Košarka

Cavaliersi osigurali prvo mjesto lige

Goran Markuš • utorak, 14.04.2009.
Cavaliersi osigurali prvo mjesto lige
Foto: EPA

Samo dva dana prije kraja regularnog dijela sezone stvorila se velika gužva iza leđa Lakersa gdje se unutar jedne pobjede trenutno nalaze čak četiri momčadi. S druge strane na Istoku je gotovo sve poznato, a današnjim ishodom zasigurno je najnezadovoljniji Detroit kojeg već u prvom kolu doigravanja čeka prva momčad regularnog dijela sezone, Cleveland Cavaliersi...

12. puta ove sezone Detroit je poražen nakon što je u posljednju četvrtinu ušao sa rezultatskom prednošću. Ovog puta cijena je visoka i Pistonse već u prvom krugu doigravanja čeka moćan Cleveland. "Razočaran sam. Motivacije nije nedostajalo, ali disciplina i mirnoća su se ponovno pokazali kao naš daleko najveći problem", zaključio je trener Detroita, Michael Curry.

Nakon prilično izjednačenih uvodnih 12 minuta domaćini su pritisnuli i do poluvremena osigurali sasvim solidnih osam poena prednosti. Iako su dva poena izgubljena u trećoj četvrtini ulazak sa sasvim solidnih +6 nagoviještao je novi, veliki uspjeh Detroita kojemu bi ovo slavlje omogućilo borbu za bijeg sa vrućeg osmog mjesta uoči doigravanja.

Detroit Pistons - Chicago Bulls

Ipak, gosti se pokazuju koncentriranijom ekipom i prednost domaćina iz minute u minutu polako se topi da bi odličnom završnicom Bullsi završili započeto i sa +3 napustili Palace of Auburn Hills. Upisavši 24 poena uz pet skokova i osam asistencija fantastičan rookie, Derrick Rose ponovno je predvodio Chicago dok se s druge strane terena sa 25 poena najefikasnijim pokazao Richard Hamilton.

Psihički vrlo tešku utakmicu odradili su i Cavsi koji su slavljem protiv Indiane osigurali prvo mjesto u ligi i prednost domaćeg terena u doigravanju bez obzira na protivnika. Susret se prelomio u drugoj četvrtini kad je Cleveland predvođen sjajnim LeBronom Jameson (37 poena, 5 skokova, 5 asistencija) napravio 14:2 seriju i pobjegao na za Indianu nedostižnih +15.

"Uzmemo li u obzir sjajne ekipe, sjajne trenere, sjajne igrače i odličan sistem koji imamo u NBA-u završiti regularni dio sezone sa najboljim omjerom za nas je ogroman uspjeh", s osmjehom na licu zaključio je James. Ipak, niti Pacersi nisu završili susret bez ispaljenog metka za koji se izborio sjajan dvojac Danny Granger (38 poena, 5 skokova) - Brandon Rush (27 poena) - ovog puta ostali su kratki.

Zaustavivši Hornetse na nevjerojatnih 66 poena Houston je napravio prvi korak ka' osvajanju Southwest divizije, a posao mogu završiti već u srijedu kada odlaze u goste Mavericksima. Što se samog susreta tiče nakon uvodnih 12 minuta Rocketsi su potpuno zatvorili svoj koš i u naredne dvije trećine primili svega 24 poena što im je omogućilo bijeg na i više nego ugodnih +21. Još jednu odličnu utakmicu odigrao je Yao Ming (22 poena, 7 skokova) dok je sa tek 14 poena i deset skokova New Orleans predvodio pomalo razočaran David West.

Iako su sve šanse za nastup u doigravanju odavno izgubljene Toronto Raptorsi su odigrali još jednu odličnu utakmicu i u posljednjim sekundama osigurali 14. ovosezonsku gostujuću pobjedu. Usprkos vrlo ranih -8 Wizardsi su se uspjeli vratiti i u završnih 12 minuta ući sa sasvim solidnih +8. Međutim, nakon što su Raptorsi izjednačili sve se svelo na posljednjih 20ak sekundi u koje domaćini ulaze sa još uvijek sigurnih +4.

Bosh ponovno prevagnuo

Nažalost po Washington Shawn Marion (25 poena, 15 skokova) prvo pogađa za -2 da bi devet sekundi prije kraja susreta Chris Bosh (25 poena, 15 skokova, 5 asistencija) pogodio tricu za veliko 32. ovosezonsko slavlje Toronta. Da se je Caronu Butleru (28 poena, 9 skokova) i Antawnu Jamisonu (23 poena, 7 skokova) sinoć još netko priključio mogli smo vidjeti potpuno drugačiji ishod, no ovog puta momci su ostali osamljeni. Naš Roko Leni Ukić ponovno je dobio tek šest minuta tijekom kojih je zabio dva poena (2/2 slobodna bacanja).

Očekivanim slavljem protiv Kingsa Denver je zadržao sve karte za drugo mjesto na Zapadu u svojim rukama. Naime, ukoliko se iz Portlanda vrate sa novom pobjedom drugo mjesto u konferenciji je sigurno. Iako je gostovanje kod Trail Blazersa neusporedivo teže od ogleda sa Sacramentom i to na domaćem terenu ukoliko J.R. Smith (45 poena) zadrži formu sve je moguće. Kod gostiju svakako moramo spomenuti neočekivano dobrog Ikea Diogu (32 poena, 11 skokova) koji je Nuggetse do same završnice držao u neizvjesnosti.

Ništa teži posao nije imao niti Portland kojemu je u goste stigla Oklahoma. Neuobičajeno neraspoložen Kevin Durant (10 poena) bio je samo jedna od stavki koja je Trail Blazersima omogućila miran susret i prilično laku 53. ovosezonsku pobjedu kojom i dalje sa Rocketsima i Spursima drže odlično treće mjesto na Zapadu.

Nešto neugodnija utakmica čekala je posljednju momčad sa samog vrha na Zapadu, San Antonio koji je kod Golden Statea iznenadio mnoge i slavio sa ogromnih +29. Spursi su susret prelomili u drugoj i trećoj četvrtini dopustivši Warriorsima tek 27 poena što im je omogućilo bijeg na velikih +30. Najkorisnijim igračem Spursa ovog se puta pokazao Drew Gooden (20 poena, 15 skokova) dok je domaćine predvodio Anthony Randolph upisavši 24 poena i 16 skokova.

NBA liga

16.04.2009.
Los Angeles Clippers85:126Oklahoma City Thunder
San Antonio Spurs105:98 *New Orleans Hornets
Minnesota Timberwolves90:97Sacramento Kings
Dallas Mavericks95:84Houston Rockets
Boston Celtics115:107Washington Wizards
Indiana Pacers115:108Milwaukee Bucks
Memphis Grizzlies98:90Atlanta Hawks
New York Knicks102:73New Jersey Nets
Chicago Bulls98:109Toronto Raptors
Cleveland Cavaliers110:111 *Philadelphia 76ers
Orlando Magic98:73Charlotte Bobcats
Miami Heat102:96 *Detroit Pistons
Phoenix Suns117:113Golden State Warriors
Portland Trail Blazers104:76Denver Nuggets
15.04.2009.
Atlanta Hawks81:79Miami Heat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!