Nogomet

Liverpool po čudo u sjećanju na tragediju

Matej Milanović • utorak, 14.04.2009.
Liverpool po čudo u sjećanju na tragediju
Foto: EPA

Chelsea u uzvrat četvrtfinalnog dvoboja Lige Prvaka sa Liverpoolom ualzi sa velikom prednošću od 3:1 sa Anfield Roada. No, ni Hiddink ni Benitez ne smatraju da je sve riješeno i obojica očekuju otvorenu i zanimljivu utakmicu. Liverpool će za pothvat imati i dodatni motiv 20. godišnijce tragedije na Hillsboroughu.

Večeras će se odigrati uzvratni susret četvrtfinalnog dvoboja Chelseaja i Liverpoola. To je dvoboj koji polako postaje klasik Lige Prvaka, budući da igraju međusobno već petu sezonu uzastopce. Međutim, dok je prošlih sezona uvijek bilo uzbudljivo do samoga kraja, ove bi se godine stvari mogle promijeniti.

Branislav Ivanović sa čak dva pogotka i Didier Drogba sa jednim potopili su Redse u Liverpoolu i time došli na korak od polufinala. Momčad Rafe Beniteza neočekivano je izgubila 3:1 u prvom dvoboju te sada mora napraviti pravi pothvat kako bi se izvukla i napredovala u polufinale. Treba im pobjeda sa više od dva pogotka razlike, ili i točno dva razlike, ali uz barem četiri zabijena gola.

Vezane vijesti

Chelsea je u ovoj sezoni u tri navrata primao po tri pogotka, a ni jednom nije primio više. Od te tri utakmice, dvaput su izgubili utakmicu i to oba puta u gostima. Samo jednom su izgubili 3:0, još u siječnju protiv Manchester Uniteda.

Guus Hiddink, jedan od najcjenjenijih nogometnih stručnjaka, ne smatra da je dvoboj već riješen iako njegovi momci imaju golemu prednost: "Ljudi govore da ako pobijedite u gostima u Europi, kao što smo mi učinili, nemate nikakvih briga za uzvrat. No, nije tako, mi se pripremamo profesionalno za ovu drugu utakmicu i uzimamo je krajnje ozbiljno."

Ona jedina domaća utakmica sa tri primljena pogotka dogodila se prošlog vikenda protiv Boltona. Momčad iz Londona je na kraju svejedno pobijedila, 4:3, no, Ricardo Carvalho zna da on i kolege iz obrane moraju puno bolje odraditi posao kako sa Liverpoolom ne bi bilo problema: "Moramo učiti iz tih pogrešaka. Previše smo golova primili na domaćem terenu. Obično smo veoma jaki u obrani."

Liverpool je u ovoj sezoni nekoliko puta ostvarivao velike pobjede, a u dvije prilike su u gostima ostvarili razliku koja bi im protiv Chelsea omogućila prolazak u polufinale, 5:1 u Kupu protiv Newcastlea, i 4:1 u prvenstvu protiv Manchester Uniteda.

Današnji je dvoboj za Redse poseban i zbog činjenice da je sutra, 15. travnja, 20. godišnjica tragedije na stadionu Hillsborough u Sheffieldu. Tada je igrano finale FA Kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. Na jednom od ulaza na Liverpoolovu tribinu nastao je stampedo i umrlo je 96 navijača kluba.

Igrači i trener momčadi proteklih su dana podsjećali na obilježavanje ovog tragičnog događaja, no u ovom im trenutku u glavama treba biti samo Chelsea i misao o tome kako da izvedu čudo.

O utakmici je progovorio trener Benitez. Španjolac smatra da njegova momčad nema apsolutno ništa za izgubiti te da mora pritisnuti od samog početka: "U ovom trenutku nemamo što izgubiti tako da je pritisak na njima. Oni moraju pobijediti, no imaju oni iskustva u Ligi Prvaka, a imaju i kvalitetu. Za obje je momčadi važno zabiti rani gol, ali za nas bi to moglo biti ključno."

Benitez je uvjeren da su njegovi igrači sposobni proizvesti novo čudo, slično onom u Istanbulu, 2005. godine, kada su sa 0:3 izvukli jedanaesterce i savladali Milan za europski naslov: "Na svakoj konferenciji za štampu me pitaju o Istanbulu. No, u redu. Imamo neke igrače koji su bili tamo i koji znaju kako se to izvodi. Nadam se da će i ostali igrači naučiti kako to treba napraviti i da ćemo imati još jednu sjajnu noć za klub. Mi znamo da to možemo. Sposobni smo zabijati golove u gostima i najjačim sastavima, kao na primjer četiri gola Manchester Unitedu."

Benitez je utakmicu na kraju povezao i sa događajima od prije dvadeset godina: "Ako uspijemo krenuti dobro naši će navijači još više biti uz nas. Biti će uz momčad zbog utakmice i zbog toga što svi znaju da ako napravimo nešto veliko, će to biti povezano sa godišnjicom Hillsborougha. Svjesni smo da je ovo važan tjedan za navijače i za klub."

Liverpoolovi navijači se posebno nadaju da će Chelseajeva obrana ponoviti lošu predstavu od ovog vikenda, a u tom je pogledu važan i nedostatak Johna Terryja koji obično dirigira četvorkom ispred Petra Čecha.

Steven Gerrard, simbol Liverpoola, nakon fizičkih problema, zbog kojih je propustio i domaću pobjedu od 4:0 protiv Blackburna,trebao bi se vratiti u sastavu gostiju. No, Benitez ne želi nepotrebno riskirati obnavljanje ozljede, pa možda kapetan ipak krene sa klupe. Ostalih iznenađenja u sastavima ne bi smjelo biti.

Ukratko, Liverpoolu treba rani gol kako bi imali pravu priliku za pothvat i ulazak među četiri najbolje momčadi u Europi. O kolikom se pothvatu radi, dodatno govori i podatak da Chelsea nikada nije primio više od dva pogotka u europskim utakmicama kod kuće.

Liga Prvaka, Uzvratna utakmica četvrtfinala:
14.04. Chelsea - Liverpool (20:45h)

Liga prvaka - Završnica

četvrtfinale

Villarreal1:1Arsenal
Manchester United2:2Porto
Liverpool1:3Chelsea
Barcelona4:0Bayern
Chelsea4:4Liverpool
Bayern1:1Barcelona
Arsenal3:0Villarreal
Porto0:1Manchester United

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!