Nogomet

A sada - borba

Ante Jukić • nedjelja, 12.04.2009.
A sada - borba
Foto: Bruno Karadža

Objektivno kvalitetniji protivnik, izostanak dvojice ponajboljih igrača (Burcsa i Milardović) i trenera Stanka Mršića bili su prevelik "zid" za Cibaliju, koja je na Poljudu pala bez ispaljenog metka. Utakmicom u Splitu Vinkovčani su okončali svoju seriju utakmica s momčadima iz samog vrha tablice, tako da bi bodovi u narednim kolima ipak morali stizati u većim pakovanjima...

Koliko god u sportu bilo nezahvalno unaprijed upisivati i otpisivati bodove, dojma smo da su nebesko-plavi dvoboj na Poljudu prežalili i prije nego su sjeli u autobus. Iako su Vinkovčani ne jedanput znali ugodno iznenaditi svojim splitskim prezentacijama, razgovor s igračima i trenerom Stankom Mršićem uoči polaska "dolje" jasno je pokazao da u taboru Cibalije ovog puta gaje tek simbolične nade.

Razloga takvom razmišljanju bilo je nekoliko, a prvi je proistekao iz aktualne situacije u splitskom klubu. U trenutku dok vode "mrtvu" utrku s Dinamom za naslov prvaka, subotnji bodovi u Hajduku su označeni kao "must have", tako da su nebesko-plavi na "školjci" praktički morali istrpjeti iskupljenje Splićana za kiks u Osijeku. Ako tome dodamo činjenicu da su "bili", zbog nesretno ispuštene pobjede na Bosutu četiri tjedna ranije, ali i infarktne završnice prošlonedjeljnog dvoboja Cibalije i Dinama, bili posebno "nabrijani" na svoje slavonske goste, eto još jedne otegotne okolnosti za Vinkovčane prije istrčavanja na poljudsku ljepoticu.

Drugi razlog defetizmu u vinkovačkim redovima bio je niz teških utakmica u posljednje vrijeme, koji je i psihički i fizički istrošio igrače Stanka Mršića. U tek nešto više od mjesec dana razmaka prvoligaš s Bosuta morao je odraditi čak četiri susreta s Hajdukom, te po jedan za Dinamom i Slaven Belupom, što je izazvalo jednu vrstu zasićenosti u nogometnim Vinkovcima. Koliko god obračuni s medijski najeksponiranijim klubovima u državi bili primamljivi gledateljima i akterima na terenu, činjenica je da u njima bodovna žetva za Cibaliju nikad neće biti velika, a to je u konačnosti ipak najvažnije. Lijepo je pružiti izboriti bod protiv Hajduka i Slaven Belupa u zadnjim minutama, lijepo je odigrati ljepoticu prvenstva kontra aktualnog prvaka, ali na "papiru" to su tek dva boda, tako da su u nebesko-plavom taboru htjeli "pošto-poto" odraditi tu obvezu u Splitu i okrenuti se sljedećim protivnicima.

Prvi na "meniju" je veliki slavonski rival iz Osijeka, i ma koliko god željeli izbjegavati termin presudne utakmice, ova nadolazeća za Cibaliju bi mogla biti takva. Solidna bodovna zaliha koju su nebesko-plavi prenijeli u treći krug prvenstva podosta se istopila, pa se odjednom taj dvoboj sa susjedima nameće kao onaj koji bi se, ako je ikako moguće, trebao dobiti. Razloga za paniku još uvijek nema, no raspored u preostalih osam kola svakako poziva na oprez. Žele li na gostovanja u Zadar i Zaprešić putovati u komotnoj situaciji, Vinkovčani ne smiju gubiti bodove u domaćim utakmicama s "al pari" protivnicima, što Osijek nesumnjivo jeste. Poraze od Dinama i Hajduka nebesko-plavima nikad nitko nije i neće uzeti kao neuspjeh, ali od nedjelje Stanko Mršić i njegovi igrači nemaju pravo na alibije. Vrijeme utakmica u kojima se "nema što izgubiti" je prošlost, od nedjelje počinje jedna nova bitka, bitka u kojoj bi svaki bod mogao biti presudan. Dakle - neka borba počne!

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!