Košarka

Obrana i skokovi donose naslov

Matej Milanović • nedjelja, 26.04.2009.
Obrana i skokovi donose naslov

(Iz Bologne za Sportnet.hr Matej Milanović) Sve je spremno za finale Eurochallengea. Za naslov će se boriti Virtus i Cholet. Obje momčadi će morati pokazati puno koncentriraniju igru, a ključni faktori mogli bi biti obrana i skokovi...

Danas će se u finalu Eurochallengea u Bologni susresti Virtus i Cholet. Virtus je od samog početka natjecanja jedan od favorita za titulu, a Cholet se nakon ispadanja iz Eurocupa pretvorio u pritajenog favorita Eurochallengea.

Francuzi su do Bologne došli sjajnim nastupima u skupinama te teškim četvrtfinalnim dvobojem protiv Kijeva, dok je Virtus imao velikih muka u skupinama, a bez većih problema je odradio četvrtfinale.

Polufinalni dvoboji dali su okvirne podatke o tome što nas očekuje danas i na čemu su momčadi morale proraditi kako bi došli do titule. Cholet će u prvom redu trebati puno boljeg Rodriguea Beauboisa. Momak koji je bio iznenađenje dosadašnjeg natjecanja nije previše pokazao u polufinalu.

Kevin Levelle Braswell će također trebati poboljšati igru. Uz nekoliko jako dobrih poteza i 19 poena Braswell je više puta pokazao veliku dekoncentraciju u igri i između ostalog promašio pet od jedanaest pokušaja za dva poena te osam od devet pokušanih šuteva za tri poena.

Veća koncentracija u igri tražit će se i od Randala Falkera koji se često gubio. Također Francuzi moraju poboljšati obranu, u prvom redu obranu na čovjeka koja je u prvih deset minuta s Triumfom bila jako troma i koja bi im mogla odnijeti naslov ako se to ponovi u finalu.

Ono što je bilo dobro su Claude Marquis i Vincent Grier. Obojica su odigrali sjajan dvoboj. Jedini problem njih dvojice je nizak postotak slobodnih bacanja. Jučer su njih dvojica zajedno pucali 12 bacanja i fulali sedam.

Virtus će u finalu trebati početi igrat puno ranije nego što su to učinili protiv AEL-a. Virtus je s Cipranima odigrao jako loše prve dvije četvrtine s nekolicinom grešaka i lošom obranom i svejedno vodio. Protiv Choleta će se to teško ponoviti, ako budu krenuli loše povratak u susret bit će puno naporniji.

Virtus će u prvom redu morati smanjiti broj izgubljenih lopti, kojih je bilo čak 17. Keith Langford trebat će odigrati mirniju utakmicu. Amerikanac je više puta griješio na laganim šutevima i u nekoliko je prilika poklanjao lopte protivniku.

Obrana je još jedan dio u kojem Virtus mora odigrati bolje. Guilherme Giovannoni i Sharrod Ford bili su odlični, a i Reyshawn Terry nije odigrao loše u tom djelu, no, ostali su u nekim trenucima igrali zabrinjavajuće loše i gubili skokove u situacijama kada je bilo dva igrača Virtusa protiv jednog AEL-a.

Ono što treba ponoviti u polufinalu je 67.6% šuta za dva poena. Također, već spomenuti dvojac, Giovannoni - Ford mora odigrati na prekjučerašnjem nivou i u tom slučaju domaća se publika može nadati naslovu.

Ključne stvari biti će obrane, skokovi i opća koncentracija u igri. Obrane obju momčadi su u polufinalnim dvobojima puno oscilirale i ako jedni od njih uspiju 40 minuta odigrati na visokom nivou to bi moglo odrediti pobjednika.

Cholet je protiv Triumfa ulovio nekoliko važnih skokova koji su de facto riješili dvoboj, a Virtus je u potpunosti nadskakao AEL-a. Tako bi i danas skokovi mogli biti prevaga.

No, u konačnici najvažnije će biti da igrači drže visoki nivo koncentracije tijekom cijelog dvoboja, što jučer nikako nije bio slučaj. Dekoncentracija u redovima Choleta je u nekim trenucima bila sramotna, a Virtus je u prvom poluvremenu djelovao kao da su im glave negdje drugdje umjesto na terenu.

Sutra će se igrati i dvoboj za treće mjesto. Favorit je Triumf iz Liubercija, ali pitanje je koliko će biti motivirani i upravo bi to moglo donijeti pobjedu AEL-u. Kod Ciprana će pak biti zanimljivo vidjeti kako će Amerikanci reagirati na tešku kritiku koju im je priuštio trener.

Eurochallenge, FInale:
26.04. Triumf Moscow Region - Proteas EKA AEL Limassol (15h)
26.04. Virtus Bolognafiere Bologna - Cholet (17:30h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!