Nogomet

"Osvojit ćemo Ligu prvaka"

Antonija Pavlić • utorak, 14.04.2009.
"Osvojit ćemo Ligu prvaka"
Foto: EPA

Unatoč problemima s ozljedama koje su baš prije utakmice sezone napale neke ključne igrače Villarreala, optimizam ne prestaje isijavati iz žutog tabora prije uzvratnog ogleda četvrtzavršnice Lige prvaka kontra Arsenala. U Engleskoj se, pak, također živi na "oblacima", svjesni svoje snage i velike prilike za plasman u polufinale. Obje strane kategorično najavljuju ofanzivnu i napadački orijentiranu igru, što nam, ako se ostvari, garantira iznimno gledljivu i uzbudljivu utakmicu na Emiratesu...

"Villarreal jednostavno mora ostaviti sve probleme s ozljedama i poraze u prvenstvu iza sebe", smatra argentinski veznjak u dresu Žute Podmornice, Gonzalo Rodriguez. "Potpuno smo fokusirani na uzvratni susret, znamo da smo prošlu utakmicu protiv Malage odigrali jako loše, no nemamo vremena za žaljenje - moramo se okrenuti budućnosti. Bit će nam jako teško bez Senne i Santija, ali imamo veoma dobru momčad i to moramo dokazati na terenu. Za pozitivan rezultat u Londonu moramo odigrati odličnu obranu, a za postignuti pogodak se ne brinem. Arsenal je pokazao da je kvalitetan sastav, no na El Madrigalu nisu imali previše prilika."

Čovjek odluke Villarreala i čovjek koji je zabio vodeći pogodak na El Madrigalu zbog ozljede zarađene u nedjeljnom susretu protiv Malage ovoga puta neće biti na dispoziciji treneru Pellegriniju. Premda će njegov izostanak sigurno biti veliki hendikep za momčad, Senna čvrsto vjeruje u svoj sastav i smatra da ćemo u polufinalu ipak gledati dva španjolska kluba. "Prva utakmica je bila napeta i neizvjesna, ali meni je ipak ostao mali žal što svojim navijačima nismo priuštili pobjedu. Moram priznati da su sada u boljoj poziciji jer su postigli pogodak u gostima, a i igraju kod kuće, pred svojom publikom. Unatoč svemu tome mislim da ih možemo poraziti, uostalom, učinili smo isto Panathinaikosu pred puno užarenijom atmosferom."

Ponudio je potom i recept pobjede kojim će se njegov klub suprotstaviti Topnicima. "Arsenal će nas zasigurno napasti, stoga sam siguran da ćemo imati dosta prostora za kontranapade. U momčadi Arsenala razliku rade Adebayor i Fabregas, no mi ne smijemo paziti samo na njih, opasna je gotovo cijela momčad. Moramo dobro pokrivati i biti pametni s loptom; važno je držati inicijativu, preuzeti tu zadaću od Arsenala, to je njegov stil."

"Žao mi je što zbog ozljede neću moći pomoći suigračima, propuštanje ovakve utakmice uvijek je težak udarac za jednog nogometaša", požalio se Senna te na pitanje da li ga je igrom i fantastičnim akrobatskim pogotkom u Španjolskoj impresionirao Emmanuel Adebayor odgovorio niječno. "U godinama sam kada me malo koji igrač uspije impresionirati. Adebayor je dobar igrač, ali treba još puno toga učiniti da bi dosegao ono što je recimo Henry napravio za Arsenal."

"I više smo nego spremni na bitku u Londonu. Jači smo nego prije tri godine kada smo se susreli u polufinalu, kompletniji i igramo timski nogomet. Igrat ćemo na sve ili ništa, to je naša utakmica sezone", poentirao je.

Gotovo je sličnog razmišljanja i napadač Nihat Kahveci: "Bit će to veliki izazov bez Senne i Cazorle, ali mi ne smijemo razmišljati tko igra a tko ne, već se koncentrirati na utakmicu, gledati naprijed u budućnost. Svjesni smo da će sredina dosta patiti zbog tih izostanaka, no siguran sam da ćemo uspjeti zabiti pogodak. U prvoj utakmici smo bili i superiorniji od Arsenala, pa se nadam da to možemo ponoviti i u Londonu. Neće biti lako, to je sigurno, ali neće nam ni trebati čudo da izborimo plasman u polufinale. Arsenal ima dobre igrače poput Cesca Fabregasa i Adebayora, no naša je jedina misija držati loptu i preuzeti inicijativu. Nemamo što izgubiti i dat ćemo sve na sebe."

Bivši igrač Arsenala, Robert Pires, kao najveću slabost svoje bivše momčadi vidi mladost i neiskustvo pojedinih igrača, te kao i svi suigrači vjeruje u prolaz svoje momčadi. Da ne bi to bilo sve, Pires je odaslao i želju za finalom Lige prvaka, za koji kaže da je potpuno dostupan. "Psihički je Arsenal prvi susret završio bolje od nas, no najveća im je slabost mladost i neiskustvo mladih igrača. Nama će nedostajati Senna i Cazorla koji su diktirali igru i tempo, posebno u situacijama kada je lopta bila na podu. Arsenal još uvijek igra istim stilom od kada sam 2006. otišao iz kluba, naravno, Wenger je još uvijek na kormilu. To je momčad koja je uvijek opasna, igraju na dva do tri dodira, a imaju i pozitivan momčadski duh. Naša je momčad jedna od najboljih u Španjolskoj i Engleskoj i cilj nam je doći do finala u Rim. Svjesni smo težine tog poduhvata, no smatram da imamo snage osvojiti Ligu prvaka."

Igrač koji je u ovakvim situacijama glavni savjetnik treneru Pellegriniju, budući da je jedno vrijeme igrao u Engleskoj, Giuseppe Rossi, svjestan je zvižduka koje će primiti na Emiratesu, ali ne vjeruje da će ga to sputati u glavnom cilju - postizanju pogotka. "O Arsenalu znam sve još iz vremena kada sam igrao za Manchester United i siguran sam da me njihovi navijači neće dobro primiti u Londonu. To mi, ipak, neće biti nepremostivi problem jer kada ustrajem u nečemu onda to i ostvarim. Mislim da atmosfera neće puno utjecati na nas, čini mi se da na gostovanjima uvijek zabijemo, a ukoliko postignemo prvi pogodak, sve je moguće. Navijači u Londonu nisu kao oni u Ateni, to je sigurno i stoga se unaprijed veselim proslavljanju pogotka", "požurio" je Rossi.

"To je naš susret odluke, susret godine. Spremni smo i želimo pokazati Arsenalu da nije jači od nas. Ako mogu klubovi u Premiershipu, zašto ne bismo mogli i mi?", pita se očito neupoznat s činjenicom da Premierligaši na Emiratesu uglavnom - ne mogu.

Kao i njegovi suigrači, i branič Javi Venta najavljuje ofanzivnu igru, ali i golemi pritisak od prve minute. "Vjerujem da je jedan od ključeva pobjede postizanje prvog pogotka. Sigurno je da ćemo napasti od prve minute i pokušati sve da zabijemo pogodak, a to je i dobro jer je to naš stil igranja, naša filozofija. Ne smijemo biti pesimisti, ako odigramo u ritmu kojim smo igrali na El Madrigalu, imamo velike šanse. Uvijek je bolje u utakmice ući s pobjedničkom serijom u prvenstvu, no dva poraza u prvenstvu nas neće demotivirati. Moguće je, uostalom, da nas možebitni plasman u polufinale Lige prvaka i dodatno motivira za kraj prvenstvene sezone", objasnio je.

Tony Adams, bivši kapetan momčadi Topnika koji je tu funkciju obnašao gotovo čitavo desetljeće, Villarreal je okarakterizirao španjolskim Arsenalom te "predvidio" pobjedu svoje momčadi od čak 3:0. "Obje momčad igraju sličan nogomet, a Villarreal se može slobodno nazvati španjolskim Arsenalom. Sviđa mi se njihov vratar, Diego Lopez, pa i mali Argentinac Ariel Ibagaza koji nam je u Španjolskoj stvorio puno problema po boku. Unatoč tome vjerujem Arsenalu, a možda čak i Adebayorov fantastičan pogodak s El Madrigala osigura polufinale. Slavit ćemo s 3:0 bez obzira na činjenicu što ćemo vrlo vjerojatno dopustiti Villarrealu da igra dobar nogomet na Emiratesu. Ne vjerujem da ćemo osvojiti Ligu prvaka, no sljedeće sezone i s Andrejom Aršavinom, moglo bi se svašta dogoditi."

Apostrofirao je i detektirao negdašnji menadžer Portsmoutha i Wycombe Wanderersa potom i glavni problem momčadi Arsenala - premali broj kvalitetnih braniča. "Momčad se u zadnje vrijeme prečesto suočava s obrambenim problemima, što se događa jer Wenger ima preveliku koncentraciju igrača u napadu, a premali broj kvalitetnih braniča."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!