Košarka

Partizan obranom do Cibone

Borna Rupnik • četvrtak, 16.04.2009.
Partizan obranom do Cibone
Foto: Bruno Karadža

Vječiti beogradski rivali odigrali su u Areni drugo polufinale Final Foura NLB lige, a očekivanu, iako tešku pobjedu ubilježio je Partizan (64:58), koji će se u subotnjem finalu suprotstaviti hrvatskome predstavniku, zagrebačkoj Ciboni...

Košarkaši Partizana plasirali su se u peto uzastopno finale regionalnog natjecanja. U tvrdoj utakmici svladali su Crvenu zvezdu, a koliku je ulogu u tih 40 minuta igrala obrana najbolje govori podatak da nijedna momčad u jednoj četvrtini nije uspjela ubaciti više od 20 koševa.

Prve četiri minute u potpunosti su pripale Crvenoj zvezdi, koja je sjajnim otvaranjem povela s pomalo nevjerojatnih 11:0 i stala. Njihovu bravu otključala je trica Petra Božića, a Partizan je do isteka prvih deset minuta stigao preokrenuti tijek zbivanja i vlastitom serijom prijeći u vodstvo 13:11.

Presudno lomljenje Zvezdinog otpora zbilo se u razdoblju između 13. i 20. minute, kada igrači Duška Vujoševića s 18:18 bježe na 31:23, rezultat s kojim se otišlo na odmor. Za takvo odvajanje najzaslužnija je bila mirna ruka najboljeg Partizanovog strijelca ove večeri, Milenka Tepića.

Trica Novice Veličkovića sredinom treće četvrtine odvela je četvrtfinalista Eurolige i na dvoznamenkastu razliku (38:27), što su tijekom iduće dvije minute održavali Čedomir Vitkovac i Stephane Lasme, ali je Tadija Dragićević u 29. minuti uspio spustiti na dohvatljivih 46:38.

Tih osam koševa viška na ulasku u posljednju dionicu istopilo se na samo tri zahvaljujući Stevenu Markoviću i Andreu Leroyu Owensu, čiji je dalekometni ubačaj na semaforu ispisao neizvjesnih 48:45, no tada je ponovno proradila Partizanova obrana.

Šest uzastopnih koševa bez odgovora Crvene zvezde dalo je konačan odgovor na pitanje o finalistu, a crveno-bijeli tek su smogli snage za ublažiti poraz do konačnih 64:58. Posebno mogu žaliti za čak deset promašenih slobodnih bacanja, premda ni Partizan na tom području nije bio ništa bolji

Šut obje momčadi bio je blago rečeno katastrofalan - od ukupno 36 šuteva za tri poena ušlo ih je tek sedam, a i jedni i drugi su za dvicu gađali ispod 50%, te nije iznenađenje što je listu strijelaca predvodio Zvezdin Elmedin Kikanović s nevelikih 15 koševa.

Jedini dvoznamenkasti suigrač bio mu je Marković, dok je s druge strane Tepić ubacio 14, a Lasme 13 koševa. Prevagu je donio i neusporedivo bolji Partizanov skok: pod košem su se iskazali Veličković, Vraneš i Vesely sa po sedam uhvaćenih lopti.

Partizan će tako treću krunu zaredom tražiti protiv Cibone, koja je u prvom polufinalnom ogledu nadigrala Hemofarm iz Vršca.

NLB liga, završnica

polufinale

Cibona77:65Vršac
Partizan64:58Crvena zvezda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!