Automoto

VN Bahreina - UŽIVO

Goran Markuš • nedjelja, 26.04.2009.
VN Bahreina - UŽIVO
Foto: EPA

Iza nas su tri izuzetno zanimljive utrke, a da nas očekuje još jedna u nizu potvrđuje i činjenica da BrawnGP više ne izgleda dominantno kao na samom startu sezone koju je potvrdila VN Kine na kojoj je Red Bull stigao do dvostruke pobjede i to bez KERS-a i toliko razvikanog duplog stražnjeg difuzora. Međutim, uoči VN Bahreina sve oči su uprte u Toyotin dvojac koji se sa nešto lakšim bolidima izborio za prvi startni red i u utrku kreću sa vrlo jasnim ciljem zacrtanim i prije samog početka sezone - osvajanje prve pobjede...

57. krug: Jenson Button prvi prolazi kroz cilj. Drugi je odličan Sebastian Vettel dok je treće mjesto osigurao Jarno Trulli. U bodovima su i Lewis Hamilton, Rubens Barrichello, Kimi Raikkonen, Timo Glock i Fernando Alonso.

55. krug: KERS i dalje održava Raikkonena i njegov Ferrari ispred Glocka koji i dalje vozi brži prvi i drugi sektor da bi u trećem uslijed duge startno-ciljne ravnine sve to palo u vodu.

53. krug: Jedini potencijalni dvoboj na stazi još je uvijek onaj između Glocka i Kimija, no očigledno brži Nijemac nikako ne uspijeva ozbiljnije zaprijetiti šestoplasiranom Ferrariju.

51. krug: Giancarlo Fisichella je malo zakočio Timu Glocka čiji zaostatak za Kimijem ponovno odlazi iznad sekunde, no mladi Nijemac ne odustaje.

49. krug: Glock je osjetno brži od Kimija, no nikako se ne uspijeva probiti pokraj Ferrarija Ledenog Kimija Raikkonena. Kazuki Nakajima ulazi u boks i parkira svoj bolid u garažu.

48. krug: Barrichello kao posljednji od vodećih ulazi u boks iz kojeg se vraća na šesto mjesto, odmah ispred Kimija i Glocka. Trenutni poredak prve osmorke: Button, Vettel, Trulli, Hamilton, Barrichello, Raikkonen, Glock, Alonso.

45. krug: Rosberg u boksu, vraća se ispred Piqueta na deveto mjesto. Dodir Kubice i Nakajime na samom začelju, Poljak se izvrtio, no odmah potom i bez većih problema nastavio sa utrkom.

44. krug: Kimi Raikkonen ulazi u boks iz kojeg se vraća točno iza Glocka kojeg dva zavoja kasnije i prolazi za sedmu poziciju. Ferrari je sve bliže prvim ovosezonskim bodovima.

42. krug: Iako je nešto brži Trulli se još uvijek ne uspijeva značajnije približiti trećeplasiranom Vettelu. Istovremeno, Jenson Button rutinski odrađuje svoj posao i konstantno povećava prednost ispred svojih direktnih protivnika.

40. krug: Vettel ulazi u boks iz kojeg se vraća na treće mjesto, iza odličnog trenutno drugoplasiranog Kimija. Međutim, pravo pitanje je može li na tvrđoj komponenti guma sačuvati mjesto ispred Jarna Trullija koji na svojem bolidu ima mekšu, a ujedno i bržu komponentu guma.

39. krug: Barrichello pokušava proći pokraj Trullija, no odlazi široko na zavoju što Trulli sjajno koristi i vraća svoju poziciju.

37. krug: Kao što je bilo i najavljeno, Jenson Button odlazi u boks iz kojeg se vraća na drugu poziciju. U boks ulazi i Trulli koji se vraća na četvrto mjesto te Hamilton koji izlazi iza Rubensa na šestom mjestu.

35. krug: Nesvakidašnja slika - Jenson Button prolazi Felipea Massu za cijeli krug. Međutim, upravo saznajemo kako će sjajan Britanac već u idućem krugu morati u boks.

33. krug: Glock odlazi u boks, vraća se na supersoft komponentu guma i izlazi na 11. poziciji. Iz boksa Trulliju javljaju da će Vettel biti duže na stazi, ali će posljednji stint voziti na tvrđoj komponenti guma.

32. krug: Kimi Raikkonen uspijeva skinuti cijelu sekundu u posljednja tri sekruga što mu omogućava potpuno približavanje Glocku. Borbi se pridružuje i Fernando Alonso.

31. krug: Koristeći KERS Piquet uspijeva proći Sutila koji već na rvo zavoju kasnim kočenjem pokušava vratiti poziciju - bezuspješno.

30. krug: McLaren: "Dva kruga ostaješ duže na stazi od Trullija." Hamilton: "Ostajem li duže od Vettela" McLaren: "Nisi, ali sa Trullijem se boriš za podij."

29. krug: Trenutno vodeća osmorka: Button, Trulli, Vettel, Hamilton, Glock, Raikkonen, Alonso, Barrichello.

27. krug: Iako su još uvijek vrlo blizu trojac Trulli-Vettel-Hamilton se malo raširio. Vrlo izgledan razlog je gušenje i povećanje temperature kočnica i motora u slučaju vožnje odmah iza protivničkog bolida.

26. krug: Čim se približio koloni Rubens je pozvan u boks iz kojeg se vraća na osmu poziciju, odmah ispred mladog Nice Rosberga.

25. krug: Hamiltonu javljaju da je Toyota na tvrđim gumama i ukoliko se želi probiti ispred Trullija morat' će što je prije zaobići dvojac ispred sebe. U međuvremeno veseloj trojci sve se više približava i fantastičan Barrichello.

23. krug: Massa javlja svojem boksu da KERS ne funkcionira kako bi trebao, no prije nego smo čuli o čemu se točno radi prijenos je prekinut. Dvojcu Trulli-Vettel sve se više približava i aktualni svjetski prvak, Lewis Hamilton.

21. krug: Kimi u boksu - vraća se na devetu poziciju, odmah iza Piqueta koji još nije bio u boksu. Vodstvo u utrci preuzeo je i vodeći čovjek u ukupnom poretku, Jenson Button.

20. krug: Rubens nastavlja gdje je stao - prošavši Glocka izborio je sedmu poziciju. Gotovo istovremeno i druga Toyota je u sve većim problemima. Naime, Vettel se iz zavoja u zavoj sve više približava.

19. krug: Kasno kočenje isplatilo se Rubensu koji je napokon prošao pokraj Piqueta. Vettel u boksu - vraća se na fantastičnu četvrtu poziciju, odmah iza Trullija. Kimi Raikkonen je po prvi puta ove sezone vodeći čovjek u utrci.

18. krug: Borba BrawnGP-a i Renaulta i dalje traje, no očigledno vidljivo ljut Rubens nikako ne uspijeva proći pokraj Nelsona Piqueta koji maksimalno iskorištava prednost koju mu donosi KERS.

16. krug: Iako je očigledno brži zbog čega se već u dva navrata našao uz bok Renaulta Barrichello ne uspijeva zaobići Piqueta kojeg KERS i dalje drži u igri.

15. krug: Nakon Barrichella Button i Hamilton u boksu iz kojeg se Jenson vraća ispred obje Toyote dok je Lewis završio ispred Glocka. Iako se tek vratio iz boksa Rubens odmah napada mladog Piqueta. Aktivan je i Massa koji napada, za sa bezuspješno, red Bull Marka Webbera.

13. krug: Dvostruki svjetski prvak, Fernando Alonso, prvi je vozač koji je nakon dužeg razdoblja uspio izboriti višu poziciju. Agresivnom vožnjom prošao je sa vanjske strane Trullija i izborio šestu poziciju.

11. krug: Hamiltonu javljaju kako je srednje meka guma puno sporiji zbog čega mu predlažu ostanak na supersoft gumama s čime se Lewis složio. Malo pomutnju stvara Trulli koji kod svojeg ulaska u boks stavlja upravo tu, tvrđu komponentu guma nakon čega se vraća na odličnu šestu poziciju.

10. krug: Rubens Barrichello sve je bliže Vettelu i svaku sekundu mogao bi krenuti u napad. Timo Glock očekivano kao prvi ulazi u boks iz kojeg se vraća na devetu poziciju.

8. krug: Očito je kako je vodeća trojka nešto lakša od ostatka bolida na gridu što rezultira sve većim povećanjem prednosti u odnosu na četvrtoplasiranog Hamiltona. Također, treba spomenuti i vrlo teškog Kimija koji i dalje čuva sedmo mjesto.

6. krug: Hamilton je gotovo sekundu po krugu sporiji od vodeće trojke i ukoliko se Vettel želi uključiti u lov na postolje morat' će što prije krenuti u akciju.

4. krug: Iako je odradio odličan posao na samom startu mali dodir na startu potjerao je Massu u boks. BrawnGP Jensona Buttona očigledno je brži od McLarena kojeg i zaobilazi čime Lewis Hamilton postaje nova meta sjajnog Vettela. Spomenimo kako se Mark Webber već na samom startu uspio probiti na sjajno 11. mjesto.

2. krug: Zbog manjih dodira Robert Kubica, Nick Heidfeld i Kazuki Nakajima u boksu. Timo Glock postavlja najbrže vrijeme kruga.

1. krug: Očekivano sjajan posao odradio je Lewis Hamilton koji se probio na odlično treće mjesto. Glock je uspio zaobići Trullija. Velik posao odradio je i dvojac iz Ferrarija koji se smjestio odmah iza Vettela koji je pao na petu poziciju. Ipak, Alonso uspijeva proći Massu i robiti se na osmo mjesto, dok je malu grešku Sutila sjajno iskoristio Kovalainen koji se nalazi na 15. poziciji.

Oba bolida McLarena, BMW-a, Ferrarija i Renaulta koriste KERS čime bi trebali imati veliku prednost na samom startu utrke. Također vrijedi spomenuti kako će prva osmorica u utrku krenuti na supersoft gumama.

Za sve koji mogu vidjeti stanje na stazi jasno je da kiše ovog puta ne bi smjelo biti. Upravo suprotno, u Bahreinu je toliko vruće da vozači skidaju rukavice kako bi ohladili ruke dok je to još moguće.

Za one koji kojim slučajem nisu uspjeli uhvatiti poredak uoči starta VN Bahreina spomenut ćemo prvu osmorku: Jarno Trulli, Timo Glock, Sebastian Vettel, Jenson Button, Lewis Hamilton, Rubens Barrichello, Fernando Alonso, Felipe Massa.

Dragi čitatelji, dobrodošli na novi LIVE tekstualni prijenos kraljice oktanskih sportova, Formule 1 na Sportnet.hr-u. Sve komentare slobodno šaljete na [email protected], a mi ćemo ih što je moguće više objaviti i prokomentirati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!