Zimski sportovi

Skupina C: Pomlađeni Šveđani i SAD

Vid Horvat • četvrtak, 23.04.2009.
Skupina C: Pomlađeni Šveđani i SAD
Foto: EPA

U skupini C najzanimljiviji dvoboj i pravo hokejaško uzbuđenje će biti utakmica između SAD-a i Švedske, ujedno i borba za prvo mjesto u skupini, dok će susret između Latvije i Austrije odlučivati o tome tko će kao treći dalje u natjecanje...

Švedska

Hokejaška velesila i reprezentacija koja je osvojila osam zlata na svjetskim prvenstvima dolazi s mnogo novih lica u Švicarsku. U nacionalnoj vrsti više nema legendi "Tri krune" kao što su Forsberg, Sundin, Sundström i golman Salo, igrači koji su donijeli zlato s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Švicarskoj 1998. u finalu protiv Finske.

Šveđani svejedno pretendiraju kao jedan od mogućih osvajača medalje, a izbornik Bengt Ake Gustafsson ima pomlađenu reprezentaciju s devet igrača sa 25 ili manje godina. U sastavu su četiri NHL zvijezde Tobias Enstrom (Atlanta), Nicklas Grossman, koji nikad do sada nije zaigrao za seniorsku momčad, Joel Lundqvist i Loui Eriksson (svi Dallas Stars).

Gustafsson je već osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Rigi, protiv jake Češke u finalu, te sigurno zna kako doći do pobjede protiv najboljih. Protiv Amerikanaca u skupini imaju priliku pokazati jesu li spremni za velike domete. A budu li kompaktni, uz klasično talentirane nove igrače, mogu daleko.

SAD

Amerikanci čekaju zlato od OI 1960. godine i ovaj put dolaze s najavama da imaju ekipu za postolje. Kad bi igrali kao njihovi sunarodnjaci do 18 godina koji su uzeli tri zlata u zadnji pet godina, uključujući zadnje nedavno, to bi bila druga priča. Ovako, trener reprezentacije Ron Wilson (Toronto Maple Leafs) u sastavu ima samo devet igrača koji su prije igrali na svjetskim prvenstvima.

Od zvijezda treba spomenuti braniče Johna-Michaela Lilesa (Colorado Avalanche), Keitha Ballarda (Florida Panthers) i Ryana Sutera (Nashville Predators). Od napadača tu su Jason Blake (Toronto Maple Leafs) i Dustin Brown (Los Angeles Kings), dok je na golu prvi izbor Robert Esche (St. Petersburg).

Wilson je odabrao momčad s kojom planira vrhunac na OI 2010. godine. To potvrđuje i odabir mladića među kojima se ističe Colin Wilson, igrač iz NCAA prvenstva. S obzirom da nemaju mnogo iskustva, ovo natjecanje može biti samo dobitak za mlade, jer prosjek momčadi je 24.47 godina. Drugi krug je siguran, četvrtfinale možda i maksimum, a ostalo bi bilo uspjeh.

Latvija

Izbornik hokejaške reprezentacije je Olegs Znaroks, a većinu igrača čine prvotimci latvijskog Dinama, točnije njih 15. U momčadi imaju i nekoliko NHL zvijezda, među kojima su Martins Karsums ( Tampa Bay Lightning), Karlis Skrastins ( Florida Panthers) i Oskars Bartulis (Philadelphia Phantoms), koji bi se trebao priključiti kasnije u kvalifikacijskoj rundi. Za njih je ključna utakmica protiv Austrije gdje će tražiti prolaz u daljnje natjecanje.

Austrija

"Orlovi" su po prognozama najlošiji sastav skupine, ali dok ne završi natjecanje po grupama imaju svoje šanse. Trener reprezentacije je Šveđanin Lars Bergström, a posljednju medalju na velikim natjecanjima osvojili su davne 1947.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!