Zimski sportovi

Anaheim i St.Louis među odabranima

Krešimir Ferlak • subota, 11.04.2009.
Anaheim i St.Louis među odabranima
Foto: EPA

Dva dana prije kraja regularnog dijela sezone poznati su svi putnici za ovogodišnje doigravanje u NHL-u. Dvije nepoznanice sa Zapadne konferencije jučer su razriješene, a posljednja mjesta uhvatili su Anaheim Ducksi i St.Louis Blues. Nashville je za ovu godinu odsvirao svoje...

Anaheim je u svojem Honda Centreu dočekao Dallas Starse. Ducksi su imali čistu situaciju. Pobjeda ih je vodila u doigravanje i u tom slučaju ne ovise o tuđim rezultatima. Dallas se već odavno oprostio od borbe za playoff, ali nisu imali ništa protiv toga da malo poremete planove ekipi koju su prošle godine izbacili iz prvog kruga doigravanja.

Prvi period utakmice protekao je u potpunoj dominaciji Starsa, ali to nisu znali materijalizirati. Ducksi su iskoristili jednu od svojih rijetkih prilika i pogotkom Todda Marchanta stigli do vodstva. Drugi dio je donio nastavak bolje igra Dallasa, a ovoga puta se to osjetilo i na rezultatu. Izjednačenje je donio Steve Ott. Scott Niedermayer je vratio prednost domaćinima, a tada u razmaku od samo trinaest sekundi zabijaju, prvo Fabian Brunnstrom za Dallas, pa Andrew Ebbett za Anaheim i Ducksi su opet u prednosti.

Dallas je pred kraj sve bacio u napad i to im se ovoga puta isplatilo. Steve Ott je postigao svoj drugi pogodak na susretu i odveo ga u produžetak. Otišlo se sve do penala gdje nismo imali rješenje poslije tri izvođača. Ryan Getzlaf je zabio za Duckse, a James Neal za Starse i išlo se u raspucavanje. Pobjedu bivšim prvacima donio je legendarni Teemu Selanne i Ducksi su izborili doigravanje, te kako sada stvari stoje, dvoboj sa aktualnim prvacima – Detroit Red Wingsima.

St.Louis je odigrao još jedan odličan, kontroliran susret i pobjedom nad Columbus Blue Jacketsima Bluzeri su izborili doigravanje. Nakon svoje pobjede morali su pogledati i rezultat utakmice u Minnesoti. Tamo su domaćini razbili Nashville Predatorse i tako je slavlje u St.Louisu moglo početi.

Pobjeda St.Louisa nije u niti jednom trenutku došla u pitanje, a odmah na početku utakmice zabili su Andy McDonald i Keith Tkachuk. Domaćini su tako odmah preuzeli kontrolu nad susretom i nisu je ispuštali do kraja. Jiri Novotny je smanjio za Blue Jacketse početkom drugog djela, ali Tkachuk je svojim 25. pogotkom sezone sredinom trećeg perioda vratio dva razlike za St.Louis i postavio konačan rezultat.

St.Louis je najveće i najugodnije iznenađenje ove sezone. Mnogi im na početku sezone nisu davali nikakve šanse za doigravanje, uključujući i autora ovog teksta, ali St.Louis je pod palicom vrhunskog trenera Andya Murraya iznenadio sve. Još kad se uzme da gotovo cijelu sezonu im nedostaju njihov najbolji igrač, Paul Kariya i dva top braniča, Eric Brewer i Erik Johnson, uspjeh je još veći. St.Louis je mlada, borbena i disciplinirana ekipa i neće nikome biti lako protiv njih u doigravanju.

Nashville je mogao ostati u borbi za doigravanje pobjedom nad Minnesotom. Međutim, Predatorsi su odigrali lošu, za njih netipičnu utakmicu te se uvjerljivim porazom oprostili od ove sezone. Minnesota je prije susreta gajila neku nadu o doigravanju, ali s obzirom da su Anaheim i St.Louis stigli do pobjeda, i Wildsi će morati pričekati neko bolje vrijeme.

Predatorsi su dobro otvorili susret i poveli golom Jasona Arnotta. Tada Minnesota ubacuje u dvije brzine više i golovima Fritschea, Brunettea, Bergerona i Johnssona stižu do velike prednosti. Arnott je odmah smanjio, ali rezultat vraća Bergeron novim pogotkom. U trećem periodu prvo se igralo gol za gol. Smanjio je Shea Weber, pa povisio Mikko Koivu, pa smanjio Steve Sullivan, pa vratio Cal Clutterbuck. Konačan rezultat, 8:4, postavio je Marek Zidlicky, ali pravog veselja nije bilo, obje momčadi gledati će doigravanje samo na televiziji.

Edmonton je razbio Calgary sa 5:1 u utakmici koja nije odlučivala o doigravanju, ali je za Flamese bila bitna što se tiče borbe za vrh divizije. Ovim porazom su bitno umanjili svoje šanse i čini se da će Vancouver Canucksi osvojiti Sjeverozapad. Sheldon Souray je odigrao odličan susret, zabio je pogodak i dva puta asistirao, dok je Shawn Horcoff upisao pogodak i asistenciju za Oilerse. Počasni pogodak Flamesa djelo je Mikea Cammallerija.

Nhl, rezultati, 10.4.2009.: Minnesota – Nashville 8:4, St.Louis – Columbus 3:1, Edmonton – Calgary 5:1, Anaheim – Dallas 4:3 (SO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!