Nogomet

Je li jedna propuštena utakmica smak svijeta?

Maja Giljanović • utorak, 21.04.2009.
Je li jedna propuštena utakmica smak svijeta?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Svako toliko se hrvatska reprezentativna jedinica Stipe Pletikosa nađe pod povećanom lupom javnosti. Nakon što je propustio prošlu utakmicu svog Spartaka, naveliko se razglaba je li zaslužio braniti na utakmici protiv Ukrajine...

Stipe Pletikosa je u Moskvi u posljednje dvije godine zaslužio respekt i uprave Spartaka i njegovih navijača. Od ožujka 2007. kad se nakon posudbe u Hajduku napokon riješio okova Šahtara iz Donjecka i potpisao 3.6 milijuna eura vrijedan ugovor s ambicioznim Rusima naš se 30-godišnjak do konca godine izborio za status kako najboljeg vratara, tako i najboljeg stranca u ligi te je proglašen ukupno četvrtim najboljim igračem prvenstva.

Prošle je godine baš on bio najsvjetlija točka momčadi koja je završila na osmom mjestu što su ponovno potvrdili Spartakovi navijači. Od njih službeno 10.481 koliko ih se odazvalo anketi Pletikosa je, naime, dobio obilato preko 50% glasova i s više od 4800 glasova slavio ispred drugog najboljeg Wellitona u izboru za igrača godine.

Čak su se početkom ove godine pojavile i špekulacije da mu se priprema ruska putovnica kako bi se doskočilo promjeni propozicija koje su broj stranaca u momčadi ograničile na šest (Dick Advocaat se baš u prošlom kolu preračunao i njegov i Križančev Zenit će najvjerojatnije za zelenim stolom izgubiti bod osvojen protiv Lokomotiva). Bilo je to u vrijeme najavljene čistke novog trenera - sada bivšeg - Michaela Laudrupa.

Upravo je smjena danske legende rezultirala najnovijoj sumnjičavosti javnosti oko Pletikosinih kvaliteta. Sportski direktor Spartaka Valerij Karpin promoviran je u trenera (dok se ne pronađe trajno rješenje) i prvi potez nove "metle" bilo je ostaviti Pletikosu na klupi i dati prigodu U-21 reprezentativcu i igraču kojeg je baš ono doveo Šoslanu Džanajevu.

Terek je pobijeđen (2:0), gol nije primljen i misli li Karpin i protiv Rubina Pletikosu ostaviti na klupi za rezerve: "Nemam naznaka kako Karpin razmišlja i hoću li u Kazanu braniti ja ili ponovno Džanajev", izjavio je Pletikosa.

Što u slučaju da se stanje kakvo je momentalno produlji: "U stalnom sam kontaktu sa svojim menadžerom" (Marko Naletilić) "slažemo se da smisla 'čamiti' na klupi nema. Ali dok je neizvjesno je li ovo Karpinovo rješenje trajnije naravi, nema smisla zaletati se. Osobno mi je u Moskvi sjajno i volio bih ugovor" (još dvije i pol godine) "privesti kraju", zaključio je.

Baš je Pletikosa u četiri kola prije "fatalnog" petog koje je propustio Spartak spašavao koliko je mogao i zahvaljujući njegovim obranama bivši je deveterostruki prvak osvojio ta četiri boda (pobjeda, remi i dva poraza) - sada je sedmi sa sedam bodova.

U reprezentaciji se Plete probijao stepenicu po stepenicu od U-15 (1994.) do debija u A vrsti pet godina kasnije, a hrvatske je boje branio na SP-ima u Koreji i Japanu 2002. te u Njemačkoj 2006. i na EP-u u Austriji i Švicarskoj prošle godine.

Koliko god često bio na tapeti zbog raznoraznih lobista koji su na vratima željeli vidjeti svoje pulene, Pletikosa je propustio samo EP u Portugalu i to zbog teške ozljede, a nipošto ne zbog slabijih igara.

Skupio je 79 nastupa, a hoće li 80. upisati u Zagrebu 6. lipnja: "Utakmica-dvije nisu diskutabilne, ali problem bi mogao nastati potraje li faza nebranjenja dulje vremena. Igraču je potreban kontinuitet igara, ali nemojmo trčati pred rudo. Još je dovoljno vremena do utakmice s Ukrajinom", izjavio je izbornik Slaven Bilić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!