Zimski sportovi

Skupina D: Povratnik Jagr češki adut

Martina Oštrić • četvrtak, 23.04.2009.
Skupina D: Povratnik Jagr češki adut
Foto: EPA

Uz Češku, skupinu D Svjetskog hokejaškog prvenstva čine još i tri sjevernjačke reprezentacije - Finska, Norveška i Danska. Češka i Finska izraziti su favoriti ove grupe, dok će se Norveška i Danska boriti za posljednje mjesto koje vodi u drugi krug prvenstva...

FINSKA

Brončani s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva, reprezentacija Finske, u Švicarsku dolaze s nekoliko promjena u odnosu na prošlu godinu. Nakon dvije godine vladavine Kanađanina Douga Sheddena mjesto prvog trenera finske reprezentacije preuzeo je Jukka Jalonen, Sheddenova desna ruka kroz to razdoblje.

Jalonen je za ovogodišnje prvenstvo pozvao 25 igrača, od kojih će, prije početka natjecanja, otpasti dvojica. Najveći broj igrača dolazi iz domaćeg prvenstva, njih osam, dok će redove aktualnih branitelja srebrne medalje s olimpijskih igara u Torinu pojačati sedmorica igrača iz američkog NHL-a.

Ove godine Fince neće predvoditi velike zvijezde poput Ollija Jokinena, Teemu Selaennea ili Sakua Koivua, no Leijonati se, premda s pomlađenom reprezentacijom, zasigurno neće predati u borbi za drugo zlato.

ČEŠKA

Peterostruki svjetski prvaci na prvenstvo dolaze pojačani povratnikom u nacionalnu vrstu Jaromirom Jagrom. Podsjetimo se, Jagr se 2006. godine oprostio od nacionalnog dresa, no 38-godišnji igrač Avangarda iz Omska je, kako tvrdi, "u odličnoj formi", te želi svojoj reprezentaciji želi pomoći u osvajanju novog naslova.

Nakon dvije sušne godine (2007. sedmo mjesto, a godinu poslije peto) zlatni češki trener Vladimir Ružička do nove će medalje pokušati doći pomoću 26 igrača. Samo njih petorica kruh zarađuje u NHL-u, dok je po devet igrača iz češke i, sve jače, ruske lige.

NORVEŠKA

Osmi s prošlogodišnjeg prvenstva, reprezentacija Norveške, pokušat će uhvatiti Čehe i Fince na "krivoj nozi" i tu ubrati pokoji bod koji će ih odvesti u drugi krug natjecanja. Trener Roy Johansen na za sada ima popis od 24 igrača mahom iz norveške i švedske lige, a "Polarnim medvjedima" uspjeh će biti ponavljanje osmog mjesta s prošlogodišnjeg prvenstva.

DANSKA

13. reprezentacija svijeta pod svaku će cijenu tražiti pobjedu protiv sjevernih susjeda, Norvežana, kako bi očuvala svoj status u elitnoj diviziji. Pod paskom švedskog stručnjaka Pera Backmana Danci će nastojati izbjeći grupu za ostanak. 2008. godine u Kanadi prvenstvo su završili na 12. mjestu, a svaki lošiji rezultat bio bi neuspjeh.

Skupinu D otvaraju Norvežani i Finci, u subotu, 25.4. u 16:15. Česi će u dvoboj sa Dancima u 20:15.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!