Košarka

Hemofarm: Eksplozivna mladost

Borna Rupnik • srijeda, 15.04.2009.
Hemofarm: Eksplozivna mladost
Foto: Kristijan Komarica

Ciboni će u četvrtak na putu prema finalu NLB lige stajati momčad Hemofarma iz Vršca, koja je ove sezone pružila vrlo dobre predstave u regionalnom i europskom natjecanju. Trener Stevan Karadžić na raspolaganju ima popriličan broj kvalitetnih igrača, među kojima se posebno ističu - mladi...

19 Hemofarmovih pobjeda u NLB ligi bilo je dostatno za treće mjesto i nastup na završnom turniru u Beogradu, a Vrščani su u Eurokupu nadmašili sami sebe i iznenađujućom pobjedom nad moskovskim Dinamom zaigrali u polufinalu torinskog Final Eighta, što znači da su bili na samo dva koraka od plasmana u elitnu Euroligu. Taj uspjeh ne bi bio moguć da Hemofarmova svlačionica nije puna vrsnih košarkaša.

Vanjsku liniju predvodi 21-godišnji Stefan Marković, branič koji na terenu provodi najviše minuta, a krasi ga vrlo visok postotak šuta iz igre. "Njegovo je tijelo već sada spremno za maksimalne napore", smatra Karadžić. Društvo mu najčešće prave nešto iskusniji igrači, poput najboljeg Hemofarmovog asistenta u NLB ligi i raspucanog tricaša Miljana Pavkovića, zatim Bojana Krstovića ili Nebojše Joksimovića. Priliku za odmor pruža im još jedan perspektivni mladac, Petar Despotović.

Najbolje Hemofarmovo krilo bez ikakve je dvojbe 210 centimetara visoki Milivoje Božović, koji uz svoj napadački učinak redovito uhvati velik broj lopti, a ni blokade mu nisu strane. Prema Karadžićevim riječima, u njemu leži reprezentativni potencijal. Tu je i pouzdani Bojan Savović, a pomažu i Crnogorac Miloš Borisov te 18-godišnji Uroš Petrović, još jedan talent pred kojim leži blistava budućnost.

Pod košem dominira centarska linija u sastavu Milan Mačvan, Boban Marjanović, Marton Bader i Vladan Vukosavljević. 19-godišnji Mačvan je jedan od najboljih mladih igrača Starog kontinenta, a nedavno se u pravome svjetlu pokazao i na ekshibicijskom susretu u SAD-u. Najbolji je strijelac i bloker ekipe iz Vršca i jedan od najkorisnijih igrača cijelog prvog dijela NLB lige.

Njemu uz bok stoji samo godinu dana stariji Boban Marjanović, div od 222 centimetra i često neprelazna prepreka u reketu. "Marjanović ima najviše prostora za napredak", rekao je Hemofarmov trener, dodavši: "Za njega, Markovića i Mačvana najbitnije je da još nekoliko sezona ostanu u Vršcu. Tada će postati spremni za nastupe u Europi ili NBA ligi".

Mađar Marton Bader skupio je dosta iskustva diljem Europe, a u Hemofarm je stigao u siječnju i odigrao sedam utakmica, dok se nominalno prvi centar Vladan Vukosavljević tek nedavno oporavio od ozljede te je s obzirom na činjenicu da trenira tek dvadesetak dana upitno u kakvoj će formi dočekati Final Four.

Stevan Karadžić u svojoj je trenerskoj karijeri vodio i Crvenu zvezdu, u dva navrata - od 1995. do 2001. godine, a potom od 2007. do ljeta 2008. godine, kada je preuzeo kormilo kluba iz Vršca. Njegova momčad u prosjeku postiže osamdesetak koševa po susretu te će momčad Velimira Perasovića morati uprijeti iz sve snage želi li se izboriti za finalnu utakmicu. No, Cibona je ove sezone odigrala mnoštvo jakih utakmica protiv renomiranijih protivnika, a Hemofarm usprkos svim svojim vrlinama nikako nije - nepobjediv.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaABA liga
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!