Nogomet

Nastavlja se bitka za Portugal

Antonija Pavlić • nedjelja, 12.04.2009.
Nastavlja se bitka za Portugal
Foto: EPA

Uskršnje kolo portugalske Prve lige proteklo je u naoko konvencionalnom tonu, budući da su papirnati favoriti svojim simpatizerima podarili uglavnom uskrsne poklone. U jedino se razočaranje promovirala lisabonska Benfica nepotrebno prosuvši na svom stadionu nužne bodove i od vodećeg se dvojca Porto - Sporting odvojivši na (ne)dostižnih četiri, odnosno osam bodova...

Na krilima velikog remija s Manchester Unitedom u Ligi prvaka i tri prvenstvena trijumfa u nizu, Porto je na svom stadionu dočekao Estrelu Amadoru i Uskrs joj čestitao s tri laka pogotka iza njezinih "leđa".

Plavo-bijele je do vodstva doveo u 29. minuti Bruno Alves "Pavličićevskim" slobodnim udarcem s 30-ak metara, da bi sredinom drugog poluvremena sve dileme oko konačnog pobjednika riješio Ernesto Farias pravovremenim utrčavanjem na asistenciju Hulka. Konačan rezultat postavio je na 3:0 također Farias, nakon što je poslije centaršuta Lucha Gonzáleza glavom prebacio istrčalog vratara Filipea Mendesa.

Sa četiri boda zaostatka za Portom i velikom vjerom u umor njegovih nogometaša nakon odrađenog prvog četvrtfinalnog ogleda Lige prvaka protiv Manchester Uniteda, svoj je susret 24. kola dočekao i lisabonski Sporting. Četvrta uzastopna pobjeda drugoplasiranog portugalskog kluba ipak nije mogla biti valorizirana s više od tri boda, koji bi im jedini donijeli pomak ka prvome mjestu i ozbiljno ugrožavanje Portovih šampionskih ambicija.

Premijerno vraćanje lopte na centar morali su učiniti Navalovi nogometaši već u 13. minuti, nakon što je potpuno izigranoj zadnjoj im liniji konačan udarac zadao Pereirinha. Tri su se minute kasnije gostujući nogometaši ipak potpuno vratili u igru i to prvenstveno zaslugom Marinha, koji je presjekao jednu loptu na 30-ak metara, strelovito se sjurio po lijevoj strani obrane te potom na drugoj stativi faktički u trepavicu pogodio Marcelinha i tako zajedno s njim donio svojoj momčadi novi start susreta.

Nekoliko se minuta potom taj novi početak ipak ponovno izokrenuo protiv nogometaša Navala, kada je iz slobodnog udarca s ruba šesnaesterca fantastično precizan bio Liedson. Isti je igrač "pečatirao" i konačan rezultat, zatresavši mrežu gostiju nakon što je solidan udarac Marata Izmailova obranio Romulad Peiser.

Potpuno oprečnog raspoloženja u svoj je susret ušao, pak, posljednji od trija najjačih portugalskih klubova - lisabonska Benfica. Premda slovi kao druga najjača napadačka te četvrta obrambena momčad lige, Benfica je na svom stadionu protiv Academice pokazala upravo suprotno - jedno veliko ništa, i upisala četvrti ovosezonski poraz; drugi pred svojima navijačima. Jedini pogodak, koji je dobrano zatresao Benficine ovosezonske ambicije postigao je u 23. minuti ganski veznjak William Tiero, nakon precizno izvedenog udarca iz kuta Miguela Pedra.

U ostalim je susretima do tada posljednji klub lige, Belenenses, rezultatom 2:1 pobijedio nešto bolje rangiranu Vitoriju Setubal te tako skočio mjesto iznad klubova koje očekuje relegacija. Minimalnim 1:0 rezultatom tri je boda i skok sa sedmog na šesto mjesto ubilježio i Leixoes nad Rio Aveom, koji je porazom pak pao na posljednje mjesto redoslijeda. Dva su neodlučena ishoda (oba 1:1) za kraj izrežirali još i Pacos Ferreira i Guimaraes te Braga i Maritimo.

Liga Sagres, 24./30 kolo:
Porto - Estrela Amadora 3:0
Benfica - Academica 0:1
Sporting Lisabon - Naval 3:1
Belenenses - Setubal 2:1
Leixoes - Rio Ave 1:0
Pacos Ferreira - Guimaraes 1:1
Braga - Maritimo 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!