Zimski sportovi

Skupina B: Streit donio euforiju

Borna Rupnik • nedjelja, 26.04.2009.
Skupina B: Streit donio euforiju
Foto: EPA

Švicarski junak dana zove se Mark Streit. Hokejaš New York Islandersa zabio je odlučujući pogodak u produžetku dvoboja protiv Njemačke i donio svojoj reprezentaciji drugu uzastopnu pobjedu na Svjetskom prvenstvu. Rusija se u drugoj utakmici skupine B lako obračunala s Francuzima...

ŠVICARSKA - NJEMAČKA 3:2

"Mislim da je ovo bila najbolja utakmica Švicarske i Njemačke u posljednjih 12 godina", rekao je švicarski izbornik Ralph Krüger nakon drame u kojoj su domaćini proslavili novu pobjedu. U tvrdoj utakmici nakon sat vremena igre nije bilo pobjednika (2:2), da bi nakon minute i 18 sekundi produžetka igrača više iskoristio Mark Streit.

Vezane vijesti

Njemačka je povela u sedmoj minuti susreta. Christoph Ullman snažnim je udarcem svladao švicarskog vratara Martina Gerbera koji je već krenuo u pogrešnu stranu. No, na izjednačenje se nije dugo čekalo. Prepunu PostFinance Arenu u Bernu samo dvije minute poslije obradovao je pogodak Romana Wicka na dodavanje Romana Lemma iza gola.

Tijekom ostatka prve trećine prevladavali su defenzivniji tonovi, a vrhunac švicarskog furioznog otvaranja druge dionice - u kojem su blizu vodećeg pogotka bili Thierry Paterlini i Goran Bezina - stigao je u četvrtoj minuti. Nijemci su čekali prekid igre u kojem su trebali ostati s igračem manje, a u toj se situaciji najbolje snašao Mathias Seger i matirao Dimitrija Patzolda.

Opsada švicarskog gola sredinom druge trećine plodom je urodila kada je Christoph Schubert pobjegao domaćoj obrani i iz drugog pokušaja ugurao pak u mrežu za 2:2. Krügerovi izabranici u trećoj trećini nisu kapitalizirali situaciju kada su imali dva igrača viška na ledu, ali Streitov je gol u produžetku svima donio osmijeh na lice. "Zaslužili smo ovu pobjedu", zaključio je Ralph Krüger.


RUSIJA - FRANCUSKA 7:2

Nakon što su Nijemce u petak počastili s pet pogodaka, svjetski prvaci Rusi su Francuzima postigli dva gola više, ali im je i obrana morala potpisati prve kapitulacije. Međutim, sve je bilo gotovo nakon prvih 15 minuta igre. Aleksandar Radulov upisao se na listu strijelaca već u drugoj minuti, dok su u samo 15 sekundi osme minute Danis Zaripov i Radulov povisili na 3:0.

Da Francuzi uistinu nemaju što tražiti potvrdio je Aleksandar Perežogin nedugo potom, a francuski obraz osvjetlao je Kevin Hecquefeuille u 11. minuti i smanjio na 4:1. No, da se njihovi protivnici ne bi previše ponadali pobrinuo se Aleksej Terešenko još prije ulaska u drugi dio. Isti je igrač sredinom druge trećine povisio na 6:1, a malo opuštanje ruskih igrača kaznio je Luc Tardif u 40. minuti.

Jedan od šestorice ruskih NHL-ovaca, Ilja Kovalčuk, postigao je sedmi pogodak svoje momčadi, odnosno svoj drugi na turniru. Time je potvrdio riječi suigrača Olega Saprikina, koji je nakon obračuna s Njemačkom izjavio da je "ključ ruske pobjede to što žele, još, još i još".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!