Ostali sportovi

Contador obranio Baskiju

Maja Giljanović • nedjelja, 12.04.2009.
Contador obranio Baskiju
Foto: Davor Sajko

Alberto Contador je i drugu godinu zaredom osvojio Vueltu al Pais Vasco. Dva tjedna nakon samo drugog mjesta na Castilli y Leonu 26-godišnjak je osvojio utrku u svojoj Španjolskoj...

Petnaestak dana nakon što je Leviju Leipheimeru prepustio Castillu y Leon Alberto Contador nije propustio obraniti i naslov u Baskiji. Bivši (2007.) pobjednik Tour de Francea i aktualni Giro d'Italije i Vuelta a Espane je nakon posljednje šeste etape - 24km dugačkog kronometra u Zalli - proslavio svoju drugu ukupnu pobjedu u 2009. nakon trijumfa u Portugalu (Vuelta ao Algarve) u ožujku.

Contadorovi planovi ne uključuju Giro i obranu titule: "Prvi dio sezone je prošao sjajno. Sedam pobjeda - tko se smije žaliti? Sada mi je, međutim, nužan odmor. Moj primarni cilj od prvog je dana 2009. Tour i zato sada bicikl bacam u ostavu, puštam mozak na 'pašu' kako bih drugi dio sezone dočekao čim spremniji". Tour starta 4. srpnja u Kneževini, a Contador je najveći favorit 96. izdanja najveće utrke svijeta veći i od Lancea Armstronga.

Tim više jer je sedmerostruki uzastopni pobjednik (1999.-2005.) ozlijeđen (ključna kost), a i Francuzi kojima je odavno kost u grlu ponovno mu pokušavaju "napakirati" doping - najnoviji je slučaj 10-minutni tuš prilikom doping-kontrole prošli mjesec.

Drugo i treće mjesto i na posljednjoj etapi i u ukupnom poretku iza Contadora koji je postao prvi čovjek u 49 godina utrke koji ju je osvojio dvaput zaredom osvojila su još dvojica Španjolaca Antonio Colom (Katusha) te Samuel Sanchez (Euskaltel).

Pais Vasco, konačan poredak:
1.Contador (Španjolska, Astana) 20h48:30
2.Colom (Španjolska, Katusha) +30
3.Sanchez (Španjolska, Euskaltel) +53
4.Evans (Australija, Silence Lotto) +1:33
5.Sanchez Gil (Španjolska, Caisse d'Epargne) +1:48
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!