Košarka

Razlozi za brigu

Ivor Krapac • četvrtak, 09.04.2009.
Razlozi za brigu
Foto: Kristijan Komarica

Tjedan dana do završnog turnira NLB lige i prilike za uzimanje novih važnih bodova za euroligaški ugovor, u Ciboninim redovima stvari ne izgledaju sjajno. Nema zvona za uzbunu, ali razlozi za brigu su nedvojbeno tu...

Neuvjerljivo izdanje u pobjedi nad Cedevitom kolo ranije moglo se gurnuti u kategoriju prolazne slabosti, lošijeg dana većeg broja igrača ili olakog shvaćanja utakmice koja se mora odraditi, no kad momčad ponovi nešto slično i u najvećem derbiju hrvatske košarke, jasno je da Velimir Perasović ima puno razloga biti nezadovoljan. I zabrinut. Cibona u prošle dvije utakmice nije odigrala dobro, pogotovo u obrani, a u prvom redu od obrane ova momčad i živi.

Iako velik broj protivnika Cibosi mogu slomiti i drugačijim načinom, na inspiraciju Alana Andersona ili Nikše Prkačina i uz pomoć još ponekog u napadu, u utakmicama sa suparnicima koji su kvalitativno blizu neće ići s obranom kakvu je Perasovićeva momčad pokazala u posljednja dva susreta. "Želja za igranjem obrane" - kako je istaknuo više puta tijekom sezone, Cibonin trener od svojih igrača traži takav pristup u svakom trenutku svake utakmice.

Vezane vijesti

Protiv Cedevite to nije izgledalo dobro, u nekoliko faza tog susreta Cibosi su kažnjeni za obrambene propuste serijama poena objektivno dosta slabije momčadi, a protiv Zadra su u većem dijelu utakmice bili i nadskakani i nadtrčani, što su, na koncu, platili i bijegom Zadrana do velike prednosti koju kasnije nisu uspjeli nadoknaditi. Neke stvari su plod kvalitete protivnika, poput Farmerovih pogođenih teških šuteva iz velike udaljenosti, ali skok i brz povratak u obranu ipak su ponajprije stvar želje i pravog pristupa, a u tim su segmentima Zadrani izgledali puno jače.

Nedisciplina i rastanak s Brentom Wrightom i izostanak Vedrana Vukušića zbog ozljede stvorili su dosta problema pod obručem, dva tako važna aduta na unutarnjim pozicijama nije lako nadoknaditi, a kad se tome pridoda i da se Earl Calloway i Davor Kus traže i ne igraju kao u ranijem dijelu sezone, slika poteškoća s kojima se Perasović suočio postaje potpuna. S obzirom na prikazano u zadnje dvije utakmice, ima dosta toga za popraviti, a malo vremena - Final Four regionalne lige i polufinalni ogled s Hemofarmom praktički su pred vratima.

Može li Peras u tako kratkom razdoblju popraviti sliku? Dakako, treba mu vjerovati, sve što je Cibona dosad u sezoni postigla dovoljan je razlog za tu vjeru, ali sadašnji dio sezone mu baš i nije saveznik. Da Cibona dočekuje završni turnir u ritmu jakih utakmica iz ranijeg dijela sezone, kad je uz NLB ligu tu bila i Euroliga, sve bi vjerojatno bilo lakše, no kad sredinom tjedna umjesto CSKA, Montepaschija ili Fenerbahčea dolaze, bez podcjenjivanja, Dubrovnik, Šibenik ili Svjetlost, treneru je znatno teže zadržati momčad da se ne opusti i padne.

Hemofarm će idućeg četvrtka biti u nešto povoljnijoj poziciji, Vrščani su još proteklog vikenda odigrali dvije jake europske utakmice na završnici Eurokupa u Torinu, no briga o stanju u kojem je protivnik neće puno pomoći - Cibosi se moraju okrenuti sebi, popraviti ono što nije bilo dobro i u ojačanom sastavu, uz najavljeni povratak oporavljenog Vukušića, krenuti u Beograd na utakmicu sezone, a možda i dvije.

Koliko god euroligaški nastupi bili važni i primamljivi i koliko god utakmice "regularnog" dijela NLB sezone imale svoju težinu, nije pretjerivanje da će beogradski turnir Cibosima biti upravo to - najvažniji u sezoni. Prolaskom u finale osigurali bi novih osam bodova za euroligaški ugovor, naslovom čak 15, a iako su već dovoljno odmaknuli Zadru da bi bili sigurni za nastup u Euroligi u sljedećoj sezoni, Cibosima je bitna i borba za onu iduću u kojoj im Zadar prilično bježi zbog puno bolje prošle sezone.

Šansa da se taj zaostatak smanji u samo dvije utakmice bio bi primamljiv bilo kome tko se nađe u ovakvoj situaciji, jasno je da će biti i Cibosima i jasno je da će Peras i njegova momčad učiniti sve da se iz Beograda vrate sretni. Dani koji slijede proći će u pripremama koje vjerojatno neće usporiti ni ligaški ogled sa Svjetlosti, a kao dobar predznak i optimističnu najavu, vrijedi se prisjetiti jednog ranijeg ovosezonskog Ciboninog gostovanja u Beogradu, kod Crvene zvezde, kad su u glavni grad Srbije također stigli nakon nekoliko slabijih utakmica, pa slavili uz veliki preokret.

Bio je to idealan zalet na začetku drugog dijela sezone, a ponoviti nešto slično na beogradskom turniru vjerojatno bi riješilo Cibose tereta i omogućilo im sličan zamah u završnici hrvatskog prvenstva. Perasović i njegova momčad morat će pronaći put, sve je na njima...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!