Zimski sportovi

Skupina B: Rusi favoriti, domaćini vrebaju

Matej Milanović • četvrtak, 23.04.2009.
Skupina B: Rusi favoriti, domaćini vrebaju
Foto: EPA

U skupini B Rusi su izraziti favoriti. Domaći Švicarci pokušat će iznenaditi Ruse i sa što bolje pozicije ući u četvrtfinale koje je minimalni cilj domaćih. Nijemci i Francuzi vodit će borbu za izbjegavanje skupine za opstanak...

RUSIJA

Rusi su glavni favorit skupine B. Sve osim njihovog prvog mjesta bilo bi prvoklasno iznenađenje. Prije dvije godine u domaćem polufinalu ih je šokirala Finska, a prošle godine su oni šokirali Kanađane na njihovom ledu i osvojili prvi naslov nakon 15 godina.

Ove godine je cilj opet osvajanje naslova iako u ruskom sastavu nema najvećih imena. Rusi se još nadaju da će Pittsburgh i Washington ispasti iz doigravanja NHL-a i omogućiti između ostalih Evgeniju Malkinu i Aleksandru Ovečkinu da dođu na Svjetsko prvenstvo. No i bez njih zbornaja komanda izaziva strahopoštovanje.

Vjačeslav Bikov u svojem sastavu može računati na šestoricu iz NHL-a. Ilja Brizgalov je vratar Phoenixa koji je u sezoni primio 187 golova u 65 utakmica. Prije dvije sezone osvojio je Stanley Cup sa Anaheimom iako je on bio rezervni vratar. U Phoenixu igra i Dmitri Kaljinin.

Od ostale četvorice dvojica su u Kanadi. U Ottawi igra Anton Volčenkov, u Edmontonu je Denis Grebeškov. Posljednja dvojica su Aleksander Frolov koji je trenutačno u Los Angelesu te sjajni Ilja Kovaljčuk iz Atlante. Treba napomenuti da među ostalima koji igraju svi u drugoj najjačoj ligi na svijetu, naravno ruskoj, ima i dvojac poznatih bivših NHL-ovaca, Aleksej Morozov i Oleg Tverdovski.

ŠVICARSKA

Švicarci po povijesni uspjeh pred domaćom publikom idu sa dva dobro poznata NHL igrača. Martin Gerber je vratar Toronto Maple Leafsa koji je ove sezone odigrao 26 utakmica uz 78 primljenih pogodaka. Drugi je Mark Streit koji je sa New York Islandersima igrao 74 susreta zabivši 14 poena i dodavši 40 asistencija.

Ralph Krueger realno momčad može povesti do četvrtfinala, no Švicarci se pritajeno nadaju da mogu otići barem do brončane medalje. U svakom slučaju moraju ostvariti barem dvije pobjede u skupini, a uz domaću podršku trebali bi se i s Rusima upustiti u ravnopravnu borbu, obzirom da Rusi gotovo sigurno neće imati Malkina, a teško će moći računati i na Ovečkina.

NJEMAČKA

Nijemci kao i Švicarci nisu u prvom razredu svjetskog hokeja i najbolje su uspjehe imali prije više od pedeset godina kada su dvaput stizali do finala. Ove godine je cilj preko Francuza ući u drugu skupinu, a ukoliko uspiju poraziti dva dana prije i domaćine ciljat će četvrtfinale.

Izbornik Uwe Krupp u sastavu ima samo trojicu koji ne nastupaju u Njemačkoj. Vratar Dimitrij Kočnev iz Spartak Moskve te dvojac iz NHL-a - Christoph Schubert i Jochen Hecht. Schubert je za Ottawu nastupio 50 puta uz tri pogotka i isto toliko asistencija, a Hecht je s Buffalom odigrao 70 utakmica, uz 12 pogodaka i 15 asistencija.

FRANCUSKA

Daleko najpoznatiji igrač Francuske je vratar Cristobal Huet. Čovjek koji bi možda bio u stanju praktički sam poraziti Nijemce, nažalost za Francuze, neće biti u Švicarskoj budući da još nastupa u doigravanju NHL-a sa Chicagom. Prema tome izbornika Davea Hendersona očekuje popriličan posao da spasi Francuze od ispadanja u prvi diviziju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!