Košarka

Bravo Cibosi!

Branimir Korać • četvrtak, 16.04.2009.
Bravo Cibosi!
Foto: FaH

Cibona je na najbolji mogući način otvorila nastup na Final Fouru NLB lige. U beogradskoj Areni uz ne baš veliki utrošak energije svladala je Hemofarm sa 77:65 i plasirala se u finale...

Odlično otvaranje utakmice i pametna igra i čuvanje prednosti donijeli su Ciboni prolazak u finale doigravanja NLB lige. Hemofarm je brzo ušao u veliki zaostatak, kasnije pokušavao na sve načine dostići Cibonu, ali iskusna i kvalitetna momčad poput našeg predstavnika nije dopuštala veliki preokret.

Utakmica u komornoj atmosferi otvorena je dosta rastrgano na obje strane te je nakon pet minuta igre Cibona imala malih 4:3. Dosta problema Ciboninoj centarskoj liniji u obrani je stvarao Boban Marjanović koji je u svega tri minute dva puta fino "zalijepio" Jareda Homana. Tricom Kusa uz prekršaj Cibona se prva odvojila bijegom na 10:5 da bi Calloway tricom iz kuta nakon dobre akcije te polaganjem u kontri uz dodatno bacanje povisio na vrlo ugodnih 16:5 na startu sedme minute.

Hemofarmova užasna šuterska dionica nastavila se i do kraja prve četvrtina te je Cibona pobjegla na 20:5. U tih prvih devet minuta igre Hemofarm je iz igre šutirao očajnih 2/12. S pet poena u nizu Vukosavljevića Hemofarm se malo počeo buditi, ali Cibona je unatoč tome prvu četvrtinu dobila s visokih 24:11.

Osim što je Cibona nastavila u dobrom napadačkom ritmu, loša vijest za Hemofarm stigla je trećom osobnom pogreškom Stefana Markovića na samom startu druge četvrtine. Prkačin je dobro otvorio drugu četvrtinu i povukao Cibonu na najviših 31:14. No tada dolazi do lošeg razdoblja u igri Cibone, Lukša Andrić je tu u kratko vrijeme napravio tri osobne pogreške i zaradio tehničku te je Hemofarm napravio velikih 12:0 i smanjio na 31:26.

Ipak, u posljednje dvije minute prvog poluvremena Cibona se izvlači iz krize i preko Kusa i Callowaya odlazi ponovno na dvoznamenkastu prednost i vodi 42:30.

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Cibone 44:32, a prvo poluvrijeme u redovima našeg predstavnika obilježili su Anderson s 15 poena te Calloway i Kus s po deset poena. Kod Hemofarma iznad prosjeka momčadi iskočio je Vladan Vukosavljević s devet poena u kratkom roku.

Treća četvrtina otvorena je kontrolom rezultata Cibone koja je bez ikakvih problema održavala dvoznamenkastu prednost. Hemofarm se maksimalno približavao na minus deset da bi u završnici četvrtine Cibona napravila novu seriju i uoči posljednje dionice imala ogromnih 65:49.

Nakon što su Cibosi izdržali na ogromnoj prednosti prvih pet minuta posljednje četvrtine, postalo je jasno kako će naš predstavnik biti prvi finalist NLB lige ove sezone.

Momčad iz Vršca pokušavala je na sve načine doći do one iskre preokreta i čuda, međutim bjesomučna napucavanja trica samo su išla na mlin Ciboni. Na žalost, Cibona nije uspjela tu napadački lošiju igru Hemofarma okruniti stvaranjem još veće prednosti i uvalila se u probleme dozvolivši Hemofarmu lagano primicanje na minus osam dvije i pol minute prije kraja.

Ipak na drugoj strani tricom uzvraća Vukušić. Kako završnica ne bi bila posve bezbrižna pobrinuo se Kus prekršajem u napadu kod 71:62 i Hemofarm je na minutu i pol do kraja imao napad, Joksimović je nerezonski ispucao tricu s osam metara i Cibona je barem dobila nešto na vremenu. 44 sekunde prije kraja Hemofarm je preko Božovića s linije slobodnih bacanja smanjio na 71:65. Bilo je to sve od Hemofarma, do kraja susreta Calloway i Anderson su završili priču i Cibona je slavila 77:65.

Cibonu su predvodili sjajni Alan Anderson s 24 poena, pet skokova i četiri asistencije, Earl Calloway s 18 poena i četiri ukradene lopte te Davor Kus s 12 poena. Kod Hemofarma najistaknutiji bio je Vladan Vukosavljević s 18 poena.

NLB liga, završnica

polufinale

Cibona77:65Vršac
Partizan64:58Crvena zvezda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!