Zimski sportovi

Očekivani uvodni poraz Hrvata

Goran Markuš • subota, 11.04.2009.
Očekivani uvodni poraz Hrvata
Foto: Davor Sajko

Prvi susret hokejaškog svjetskog prvenstva divizije 1 u Litvi donio je očekivani poraz Hrvata protiv velikih favorita iz Azije, Japana. Iako su naši odlično otvorili susret, kvaliteta Japana vrlo brzo izlazi na vidjelo što rezultira prilično sigurnom pobjedom favorita...

Neočekivano dobro Hrvati otvaraju susret što rezultira vrlo ranim isključenjem Ryota Minamija. Ipak, igrača više naši ne uspijevaju iskoristiti da bi pet sekundi po povratku Minamija na led Saša Belić opalio prema golu, a Krešimir Švigir pospremio odbijeni pak od strane golmana Masahite Harune za neočekivano vodstvo Hrvata.

Nakon primljenog gola Japanci se bude i napadaju svim oružjima, no požrtvovnom igrom naši i dalje čuvaju vodstvo. Nakon što smo preživjeli isključenje Marija Novaka uslijedilo je novo isključenje Mate Mlađenovića i Saše Belića, no naši su se i dalje odupirali svim nasrtajima Japanaca. Ipak, nakon isključenja Tomislava Grozaja, Makoto Kawashima puca prema golu da bi se nakon obrane Vanje Belića Sho Sato našao na pravom mjestu i izjednačio rezultat.

Vezane vijesti

Iako su se naši momci u uvodnih 20 minuta odlično držali, brzina i kvaliteta Japanaca tijekom nastavka ipak dolaze do izražaja. Sve počinje udarcem Fumitake Miyauchija koji naš Belić uspijeva obraniti, da bi se na pravom mjestu ovog puta našao Yoshinori Iimura za prvo vodstvo Japana na susretu.

Sve do 30. minute Hrvati i dalje uspijevaju držati kakav-takav korak sa protivnicima, no brzim golovima Takeshija Saite i Takahite Suzukija Japanci bježe na sigurnih +3. Posao u drugoj trećini završava Daisuke Obara koji svega tri sekunde prije kraja pogađa za vrlo velikih 5:1 Japana.

Nakon ipak prilično šokantnih drugih 20 minuta naši se na led vraćaju prilično čvrsto boreći se za svaki posjed paka. Ipak, Japanci vrlo brzo nastavljaju gdje su stali što rezultira novim golom Saite Takeshija za već pomalo neugodnih -5 Hrvatske. Nažalost, niti to nije bio kraj. Naime, u 51. minuti ponovno je precizan i Sho Sato nakon čega Japanci smiruju igru i rutinski privode susret kraju.

Iako je poraz sa šest golova razlike težak, ne možemo reći da je neočekivan, a na našim je hokejašima da se spreme za buduće okršaje kojima bi i drugu godinu uzastopce uspjeli osigurati nastup u diviziji 1. Sljedeća utakmica na rasporedu je već sutra, a protivnik Hrvatskoj reprezentaciji bit će izabranici jakog Kazahstana, još jedne reprezentacije koja cilja na prvo mjesto i povratak u elitnu diviziju.

Svjetsko prvenstvo, divizija 1, skupina A, Litva:
Hrvatska - Japan 1:7 (1:1, 0:4, 0:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!