Nogomet

Gosti su dobro prošli

Mihaela Bradovski • četvrtak, 23.04.2009.
Gosti su dobro prošli
Foto: FaH

Stopostotnu mini-seriju Pjesnika prekinuo je nedjeljni poraz na Kantridi, no "bijeli" su se na staze uspjeha vratili već tri dana kasnije, na jučerašnjem susretu s, u posljednje vrijeme, vrlo dobrom Cibalijom. Pavlovićevi su izabranici na najbolji mogući način izvukli pouku iz grešaka koje su napravili na posljednjem gostovanju te su na Vinkovčanima mogli i izraženije popraviti gol razliku. Već dugo gledatelji na tribinama Kranjčevićeve nisu strahovali za bodove svojih ljubimaca…

Mnogo su bodova ove sezone nogometaši Zagreba izgubili upravo na domaćem terenu, više od pola u dvobojima protiv momčadi s dna prvenstvene ljestvice. Prije nešto manje od dva mjeseca Ulicu pjesnika posjetila je upravo Cibalia i iznimno zatvorenom formacijom, protiv koje je Zagrebašima bilo najteže igrati, osvojila bod te se u Vinkovce vratila s netaknutom mrežom. Upravo nakon tog susreta, trener bijele momčadi, Luka Pavlović, uzeo si je za zadatak znatno popraviti igru na domaćem terenu, te je početni cilj, borbu za Europu, pretvorio u borbu za Kanjčevićevu.

Da sve ne ostane tek na riječima njihova trenera Pjesnici su u susretima koji su uslijedili, protiv Osijeka i ponovno Cibalije, osvojili svih šest bodova, postigli pet pogodaka, a ne primili niti jedan. Osim što su tako pozitivno odgovorili na zadatak koji je stručni stožer stavio pred njih, ponovno su se prometnuli u tihog pretendenta na četvrto mjesto u čemu im je uvelike pomogla baš jučerašnja dopadljiva, nadahnuta i moderna predstava, u kojoj je unatoč svim plusevima, još uvijek vidljivo dosta prostora za daljnji napredak.

Vezane vijesti

Kada igra Zagrebov vezni red, preciznije njena središnjica, a ne samo krila i bočni igrači, kada je ta središnjica pravovremena, odlučna, odgovorna i kombinatorna, rezultat nije upitan. Sjajno su protiv Vinkovčana surađivali igrači kompletne vezne linije te dvojac u napadu, gotovo su se svi igrači na tim pozicijama našli u situaciji za pogodak, nerijetko i u samom kaznenom prostoru gostiju. Špičić je u akciju za euro pogodak izbacio Pejića, Jurendić je upisao asistenciju Parlovu, Jugović dugom loptom proigrao Krstanovića za 4:0, dok su Šovšić i Mujdža propustili bolje reagirati u gotovo savršenim situacijama.

U ovome su se susretu "bijeli" veznjaci više okrenuli brzoj predaji lopte, igri od noge do noge, bez preskakanje, igri koja je u sebi imala i šarma i vica, ali svejedno nisu izgubili potrebnu disciplinu i čvrstoću u obrambenim zadaćama koju su imali na nedavnom uspješno odrađenom gostovanju u Varaždinu. Zaključak je kako su Pjesnici pronašli model po kome mogu igrati i u gostima i na domaćem terenu i u oba slučaja upisivati bodove.

U toj se veznoj liniji ponovno najviše istaknuo veznjak Parlov, strijelac prvog pogotka te je do posljednjeg pogotka držao naslov najboljeg igrača susreta. A ta je uloga lako mogla pripasti i Davoru Vugrincu koji je sudjelovao u gotovo svakoj opasnijoj akciji svoje momčadi, sam se našao u dvije vrlo izgledne, a osim asistencije Krstanoviću sjajno je reagirao kada je propustio loptu za svog kolegu iz napada koji ju je pretvorio potom pretvorio u svoj drugi pogodak.

Taj je pogodak Krstanovića primaknuo na samo dva pogotka od Vugrinca na klupskoj ljestvici strijelaca pa će se i po tome pitanju voditi zanimljiva borba u posljednjih šest kola. Zanimljivo je da najvišem igraču Zagrebovog sastava bolje idu pogoci nogom, od onih glavom, a osim što je jučer poentirao i desnom i lijevom, pokazao je veliku snalažljivost s loptom na iznimno malom prostoru, ali i mirnoću potrebnu napadačima u završnim reakcijama.

Bila je to jučer, bez konkurencije, najbolja domaća utakmica "bijelih", vjerojatno i najbolja predstava uopće ove sezone, ali definitivno najbolji dvoboj napadačkog para Vugrinec - Krstanović. Napadače treba čekati, a Zagreb je svoje čini se dočekao. Premještajem u vezu Špičića i Jurendića, Pavlović je ostao tek na spomenutim dvojicu te Piškoru koji je u zadnje vrijeme imao dosta problema s ozljedom. Od samo dva napadača u konkurenciji pronađen je tandem koji može zabijati i međusobno kombinirati, ali i razigravati ostale suigrače.

U osvrtu na igru svoje momčadi u Rijeci, Pavlović je zaključio kako su njegovi igrači na Kantridi napravili previše prekršaja u zoni udarca iz kojih domaćinima nije bilo teško izvući koristi. Već na jučerašnjoj utakmici Cibalia nije imala niti jedan takav opasan prekid u svoju korist. Međutim, pogreške i ispadanje obrane, posebno njene lijeve strane, nekoliko puta tokom prvog poluvremena, te na početku nastavka, Zagreb bi protiv neke jače, odnosno ofenzivnije orijentirane momčadi stajale pogotka u vlastitoj mreži.

Susret u Šibeniku, za kojim zaostaje tri boda, za momčad iz centra metropole bit će potpuno novi izazov. Otvorena igra od srijede teško će uroditi plodom na Šubićevcu pa će se Pjesnici morati odlučiti za varijantu iz Varaždina. U konkurenciju za nedjeljni dvoboj vraća se veznjak Oršulić, koji je jedan od najboljih susreta odigrao upravo na gostovanju koje slijedi, dok će zbog nakupljenih javnih opomena pauzirati Besart Abdurahimi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!