Košarka

Ima li Partizan snage za hat-trick?

Vedran Babić • četvrtak, 16.04.2009.
Ima li Partizan snage za hat-trick?
Foto: Nikola Movrić

Dvostruki aktualni pobjednik NLB lige, Partizan, večeras kreće u borbu za treću uzastopnu titulu najboljeg kluba regije. U najvećem košarkaškom derbiju Srbije odmjerit će snage s najvećim rivalom Crvenom zvezdom na parketu grandiozne beogradske Arene. Sve je spremno za veliki spektakl.

Košarkaška sezona polako se zahuktava na svim frontama, pa tako i na ovoj našoj, regionalnoj. Poslije 26 kola regularnog dijela natjecanja stiglo je vrijeme za konačni obračun u Beogradu. Nakon što će Final Four otvoriti Cibona i Hemofarm, za drugog finalistu borit će se najveći rivali, Partizan i Crvena zvezda, odnosno prvi i četvrti klub po plasmanu u Ligi.

Bit će to njihov treći međusobni dvoboj ove sezone, a u oba navrata pobjede su odnijeli "papirnati" gosti. Polovicom studenog Zvezda je u dramatičnoj završnici slavila s 81:80, dok je Partizan početkom veljače uzvratio s 85:82.

Koliko je Partizan premoćan ove sezone u odnosu na svoje regionalne suparnike dokazuje i podatak da je upisao samo tri poraza (Crvena zvezda, Zadar i Cibona), a da je kod kuće izgubio tek od "crveno-belih" te moskovskog CSKA u Euroligi (dvaput). Njihov legendarni trener Duško Vujošević u najavi Final Foura oprezno je izjavio:

"Sve što je napravljeno u tijeku sezone stavlja se na kocku u dvije utakmice. Dosta smo potrošeni zbog velikog broja utakmica, kvalitetnih protivnika i uložene energije. Mi smo za nijansu favoriti za osvajanje Lige, no u pitanju je jedna utakmica, što znači da se ta razlika briše. Nije dobro da se Liga završava turnirom, to bi se moralo promijeniti."

S druge strane, Crvena zvezda regularni dio Lige okončala je na četvrtom mjestu s 19 pobjeda i sedam poraza, a trener Svetislav Pešić priznaje kako je uloga favorita na strani Partizana s omjerom u postocima 60-40. "Oni cijelu godinu igraju bez velikih oscilacija, a to je proizvod kontinuiteta rada trenera i očito je kako igrači sazrijevaju kroz taj sistem. Posebno ih respektiram zbog načina na koji su odigrali posljednjih deset minuta protiv CSKA u Areni."

"Pokazali su nevjerojatan karakter, bila je to njihova najkvalitetnija četvrtina ove sezone. Najveća pobjeda Partizana je timski pristup, odlična i disciplinirana igra u trenucima kada je bilo sasvim izvjesno da će izgubiti utakmicu. Takve navike se stječu godinama i za svaku su pohvalu", istaknuo je Pešić s divljenjem.

Nositelji igre svakako će biti kod Partizana najbolji strijelac Novica Veličković i najbolji skakač Stephane Lasme, a ne smijemo izostaviti niti neumoljivog razigravača Milenka Tepića, čovjeka koji je za "crno-bele" odigrao najviše minuta ove sezone (698). Iskustvo kapetana Petra Božića, poletna mladost Jana Veselyja i dalekometni projektili vrhunskog šutera Uroša Tripkovića, kao i pojava 2,29 cm visokog Slavka Vraneša, predstavljat će doslovce visoku prepreku za Crvenu zvezdu.

Njihovi aduti su pak Amerikanci Andre Owens i Lawrence Roberts, o čijem će raspoloženju uvelike ovisiti rezultat Zvezde, zatim mladi Tuzlanin Elmedin Kikanović te Tadija Dragićević, koji je inače na NBA draftu bio izabran kao 53. pick Utah Jazza.

Sve u svemu, čeka nas veliki spektakl kojeg bi mogle odlučiti sitnice, poput velikog broja (jakih) utakmica koje je Partizan odigrao ove sezone, pogotovo u odnosu na svoje protivnike. Hoće li Vujoševićevi izabranici platiti danak europskoj avanturi koja je završila u četvrtfinalu, ili će "crno-beli" po treću godinu zaredom zaigrati u finalu regionalne lige, vidjet ćemo večeras.

NLB liga, Final Four, polufinale: Partizan - Crvena zvezda 20:45 h

NLB liga, završnica

polufinale

Cibona77:65Vršac
Partizan64:58Crvena zvezda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!