Nogomet

Nani: "Porto će pasti pod pritiskom"

Antonija Pavlić • srijeda, 15.04.2009.
Nani: "Porto će pasti pod pritiskom"
Foto: EPA

Iako je Porto uzvratni susret Lige prvaka na svom stadionu doživio velikom prednošću i šansom za prolaz u polufinale, krilni napadač Crvenih vragova, Nani, ne dijeli isto mišljenje, te napominje kako bi upravo teret pritiska svojih navijača mogao odvesti europskog prvaka u sljedeći krug natjecanja.

Večerašnji ogled Manchester Uniteda i Porta na Estadio do Dragau bit će zasigurno pod najvećim povećalom cjelokupne svjetske javnosti. Europski prvak se, naime, neriješenim rezultatom u Kazalištu snova doveo u iznimno neugodnu poziciju te će u Portugalu morati od prve minute napasti iz svih oružja. Niti Porto, međutim, neće samo tako na travnjak baciti bijeli ručnik, u Engleskoj su pokazali da su opasni, znaju igrati i imaju potpuno realne šanse za prolaz. Kao najveću prednost svi odreda, usto, stavaljaju i igranje pred svojim navijačima koje ih, kako kažu, strašno motivira.

Prednost svog stadiona može, ipak, za bilo koju ekipu biti i dvosjekli mač, a krilni napadač Manchester Uniteda upravo tu činjenicu ističe kao jednu od krucijalnih. "Siguran sam da ćemo izboriti prolaz. Imamo najbolje igrače na svijetu i samopouzdanje gdje god dođemo. Znamo da Porto igra dobar nogomet, pokazali su to i na Old Traffordu, ali na svom stadionu će imati puno teži posao. Kada igrate kod kuće jednostavno morate napasti, a taj pritisak bi mogao negativno djelovati na njih."

U pobjedu je čvrsto uvjeren i najbolji svjetski igrač, Cristiano Ronaldo, i to unatoč činjenici da od 12 engleskih klubova koji su "trčali" po Dragau niti jedan nije uspio izvojevati pobjedu. "Pobijedit ćemo jer smo bolja momčad. Respektiramo Porto, ali mislim da nam igrački nisu ravni. Želim sezonu završiti s tri osvojena trofeja, a isto žele i moji suigrači.", istaknuo je CR7.

Za razliku od njih, na oprez ipak poziva bivši napadač Porta, Anderson, te ističe kako ga nije iznenadila odlična prezentacija portugalske momčadi u Engleskoj. "Nisam se iznenadio ishodom prve utakmice; Porto ima jako kvalitetan sastav i puno Južnoamerikanaca koji znaju igrati nogomet. Mi nismo na najvišoj razini u zadnje vrijeme, ali imamo dosta samopouzdanja. Jednostavno moramo pobijediti i postići nekoliko pogodaka iako je Porto svakako sposoban za još jednu dobru utakmicu."

U kolonu onih koji vjeruju u siguran prolaz stao je i najiskusniji, Paul Scholes. "Nema sumnje da će večerašnja utakmica biti iznimno teška no mi ćemo učiniti sve da pobijedimo i osiguramo polufinale. Imamo igrače koji su sposobni za to, a i dodatno nas je motivirala nedjeljna pobjeda protiv Sunderlanda."

Malo je umjereniji s najavama bio engleski reprezentativac Michael Carrick, obećavši otvorenu igru i postizanje zgoditka. "Uvijek vjerujemo da možemo zabiti pogodak. Nekada se to, istina, ne dogodi, ali uvijek pružamo sve od sebe i više puta uspijemo. Imamo dobre igrače i kao momčad smo spremni i odlučni. Imamo potencijala i siguran sam da ćemo prouzrokovati Portu puno problema. Ipak, nećemo srljati i pokušati sve riješiti u prvih deset minuta. Jedan gol bi nam bio dovoljan, a vjerujem da možemo sačuvati mrežu netaknutom."

Riječima ohrabrenja počastio je svoje igrače i Sir Alex Ferguson, poistovjetivši ovu utakmicu s onom protiv Juventusa u polufinalu Lige prvaka 1999. Tada su Crveni Vragovi propustili na svom terenu upisati pobjedu odigravši 1:1, a zatim u Torinu i katastrofalno započevši utakmicu deficitom od dva pogotka. Predvođeni kapetanom Royom Keanom, ipak su uspjeli postići tri pogotka i tako osigurali finale u kojem su kasnije porazili minhenski Bayern i osigurali europsku krunu.

"Bila je to jedna od najvećih Royovih utakmica. Učinio je nevjerojatne stvari te večeri za nas, iako je i momčad odigrala fantastično. Danas smo, mogu slobodno reći, u sličnoj situaciji i imamo mnogo igrača koji mogu preuzeti njegovu poziciju. Moramo odigrati jednu dobru utakmicu i dostići standarde i očekivanja koji su uvijek postavljeni."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!