji od ruskog Himkija i nije nikakvo iznenađenje što ga svi opisuju kao jednog od vrhunaca svojih karijera i jedva čekaju proslavu...

Lietuvos Rytas je sjajnom serijom 17:0 na prelasku iz treće u četvrtu četvrtinu potpuno preokrenuo tijek događanja u torinskom finalu Eurokupa i na kraju upisao pobjedu (80:74) vrijednu trofeja i nastupa u nadolazećem izdanju Eurolige.

Takav rasplet protiv skupog Himkija samo je pojačao emocije koje su prštale iz košarkaša litavskog kluba. "Ovo je najbolji osjećaj na svijetu. Niti u jednom trenutku nismo odustali i nagrada je stigla u obliku Eurolige. Bila su ovo četiri vrlo teška dana, ali ne sumnjam da će slavlje po povratku kući biti uzbudljivo", izjavio je najkorisniji igrač završnog turnira, centar Marijonas Petravičius.

Vezane vijesti

Nagrada za najboljeg igrača cijele sezone Eurokupa ranije je uručena američkom braniču Chucku Edisonu, koji tvrdi da se u Torinu dobro zabavio: "Isplatio nam se sav trud i bilo je jako zabavno. Svi su vidjeli kakvo srce ima ova momčad. Bili smo mirni i dodavali lopte Petravičiusu koji je obavio svoj dio posla pod košem. Oduševljen sam, a nisam spavao već tri dana".

Arturas Jomantas osvrnuo se i na litavske navijače: "Nevjerojatni su, od prvog do zadnjeg, i pobjedu posvećujem njima. Trenutno sam najsretniji čovjek na planetu, ovo je nevjerojatno". S njegovim se mišljenjem složio i Mindaugas Lukauskis, a Martinas Gecevičius dodaje da je ovom pobjedom ostvario snove i zaključuje: "Moram vam reći jednu stvar, nakon ovoga ćemo uistinu pošteno proslaviti".

Logično, u ruskome taboru nisu bili pretjerano pričljivi. Najbolji strijelac Himkija u finalu bio je Kelly McCarty, no ni njegovih 20 koševa nije pomoglo. "Dođete u završnicu, igrate tri utakmice u tri dana i ostavite srce na terenu - naravno da je teško izgubiti. Razlika je bila u tome što su oni pogodili ključne šuteve, a mi nismo. Netko je morao izgubiti, a želite li biti pobjednici, morate znati biti i veliki u porazu. Učit ćemo iz ovoga", objasnio je Amerikanac.

Španjolac Jorge Garbajosa ipak je morao priznati da je litavska serija uhvatila Ruse na krivoj nozi: "U posljednjoj su dionici podignuli ritam i iznenadili nas. Probili su nam obranu, a mi smo platili cijenu umora, premda ne smijemo tražiti isprike za poraz". Razočaranje je otkrio i Milt Palacio, složivši se s Garbajosom da je u najvažnijim trenucima popustila obrana.

Eurokup, završnica

finale

Lietuvos Rytas80:74Himki

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, završnica

finale

Lietuvos Rytas80:74Himki

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!