Nogomet

Veličanstveni rekord norveškog Maldinija

Borna Rupnik • srijeda, 22.04.2009.
Veličanstveni rekord norveškog Maldinija
Foto: Sandro Donda

Roar Strand možda nikada nije bio i nikada neće biti zvijezda svjetskog nogometa, no u svome je klubu potpuno zasluženo stekao status legende. Ove je nedjelje upisao 600. nastup u majici Rosenborga...

Osim 1993. godine, koju je proveo na posudbi u Moldeu, Roar Strand cijelu je svoju nogometnu karijeru proveo u Trondheimu, braneći boje Rosenborga. Debitirao je 1989. godine, a nedjeljni susret protiv Odd Grenlanda bio mu je jubilarni 600. po redu. Naravno, uvjerljivo je prvi na vječnoj ljestvici igrača s najviše nastupa u Norveškoj.

U tih je 20 godina osvojio 14 naslova norveškog prvaka, od čega 13 uzastopnih, čemu je dodao i pet domaćih kupova. Naravno, bio je jedan od ključnih kotačića momčadi Rosenborga koja je svojedobno ostavila trag i u Ligi prvaka.

Premda ga je trener Erik Hamren proglasio "norveškim Maldinijem", aludirajući na nogometnu dugovječnost i neospornu predanost jednome klubu, Strand skromno odbija bilo kakvu usporednu s talijanskim braničem.

"Mi smo potpuno drugi svjetovi. Odigrao sam ovoliko utakmica ponajviše zato što sam imao sreće s ozljedama. Imao sam bogatu karijeru, ali noge mi ipak postaju teške", rekao je norveški veznjak, koji je upisao i 42 reprezentativna nastupa.

No, priznaje da ga jedna stvar povezuje s Milanom: "Jedna od najdražih utakmica mi je svakako ona iz 1996. godine, kada smo na San Siru svladali Milan 2:1. Tu su još i slavlja nad Borussijom u Dortmundu, odnosno Real Madridom kod kuće".

39-godišnjak se polako priprema na igračku mirovinu, a koliko ga njegovi sunarodnjaci cijene najbolje govori izjava Vidara Risetha, Strandovog bivšeg suigrača u Rosenborgu i njegovoj reprezentaciji: "Na Lerkendalu bi mu trebali dići spomenik. On je prava Rosenborgova legenda".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!